dimmus Opublikowano 25 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Czy ktoś jest w posiadaniu tej wyważarki?Czy warto ją kupić? Czy jednak lepiej poszukać tego samego patentu, ale bardziej "renomowanej" firmy? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Tak naprawdę wystarczy Ci sama ta oś ze stożkami i np dwie szklanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 26 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Mam taką wyważarkęDo małych śmigieł jest ok. Z dużym już jest problem, bo się nie mieszczą. Rozpatruje 2 opcje, albo dorobić stelaż do tej wyważarki żeby śmigło mogło się wewnątrz całe obrócić, albo zakup wyważarki jak z pierwszego postu. Pierwsza opcja jest ok, ale siła magnesów może być niewystarczająca do większego śmigła. Dostałem od kolegi takie I się utrzymuje, ale trzeba uważać, do przy lekkim ruszeniu śmigłem wypada.Druga opcja to zakup wyważarki z pierwszego postu. Już dawniej na takie patrzyłem. Przy cenie 50 PLN za wyważarkę, nie chce mi się budować stelażu pod tą którą mam, ale z drugiej strony wydać 50 na bubel, to wolę kupić skrzynkę piwa. Stąd moje pytanie czy ktoś taką ma. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Wow, spore to śmigło. Bierz tą wyważarkę nawet się nie pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Ten typ wyważarki jest fajny, bo można na nim wyważyć od razy cały układ śmigło/kołpak. Ta konkretna, do której link podałeś, to cuś z aliexpress - i tu moje jedyne zastrzeżenie; nie wiem jak sobie chińscy kopiści poradzili Oryginały Du-bro cieszą się bardzo dobrą opinią, z tym, że są dosyć drogie (100 - 150 zł). I to jest już na tyle dużo pieniążków, że wziąłem i zaprojektowałem wzorowaną na niej wyważarkę do wydrukowania na drukarce 3d: I sprawdza się bardzo dobrze. Podejrzewam, że ta chińska podróbka będzie co najmniej tak samo dobrze sprawować, więc jeśli nie masz możliwości wydrukowania, nie ma się co zastanawiać. Edyta: @dimmus Nawet znacznie większe śmigła możesz wyważyć na tej wyważarce magnetycznej, którą już masz. Przecież nie musi ono wykonać pełnego obrotu... Jedynym ograniczeniem przy dwułopatowych jest ciężar (żeby magnesy je utrzymały) i średnica części centralnej, przez którą przechodzi piasta. Ale i tak polecam zakup tego klona Du-bro: możliwość wyważania śmigieł 3 i więcej łopatowych i wyważania śmigła razem z kołpakiem bardzo się przydaje. Edytowane 26 Września 2020 przez poharatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 26 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 No właśnie kolega który mnie uczył, mówił żeby nie traktować śmigła przy wywazaniu jako pręta, tylko jak pełne koło. Dokładać ciężaru w górnym punkcie gdy śmigło się zatrzyma. Faktycznie to śmigło zatrzymuje się nie z lopatami pionowo, a jakieś 20 stopni odchyłu. Małe śmigła gdzie szlifuje się łopatę albo dokleja kawałek taśmy wyrażam tylko do poziomu, a przy dużym śmigle gdzie wiercę otwór na ciężarki już łatwiej gdy śmigło może wykonać pełny obrót. Na razie "obracam" wyważarkę, ale jest to kłopotliwe.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Widziałem gdzieś fajny film na youtubie tłumaczący to zjawisko. Oprócz wyważania na łopatach, dokładał tez masę po bokach przy miejscu mocowania tak, że absolutnie w każdej pozycji zatrzymane śmigło stało w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Bdb materiał: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Jednak zrobiłem stojak Na razie wystarczy Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Mam takie same spostrzeżenia. Trzeba by najpierw wyważyć wyważarkę bo rożnie z tym bywa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Ja żeby sprawdzić wyważarkę, najpierw wyrażam śmigło, potem obracam śmigło stronami (tył-przód), potem obracam oś na śmigle i tak samo w 2 strony. Ta którą mam teraz wyważa przyzwoicie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekk Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 A jak profesjonalnie wyważyć śmigła do heli 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekk Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Ok dziękuję za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi