flyszman Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam Was, przygotowuje sobie nowy używany model, który sprawia mi połączeniowo problem. Załączam foto z planowanym połączeniem e BEC + Regulator + Pakiet + Odbiornik. Sęk w tym, że nie wiem czy nie spalę elektroniki: Pakiet jest LiPol 4C czyli 14,8 V Regulator (ten w kadłubie) nie posiada BECa zmniejszającego napięcie do bodajże 5 V, które jest potrzebne na serwa i odbiornik, więc jest zewnętrzny (ten czerwony). Zaznaczyłem jak planuje to połączenie (chyba tak było w oryginale). Przewody czerwony i czarny pakietu łączę z goldami od zasilania regulatora, biała wtyczka pakietu to wtyczka balansjera, którą łączę z gniazdem od BECa(żółta linia) no i najtrudniejsze, tj. mam dwie wtyczki czarne od regulatora i BECa. Chciałem połączyć je z odbiornikiem tak by ta od BECa wchodziła w odbiornik BIND/DAT a tą od regulatora w miejsce Throtle w odbiorniku. I tu mam dylemat czy tego nie spalę oraz czy to w ogóle da się zbindować ? ...a może powinienem połączyć wtyczkę czarną od regulatora i BECa kablem V-ka a później włożyć w miejsce Throtle odbiornika ? Z góry dziękuję za wyjaśnienia i przepraszam za mieszanie słowem ...
Bodzioch Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Wtyczkę z zewnętrznego BECa możesz wpiąć w dowolny kanał w odbiorniku. Gniazda kanałowe posiadają wspólna szynę <+> i <-> 5V. Nie pomyl tylko zasilania BECa wpiętego w gniazdo balansera.
Francka Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Kombinacja iście alpejska wymyślona , ale tak jak pisał Andrzej BEC do odbiornika gniazdo balensera tylko możesz raz połączyć błędnie . Bo pomyłka jest niewybaczalna .
flyszman Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 Oki dzięki, zatem nie potrzebuję kabelka V i do też jest to wymyślone, tylko wtyczkę balansjera muszę zawsze dobrze podpinać + do +sa A a - do -sa Dziękuję R
Mirek01 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Jeszcze trzeba odłączyć + od kabla z regla , gdyż odbiornik by miał dwa zasilania i może różnie się zachowywać podczas lotu .
Bodzioch Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Przecież w pierwszym poście kolega napisał że regulator nie ma BECa dlatego stosuje zewnętrzny.
flyszman Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2020 W dniu 7.12.2020 o 16:03, wojcio69 napisał: Cześć, Zrobiłem tak jak na schemacie z samego dołu wyciągając przewód środkowy z regulatora, ale po podłączeniu wszystkiego jest cisza i zero sygnałów pisania z regla...jak to dalej poprzedzać ?
Bodzioch Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Jeżeli wypiąłeś przewód +5V z kabelka od regulatora to regulator stracił zasilanie części sterującej. Coś kolego za bardzo kombinujesz. Podepnij ten zewnętrzny BEC pod pakiet a wtyczkę z BECa wepnij w odbiornik. Regulator pod kanał 3 , a drążek gazu na dół i wszystko.
flyszman Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2020 Oki podziałam i dam znać. Dziękuję Ci za odpowiedź...
cZyNo Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zasilanie BEC odbiornika (jeśli dajemy zewnętrzny powinno być przylutowane do złączy zasilających regulator na stałe, a nie dodatkowo wpinane na kiepskie i podatne na rozłączenie złącze balansera. Oczywiście szynę zasilającą z regulatora należy odłączyć. Ilość złączy należy ograniczać do minimum, należy stawiać na pewne i odpowiednie do płynących przez nie prądy złącza, a układy elektroniczne należy upraszczać a nie przekombinowywać.
wojcio69 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Kiedyś stosowałem połączenie jak na załączonym schemacie, korzystając ze złącza JST w pakiecie i sprawdzało się na 100%. Niestety teraz w F5J korzystam z BEC w regulatorze, bo szkoda mi wozić dodatkowe gramy, a i miejsca nie ma za dużu w kadłubie.
cZyNo Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Wojtek - to nie chodzi o gramy tylko o niezawodność i prostotę.
Rekomendowane odpowiedzi