sławek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Niedawno w Małym Modelarzu wyszedł model PZL 28 i tak mnie naszło...... oto efekt 3 godzinek pracy,trochę odbiega od pierwowzoru ale tak jest jak plany robi sie bezpośrednio w depronie bez rozrysowania wcześniej części :wink: Chciałbym go zbudować maksymalnie lekkim ale i z jakąś rozsądną wytrzymałością. Napotkałem problem o którym nie pomyślałem przy rozpoczynaniu prac: posiadam depron 6mm i 3mm -,skrzydło ma szerokości 13cm a na końcach ~9cm ,rozp 110cm i nie bardzo wiem jak wykonać takie wąskie skrzydła w depronie ,tym bardziej że profil ma być wklęsły ! Jakieś pomysły?
Wojtass_nt Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Wow :ślini się: ! A może by tak kolega pomyślał o wykonywaniu 2 egzemplarzy jednocześnie?? :mrgreen: :mrgreen:
Raffik Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 ja wlasnie dlatego ide sobie dzis kupic MM juz go mialem w reku ale dojrzalem Storcha i poslinilem sie bardziej... bede podgladal prace nad tym modelem bo jest fajowski i tez chce miec 2 silnikowca... ps. co do skrzydel... moze ktos by ci wycial ze styro takie wlasnie skrzydlo?
Barlu Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Też właśnie pomyślałem o tym co raffik, skrzydła ze styro. Jeśli nie wiesz gdzie tego szukać to w cyber-fly wycinają. Albo sam wytnij: http://modelarz.com/artykuly.php?id_art=23&w=d&ta=1 (ramka oczywiście może mieć inne wymiary)
sławek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2009 Wojtass- to praktycznie skrzynka,rozrysuj boki wprost z rzutu uwzględnij dodanie parę mm dodatkowo na długości bo wiadomo że zwężenia skrócą boki ,na dziób klocki twardszego styro od wewnątrz przyklej płaskie listewki w miejscach pod skrzydła (pod nimi wkleimy kołeczki do mocowania płata na gumy ) gotujemy na wolnym ogniu i kadłub gotowy :rotfl: resztę opisze przy kolejnych postępach ,ale na razie stoję-czekam na pomysły ze skrzydłem. A wycinarkę to robie,robie i jakoś nie mogę,brak transformatorka ,drutu :czyli wszystkiego co najważniejsze . :cry:
Osa Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Napotkałem problem o którym nie pomyślałem przy rozpoczynaniu prac: posiadam depron 6mm i 3mm -,skrzydło ma szerokości 13cm a na końcach ~9cm ,rozp 110cm i nie bardzo wiem jak wykonać takie wąskie skrzydła w depronie ,tym bardziej że profil ma być wklęsły ! Jakieś pomysły? Witam w klubie problemów... ja mam podobne problemy ze statecznikiem poziomym w Catalinie chociaż ja mam łatwiej bo profil dwupukły niesymetryczny. Uparłem się z tym profilem i teraz mam kłopot. Może spróbuj dać dźwigar oklejony dwustronnie listewkami sosnowymi Tylko, że to strasznie mozolne wycinanie....
sławek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2009 Przy tak wąskim skrzydle i wklęsłym profilu konstrukcyjne depronowe skrzydło będzie miało za niski dźwigar ,pozostaje chyba rzeczywiście wycięcie w styro. A tak przy okazji: może ktoś ma schematy malowania Skytrucka takie jak w MM?
f-150 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Sławek,jaka jest grubość profilu na w środku i na końcu skrzydła?Mam pewien pomysł.
Wojtass_nt Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Sklej kilka płatów depronu i szlifując nadaj mu profil?
sławek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2009 Właściwie nie wyliczałem grubości profilu-miał być ala wygięta płyta depronu .Możemy przyjąć że około 10mm w środku i ~5mm na końcu. Zastanawiam sie jeszcze nad pójściem w inną stronę: gruby profil płasko wypukły ,umożliwi mi on zrobienie jakiegoś rozsądnego dźwigara ale obawiam sie że stracę wtedy możliwość szybowania a na tej cesze mi zależy . Dodam że zastrzały mam zamiar zrobić pracujące czyli nie "dekoracja"
hubert_tata Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Dźwigar w postaci listewki między dwie płyty depronowego poszycia.
sławek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2009 Problem w tym że mam albo za gruby albo za cienki depron (6 i 3) wklejając listewke w cienki depron uzyskam wprawdzie jakąś wytrzymałość ale płat bedzie za "miekki" i może wpaść we flatter
f-150 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jeżeli chcesz zachować profil wklęsło-wypukły to jako spód daj depron 6 mm,dźwigar wytnij z depronu 6mm (schodzący do zera na końcówce skrzydła)i wzmocnij go naklejając pręt węglowy 3mm. Górne poszycie zrób z 3mm depronu giętego na gorąco np.suszarką. I teraz zostaje ci przy pomocy klocka i papieru ściernego wyprofilowanie wklęsłości.Skrzydełko jest wąskie więc roboty nie jest tak dużo.
Barlu Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zamiast drutu oporowego dobrze dać strunę E ewentualnie H( od elektryka lub akustyka (gitar) :] Dlatego iż się nie rozciąga. Transformator, pożycz od kogoś transformator lub autotransformator (za radą Sławka użyłem autotransformatora i nie żałuję, regulacja temperatury drutu to świetna sprawa )
sławek Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2009 i zmajstrowałem coś takiego (jak sie nie sprawdzi wsadzę wycinane cnc) .Mogłem wprawdzie lepiej wypełnić wnętrze skrzydła ale co tam , i tak jest to do przyjęcia. Wcześniej zrobiłem płat z jednej warstwy grubszego depronu,wkleiłem listewkowe wzmocnienia i okleiłem papierem na wikol ,niestety papier podczas schnięcia poodklejał sie w spodniej części skrzydła i wyszła maniana ale płat był nad podziw sztywny (przy okazji profil mu sie wyprostował nie chcąc bawić sie w odrywanie papieru itp zrobiłem te oto skrzydełko
Wojtass_nt Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Abba fatima było i nima Poszło na PW.
sławek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2009 podwozie przednie: kółko nawet nie pamiętam po czym,kawałek drutu stalowego przyczepionego do 2 beleczek sosnowych. W styropianowym dziobie wycieta wnęka na ten zespół "belkowy" i w nią wstawione podwozie, z kawałka wkładu do długopisu "goleń" Czyli model ze śmieci Teraz biore sie za belke podwozia głównego i trzeba pomyśleć o rozbieralnym mocowaniu do niej zastrzałów. Nadal prosze o schematy malowania lub skan/fotki MM ze SKYTRUCKIEM ,na necie brak fotek kamuflażu od góry .
a_skot Opublikowano 14 Stycznia 2009 Opublikowano 14 Stycznia 2009 ...nie chcąc bawić sie w odrywanie papieru itp zrobiłem te oto skrzydełko Wzmocniłbym krawędź natarcia bukowym wałeczkiem. Przyrost wagi niewielki a korzyści ewidentne
sławek Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2009 Aparat trochę przekłamał kolory i nie widać że to "białe"na krawędzi natarcia to sosnowa listewka (a wygląda jak depron ) A tak przy okazji : czym rozcięczyć Humbrole tak by nadal nie rozpuszczały styropianu??!! przymiarki .
Marcus Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Co do malowania, to jeśli dobrze pamiętam jest tam takie Ale ciężko jest znaleść inne foty ;/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.