Skocz do zawartości

Moja pierwsza łodka czyli Thunder Tiger - 1/25 ETNZ 1M America's Cup Racing Yacht

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Model już poskładany ale się zastanawiam czy używać na wodzie 35 MHz czy 2.4 ? i zasilanie bo nie mam pojęcia czy dać duży pakiet np.2200 mAh  2s i BEC czy NIMH 5v 2000 mAh ? Nie mam pojecia ile energii potrzeba na pływanie żaglówką

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Pływam od niedawna Naulantią. Używam 2200/3s i bec. Po 2 h intensywnego żeglowania pakiet ma 75%. Szybciej pada koszyk w nadajniku (NiMh 2500*8).

Opublikowano

Marek pasmo 35Mhz jest przeznaczone tylko dla modeli lotniczych pasmo 40Mhz dla szkutników proponuje zatem abyś używał 2,4Ghz 

35Mhz  możesz nie świadomie zwalić komuś model  którym lata , u nas rzadko spotykane a na zachodzie bardzo restrykcyjnie pilnowane i stosowane.

Pozdrawiam Władek

Opublikowano (edytowane)

Gratuluję Marku wejścia w świat minisail RC ! ?

Po pierwszych doświadczeniach na wodzie, proponuję przeczytanie artykułu o modyfikacji tego modelu pod linkiem :

http://www.minisail.pl/index.php/2018/12/01/modyfikacje-modelu-lodzi-zaglowej-entz-wykonana-przez-kol-janusza-jamyka-bydgoszcz-2018/

Zmiany w oryginalnym modelu są niewielkie, ale znacznie poprawiają właściwości nautyczne jednostki oraz frajdę z pływania !!!

Mnie pakiet 5xNiMH 2000 mAh w regatowej łódce 1 m wystarcza spokojnie na na ponad 3 godziny pływania , nadajnik 40 MHz , ale jak masz dylemat to polecam 2,4 GHz.

Powodzenia w żeglowaniu RC !

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Przeczytałem ale nie widzę modyfikacji, łódkę kupilem używaną z dłuższym mieczem, stalowymi wantami i większym sterem. Na razie pogoda bezwietrzna i jeszcze czekam na przetwornice 12V/6V drobne poprawki i na wode, dobrze jakby troche wiało nie za mocno na początek.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Twoja wygląda bardzo podobnie do Naulantii.

Trochę poczytałem i leciutko pozmieniałem ?

Maszt 3,5cm do przodu, zrobiłem z rurki węglowej 12 i 10mm (łączone). Takielunek z dynemy 0,3mm. Zrobiłem ściągacze do precyzyjnego trymowania (z nitów alu, snapów i kretlików wędkarskich). Nowe mocowania foka, want (podwójne) i achtersztagu. Nowy obciągacz bomu.

Głowica grota ma ok 5cm szerokości, więc achtersztag jest mocowany do wysięgnika (pręt alu, osadzony w maszcie).

Usztywniłem pokrywę dwoma kątownikami alu, bo nie była szczelna.

Żagle pokleiłem z mylaru, taśmą tesa.

Po pierwszym pływaniu zmieniłem krój grota - był zbyt głęboki.

Teraz łódka całkiem przyzwoicie żegluje, jest neutralna.

Opublikowano (edytowane)

....łódkę kupiłem używaną z dłuższym mieczem, stalowymi wantami i większym sterem....

To są właśnie między innymi główne modyfikacje tej jednostki poprawiające jej właściwości nautyczne !?

Widocznie poprzedni właściciel już dokonał modyfikacji modelu i nie musisz tego robić.

W łódce kolegi został jeszcze przesunięty do przodu balastowy bulb w celu zmiany trymu podłużnego modelu tak, aby rufa "nie ciągnęła" wody.

Tą przeróbkę akurat dobrze widać na zamieszczonych w artykule zdjęciach - być może w Twojej łodzi nie będzie to konieczne !

Udanego pływania !! ?

Edytowane przez kaszalu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak właściwie to żagle powinny być klejone z brytów na formie wyszlifowanej np. ze styropianu lub wygiętej sklejce, tak aby otrzymać wybrzuszenie na kształt profilu lotniczego.

Opublikowano
22 godziny temu, kaczma2 napisał:

Tak właściwie to żagle powinny być klejone z brytów na formie wyszlifowanej np. ze styropianu lub wygiętej sklejce, tak aby otrzymać wybrzuszenie na kształt profilu lotniczego.

I właśnie tak są klejone ? na tym zdjęciu faktycznie tego nie widać...

Opublikowano (edytowane)

Ja w worki raczej nie pakuję,  "psikam" elektronikę "Nano Protechem" ( link poniżej ) albo innym podobnym preparatem  i umieszczam odbiornik w kadłubie na podwyższeniu tak, aby ewentualna woda z dna kadłuba do niego nie dotarła !

image.jpeg.b45c2784b5c67516719f87fef39a84a4.jpeg

Dobrze też jest na dno kadłuba włożyć trochę ręcznika papierowego ( uwaga na szoty i windy szotowe !!) aby wchłaniał wodę i wilgoć z dna  - oczywiście po pływaniu trzeba to wywalić, wytrzeć do sucha  i otworzyć pokrywę kadłuba aby to wszystko wyschło.

Na razie się sprawdza i nie było kłopotów .

Powodzenia w pływaniu !!

https://www.obroza-elektryczna.pl/dodatki-do-obrozy-treningowych/nano-protech-ochrona-elektroniki-przeciwko-wilgoci

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano
W dniu 25.08.2020 o 09:29, Marek_Spy napisał:

To jeszcze pytanie, powinienem zabezpieczyć elektronikę i jak to robicie?

Po kilku pływaniach wolałem zabezpieczyć odbiornik, aku i bec. Wykorzystałem pudełka plastikowe. Zawsze trochę wody się naleje, a szkoda elektroniki ? Teraz nie ma strachu, nawet jak większe falki są i łódka bierze wodę na pokład (zawsze trochę wody przedostanie się przez przepusty szotów i pod pokrywą luku).

Opublikowano
8 minut temu, Marek_Spy napisał:

Nic mi nie pasuje bo odbiornik i przetwornica za duza emoji23.png na razie specyfiku nie mam ale cos wymysle

O jakiej przetwornicy piszesz?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.