rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Witam, Dzisiaj zaliczylem pierwszy lot samolotem i niestety pierwsze twarde ladowanie. Po uderzeniu zauwazylem, ze pali sie na fioletowo regulator dokladnie taki https://allegro.pl/oferta/regulator-30a-40a-ubec-5v-1a-2s-3s-7-4v-11-1v-rc-8970503160?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Spalil sie totalnie i nie wiem czy to wina uderzenia czy moze cos zle dobrane? Bateria byla 3s w opisie niby taka baterie obsluguje, a silnik byl w zestawie z regulatorem. Ktos moze podpowiedziec czy po prostu lepszy regulator zakupic czy w ogole zestaw silnik plus regulator nowy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 ja też nie wiem czy coś źle dobrane. Niestety szklana kula się stłukła i nie wiem (nie wiemy) jaki miałeś silnik, jakie śmigło, jaką baterię. Nie wiadomo też czy spaliło się w locie -model przestał reagować na stery i w rezultacie rozbiłeś -czy najpierw przyglebiłeś w np kamień porwałeś przewody, zrobiłeś zwarcie a potem się zadymiło. Ani czy w wyniku kraksy z silnika został naleśnik lub przypieczona skwarka -czy wygląda nadal jak nówka... W tej sytuacji jedyna rada -kup wszystko nowe -prawidłowo dobrane bo wszystko mogło się zdarzyć. Albo idzi do wróżki... wróżka prawdę Ci powie... albo ... OPISZ PORZĄDNIE I URZĄDZENIA I CO SIĘ STAŁO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Zestaw napedowy byl taki https://allegro.pl/oferta/zestaw-silnik-a2212-2200kv-esc-30a-2x-smiglo-6035-8722811236?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Bateria https://m.banggood.com/index.php?com=customer&t=orderDetail&orders_id=88312716&status=1 odbiornik i aparatura reely ht6 Samolot skysurfer 1400 I 4x serwo towerpro sg90 Podczas lotu z braku doswiadczenia przyglebilem przodem w glebe. Silnik jest z zewnatrz caly w srodku tez na taki wyglada. Po wyladowaniu przodem nagle zaczęło sie dymic. Nie wiem czy straciłem panowanie w locie, bo zadzialo sie to bardzo szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 44 minuty temu, rashalin napisał: Nie wiem czy straciłem panowanie w locie, bo zadzialo sie to bardzo szybko tym się nie przejmuj, to tak właśnie wygląda na początku . Warto trenować czucie drążków na symulatorze w komputerze, bo jest to znacznie tańsze. Trzeba też latać tylko w miejscach gdzie w nikogo ani nic poza ziemią nie uderzysz.. Jeśli chodzi o regulator to wygląda bardzo słabo, więc mógł się uszkodzić sam z siebie.. Jednak w tym przypadku prawdopodobnie w wyniku uderzenia nastąpiło zwarcie jakiś kabli i kiepski regulator bez zabezpieczeń się usmażył. Silnik raczej będzie ok, bo jego umiejscowienie w skysurfer'ze chroni go przed kretami. Może sens kupić jakiś trochę lepszy regulator - niestety na allegro nie widzę nic godnego uwagi w sensownych pieniądzach.(redox występujący masowo nie jest polecany) Z tanich sprawdzone są regulatory Plush, Aerostar np. https://hobbyking.com/en_us/aerostar-30a-electronic-speed-controller-with-2a-bec-2-4s.html Przy zakupie regulatora zwróć uwagę by miał przylutowane wtyczki (oraz by wtyczka baterii była zgodna z baterią którą masz) bo rozumiem że ewentualne dolutowywanie wtyczek lub wymiana może być problemem.. Ma też mieć BEC czyli stabilizator napięcia +5V do zasilania odbiornika/serw (są wersje regulatorów OPTO bez BEC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Dolutowanie wtyczek nie bedzie problemem. Juz w samochodach rc to bylo robione. Juz raczej w tym roku nie polatam, wiec chyba po prostu zamowie cos lepszego od kolegow chinczykow. Na szczescie wszystko bylo polozone oddzielnie w samolocie i tylko kabel jednego serwa sie przypalil, wiec wystarczy naprawic kabel. Poki co ciezko mi stwierdzić czy tylko regulator, bo tak naprawde wszystko smierdzi spalenizna. Nie znam sie do konca i moze mialem smiglo za duze i po prostu regulator nie dal rady? Poszukam jakis symulator i po prostu potrenuje. Mialem kiedys lame v3, ale nie dalem rady. Za trudne dla mnie bylo ogarniecie trymowanie helikoptera. Mam jeszcze pytanie czy moze regulator nie mial tam za cieplo i sie po prostu zaczal smazyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 1 minutę temu, rashalin napisał: Dolutowanie wtyczek nie bedzie problemem. OK, tylko trzeba mieć odpowiednią wtyczkę.. 2 minuty temu, rashalin napisał: Juz raczej w tym roku nie polatam a to czemu? pogoda na latanie może być do końca października..(dla wytrwałych/napalonych jest przez cały rok) 3 minuty temu, rashalin napisał: i tylko kabel jednego serwa sie przypalil to by wskazywało na winowajcę - przy uderzeniu mógł wywołać zwarcie które usmażyło regulator 4 minuty temu, rashalin napisał: moze mialem smiglo za duze i po prostu regulator nie dal rady skoro było kupione w komplecie reg+śmig+silnik(tak zrozumiałem), to raczej było dobrze dobrane.. 5 minut temu, rashalin napisał: wiec chyba po prostu zamowie cos lepszego od kolegow chinczykow jeśli chcesz zamawiać więcej rzeczy warto sprawdzić ofertę HK (mag. EU)- przy zamówieniu za $100 przesyłka jest bezpłatna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Troche kusi zakup samego regulatora identycznego i ponowne sprawdzenie. Moze faktycznie od serwa poszlo zwarcie. Musialbym je sprawdzic i na nowo wtyk przylutowac. Czekac na paczke z chin okolo miesiaca to zaraz bedzie pazdziernik wtyczki mam zakupione na zapas jeszcze z samochodow rc, wiec z tym bedzie okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Teraz, rashalin napisał: Troche kusi zakup samego regulatora identycznego i ponowne sprawdzenie. jeśli kusi to kup na allegro identyczny regulator i w górę (może jedynie polataj trochę na darmowej wersji symulatora MPX wcześniej.. ale do tego trzeba kabelek do połączenia aparatury z komputerem) Ja na pewno bym nie czekał do wiosny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Jakos mi początkowo szlo latanie, ale symulator by sie przydal. Poszukam jaki kabel mi potrzebny i na pewno dokupie i pierw sprawdze symulator dziekuje za pomoc. Jak sie drugi raz zjara to kupie aerostar. Tym razem uloze, zeby z dziury od dolu mial chlodzenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 11 minut temu, rashalin napisał: ale symulator by sie przydal. Poszukam jaki kabel mi potrzebny ten chyba powinien działać z symulatorem MPX i każdą aparaturą która ma wyjście na trenera: https://hobbyking.com/en_us/usb-simulator-cable-xtr-aerofly-fms.html na allegro z prawdopodobnie piracką płytą z symulatorami za jedyne 179pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Witaj,ja miałem dokładnie ten sam regulator jakieś 30 sekund.....po załączeniu wszystkiego w modelu ,silnik nie chciał w ogóle wystartować,trząsł się jak by nie wiedział w którą stronę zacząć się kręcić.Jeszcze raz dodaje leciutko gaz-dym z regulatora i po sprawie.U mnie spaliło się kilka podzespołów i po zabawie.Skoro jest nas już dwóch,to lepiej nie ryzykuj i kup inny regulator bo 2 takie same przypadki to już dużo,a nie wiadomo jak u innych jeszcze.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 13 minut temu, piotr28 napisał: Witaj,ja miałem dokładnie ten sam regulator jakieś 30 sekund.....po załączeniu wszystkiego w modelu ,silnik nie chciał w ogóle wystartować,trząsł się jak by nie wiedział w którą stronę zacząć się kręcić.Jeszcze raz dodaje leciutko gaz-dym z regulatora i po sprawie.U mnie spaliło się kilka podzespołów i po zabawie.Skoro jest nas już dwóch,to lepiej nie ryzykuj i kup inny regulator bo 2 takie same przypadki to już dużo,a nie wiadomo jak u innych jeszcze.Pozdrawiam. Na początku za bardzo nie sprawdzalem regulatora. Na chwile włączyłem pelen gaz i koniec. Moze faktycznie sa jakies lewe. Jak z silnikiem? Dawal rade w innym czy tez lepiej nie próbować ? Firma turnigy da rade, bo w autach rc w miare bylo okej. Mialem akumulator i serwo to jakos dawalo rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Ja kupiłem ten regulator osobno,bez silnika.Silnik mam dokładnie ten sam,tylko kupiony wcześniej i 2 rok lata w Zagim-do tej pory bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 2 minuty temu, piotr28 napisał: Ja kupiłem ten regulator osobno,bez silnika.Silnik mam dokładnie ten sam,tylko kupiony