bojler Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 No teraz to widać że z tego jest samolot, bo bez statecznika i steru wyglądał jak KIWI nielot. Ale jest na czym oko zawiesić , Grzesiu kawał ciężkie pracy odwalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Grzesiu a nie za wcześnie wkleiłeś i zakołkowałeś stery,czy masz zawiasy rozbierane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Kolkuje zawsze przed obklejeniem poto zeby poszyciem zakryc kolek (estetyka).Zawiasy mam nie rozbierane ale oklejajac umiem tak zrobic ze do konca jest obklejone,i nie widac listwy golej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 A to takie kalosze Ja kołkuje i wklejam po oklejeniu a otwór na kołek wiercę od spodu tak żeby przeszedł przez zawias a nie wyszedł górą.Widać go tylko od spodu i czasem zaklejam to kawałkiem folii. Masz do niego kapcie na koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Mialem z ABS na odbitke ale oddalem i nie robilem.Latam na trawiastym lotnisku,wiec wole nie miec bo szkoda by bylo je polamac a niedaj boze wyrwac podwozie.A wkoncu troche roboty tez kosztuje odlanie z laminatu ,szkoda czasu moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Pewnie masz rację,na trawie mogą być kłopoty ja latam na asfalcie,betonie i trochę to inaczej wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Ja swoje stery najpierw oklejam później robię nacięcia na zawiasy ,wklejam zawiasy i na koniec kołkuję szpilkami .Źle to nie wygląda ,szpilki też wklejam na klej nie wypadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Paweł a jak to wygląda to z drugiej strony,też tam są łebki od szpilek? Moje kołki to odcinki wykałaczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Nie łebki szpilek tylko z jednej strony ,z drugiej strony szpilki są ucięte do grubości statecznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Wiem, że chcesz zabezpieczyc przed wypadniecie czy wyrwaniem, ale dobrze wklejonego zawiasu bez kołkowanie nie idzie wyrwac z balsy robiłem kiedys próby i listewka sie złamała a zawiasu nie dało się wyciagnąć wszystkie plastikowe i sztywtowe wklejam na epoxydowy klej 2 składnikowy.Podstawowy błąd jaki sie popełnia to smarowanie tylko zawiasu i wciskanie w listewke i koniec klej wtedy wyciska a w środku go niema.Jeżeli dobrze rozprowadzisz klej po zawiasu i dasz troche do szczeliny a zawias wsuniesz i wysuniesz kilka razy klej dostanie sie wszędzie gdzie trzeba i zawias jest nie do wyciągniecia i kołkowane zbędne inna sprawa jesli ktos wkleja na CA wg mnie to najgorsze co może byc nie ma czasu na poprawki jak zle wsuniesz czy nie docisniesz tak koniec :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeron1 Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Radek jeżeli wywiercisz otwór i zabezpieczysz wazeliną lub zwykłym smarem (towotem) miejsce obrotu to wsuwasz zawias ustawiasz i zakraplasz w otwór i zapewniam że tak wklejonego na CA zawiasu nie wyrwiesz i nie musisz się spieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Wiem, że chcesz zabezpieczyc przed wypadniecie czy wyrwaniem, ale dobrze wklejonego zawiasu bez kołkowanie nie idzie wyrwac z balsy robiłem kiedys próby i listewka sie złamała a zawiasu nie dało się wyciagnąć wszystkie plastikowe i sztywtowe wklejam na epoxydowy klej 2 składnikowy.Podstawowy błąd jaki sie popełnia to smarowanie tylko zawiasu i wciskanie w listewke i koniec klej wtedy wyciska a w środku go niema.Jeżeli dobrze rozprowadzisz klej po zawiasu i dasz troche do szczeliny a zawias wsuniesz i wysuniesz kilka razy klej dostanie sie wszędzie gdzie trzeba i zawias jest nie do wyciągniecia i kołkowane zbędne inna sprawa jesli ktos wkleja na CA wg mnie to najgorsze co może byc nie ma czasu na poprawki jak zle wsuniesz czy nie docisniesz tak koniec :x Przejrzałem to forum i zauważyłem że dużo masz do powiedzenia więc pokaż coś na fotkach, bo jak na razie to sama teoria a żadnych faktów. Pytanie które mnie nurtuje może ktoś zrobi fotki jak to wygląda przed zamontowaniem zawiasów, bo to że kołkowanie jest lepsze to już Grzesiek mi wyjaśnił a mianowicie że przypadkowa kropla kleju nie zablokuje zawiasu. Myślę że dobrze kumam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 To, ze ktos nie zamiescil fotek ze swojej roboty modelarskiej, wcale nie swiadczy, ze nic do tej pory nie zrobil i ze to co mowi jest tylko teorią... :x ... Boje sie podpowiadac.... ale... Jezeli nie chcesz robic tego na CA - to zrob na np. Poxipol, zywice itp. Do malych modeli (do rozp. 1400 mm) (zawiasy plaskie) stosuje CA dodatkowo kolkowane - do duzych zywice... no i zupelnie inego typu zawiasy (w skrocie mówiąc)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 27 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Bardzo dobrze rozumujesz Romek.Ja robie to w ten sposob:nacinam listwe w miejscu gdzie wejdzie zawias,wkladam zawias,wierce otworek o srednicy wykalaczki,wpuszczam CA,a nastepnie wciskam wykalaczke poczym obcinam jej nadmiar przy listewce i oszlifowuje.Gwarantuje ci ze takie polaczenie za nic nie rozerwiesz ,no chyba ze wylamiesz z listewki koleczek razem z zawiasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Jako ze kolega Romek(BOJLER)pozyczyl mi zelazko modelarskie do testow ,ktore jest znakomite (robie takim sprzetem poraz pierwszy)obklejam model .Fotki wieczorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 A oto fotka,Narazie tylko dolny plat oklejony z obu stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Witam Jezeli masz od spodu srebrny kolor to radze przykleic paski - polepszysz widocznosc modelu - srebro jest "wredne"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 przy takim duzym dwupłacie to raczej nie straci widzoczności prędzej zasięg. A po drugie kto lata takim modelem daleko od siebie przecież takimi modelami lata się majestatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Zapewne Jogi jak i marcin macie racje.Co do pasow to oczywiscie ze beda i to żolte,na srebrnym podlozu a oto przykladowy design. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 A oto fotka,Narazie tylko dolny plat oklejony z obu stron. Obrazek Obrazek To już lepszego miejsca do fotografowanie nie masz, ale skrzydełko jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.