szymon_ Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Witajcie. Chciałbym Wam przedstawić mój najnowszy projekt. Jest to motoszybowiec stworzony z myślą przede wszystkim o początkujących, którzy stawiają pierwsze kroki w pilotażu RC. Celem było osiągnięcie możliwie wolnego i stabilnego lotu, oraz zastosowanie czterech kanałów sterowania. Często w podobnych modelach znajdziemy sam ster kierunku przy dużym wzniosie końcówek skrzydła. Postanowiłem zastosować jednak również lotki, zmniejszając nieco wznios. Tym modelem będę uczył latać przy pomocy trenera i myślę, że warto od samego początku przyzwyczajać się do wszystkich sterów i uczyć się prawidłowych zakrętów i reakcji. Tak prezentuje się komputerowy model: Rozpiętość skrzydeł: 180cm Długość: 93cm Silnik: 930KV Śmigło: 11x4 Prototyp, wycięty jest ze styropianu. Kolejne egzemplarze wykonam z EPP. Tak wyglądają wycięte elementy. Konstrukcja jest bardzo prosta, w kilka godzin można mieć model gotowy do lotu. Skrzydła mocowane na gumach, serwomechanizmy umieszczone w łatwo dostępnych miejscach. Wkrótce relacja i film z lotu oraz więcej szczegółów na temat konstrukcji i rozmieszczenia wyposażenia.
e-mir Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nie dałeś żadnych dźwigarów? Sam styropian?
szymon_ Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Dźwigary oczywiście są. Wycięte są w odpowiednim kształcie z depronu 3mm i od góry oraz z dołu wzmocnione prętami węglowymi. Tak przygotowane dźwigary były wystarczająco sztywne i lekkie. Wklejone są w skrzydło od spodu, we wcześniej wycięte sloty. Pokażę to jeszcze dokładniej w następnym poście.
SoonGooku Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Jak tam postępy prac i oblot ? Przewidujesz więcej sztuk? ?
RobRoy Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Ponawiam pytanie kolegi - jak postępy w lataniu modelem. Czy wszystkie założenia się sprawdziły ? Szukam prostego modelu do nauki latania.
stema Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 1 godzinę temu, RobRoy napisał: Ponawiam pytanie kolegi - jak postępy w lataniu modelem. Czy wszystkie założenia się sprawdziły ? Szukam prostego modelu do nauki latania. To nie szukaj tutaj, a wejdź do działu - Od czego zacząć? - Co na pierwszy raz - ANKIETA.
RobRoy Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 Przeglądałem już wiele...;-). Interesuje mnie ten właśnie model.
szymon_ Opublikowano 4 Października 2020 Autor Opublikowano 4 Października 2020 W dniu 4.10.2020 o 10:51, RobRoy napisał: Ponawiam pytanie kolegi - jak postępy w lataniu modelem. Czy wszystkie założenia się sprawdziły ? Szukam prostego modelu do nauki latania. W dniu 17.09.2020 o 18:08, SoonGooku napisał: Jak tam postępy prac i oblot ? Przewidujesz więcej sztuk? ? Model lata bardzo spokojnie i stabilnie, nie wymaga dużego doświadczenia w pilotażu. Próbowałem uczyć już na nim za pomocą trenera i pierwsze lekcje latania wyszły całkiem dobrze. Tak model prezentuje się w powietrzu. Ostatnio mam bardzo wiele obowiązków i ciężko mi się wszystkim zająć, jednak na pewno w niedalekiej przyszłości powstaną zestawy z EPP, które będzie można zakupić. Oto kilka ujęć z lotu motoszybowca. Oraz zapowiedź przyszłych materiałów na kanale: Będę informował kiedy wytnę pierwsze sztuki z EPP i będą dostępne do zakupu.
zuzia2013 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Jestem zainteresowany tym modelem. Czy można określić cenę tego modelu
Rekomendowane odpowiedzi