wcześniej i 2 rok lata w Zagim-do tej pory bezproblemowo. A mozna wiedziec jaki ten regulator masz? Nie chce czekac na przesylke od przyjaciół z Chin moze w Polsce cos znajde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Regulator do tego silnika używam Turnigy 25A z Hobbykinga,a polecić Ci mogę tego Redoxa https://allegro.pl/oferta/regulator-do-silnikow-bezszczotkowych-redox-30a-v2-9682105956 Mam takie dwa od dłuższego czasu i są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 10 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 18 minut temu, piotr28 napisał: Regulator do tego silnika używam Turnigy 25A z Hobbykinga,a polecić Ci mogę tego Redoxa https://allegro.pl/oferta/regulator-do-silnikow-bezszczotkowych-redox-30a-v2-9682105956 Mam takie dwa od dłuższego czasu i są ok. Teraz mam dylemat, poniewaz kolega zipp odradzal firme redox. Pomysle i cos po prostu zakupie, zeby dalej latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 To już rzecz gustu,każdy ma swoje upodobania. Redox to nie jest jakaś dobra marka,ja też mam o niej słabe zdanie,zwłaszcza o lipolach. Ale te regulatory akurat posiadam i mogę ze swojej strony polecić.Wybierzesz już po swojemu.Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 regulator -oprócz tego, ze bardzo kiepski jakościowo miał tylko 2A BEC -czyli tylko 2A prądu może dawać na serwa -a 4 serwa biora więcej. mogło w locie przegrzać układ stabilizatora i potem ju poszło... kup regulator https://allegro.pl/oferta/regulator-napiecia-trojfazowy-jes-30-3p-30a-9527336274?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=MjdkYzZlNmEtMjc2OS00YjM1LThlNTQtODc4NTllM2NiODI2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2ea4764e-6652-4dc0-9eb6-d471ddff867c stary typ wiec tani ale jakosciowo duzo lepszy od tego co miałeś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rashalin Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 13 minut temu, latacz napisał: regulator -oprócz tego, ze bardzo kiepski jakościowo miał tylko 2A BEC -czyli tylko 2A prądu może dawać na serwa -a 4 serwa biora więcej. mogło w locie przegrzać układ stabilizatora i potem ju poszło... kup regulator https://allegro.pl/oferta/regulator-napiecia-trojfazowy-jes-30-3p-30a-9527336274?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=MjdkYzZlNmEtMjc2OS00YjM1LThlNTQtODc4NTllM2NiODI2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2ea4764e-6652-4dc0-9eb6-d471ddff867c stary typ wiec tani ale jakosciowo duzo lepszy od tego co miałeś. Dziekuje za odpowiedz i zapewne faktycznie regulator sie zagrzal juz w gorze i nie bylo widac po prostu z daleka dymu. Jeszcze rozwazam zakup takiego regulatora https://allegro.pl/oferta/regulator-plush-25a-bec-3a-esc-6283511288 Czy moze lepszy bedzie wlasnie ten yeti, ktory podales ? juz widze, ze ten regulator tez ma 2A, wiec za malo. kupie w takim razie jeti. dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 jak sięregiel zagrzał to w locie pewnie jeszcze nie dymił. Po prostu prawdopodobnie serwa i odbiornik straciły zasilanie -lub spadło na nich napięcie i sterowanie mogło zacząć "trzepać" sterami lub przestawać na pojedyncze sekundy reagować. potem gleba -zwarło się coś i już poszło z dymem ... mogło się zewrzeć samo jak się przegrzało. Popatrz to stare jeti -ono niby jest tylko dla starych bateri ni-cd (dlatego tanie -bo nowe regle jeti są duuużo droższe) -ale i z litowymi 3s ładnie chodzi -latam na kilu sztukach od kilkunastu lat i ciągle działają ... po prostu jak czujesz, że silnik "przestaje ciągnąc" to ląduj -bo regiel sam prawdopodobnie nie wyłączy napędu gdy aku słabe . I druga sprawa taki regiel może nie chcieć się załączyć jeśli podpinasz pod częściowo rozładowany aku. Ale jak przed lotem zapinasz baterię naładowaną do pełna -to taki regiel chodzi bardzo ładnie. W praktyce wytrzymuje więcej niż mu piszą... To odwrotnie niż takie jak miałeś -tamte wytrzymują często mniej niż na ulotce... ten Plush co rozważasz jest lepszy od tego co spaliłeś -ale to stare jeti jest jeszcze lepsze. i tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi