jarek996 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Renowacja kolejnego silnika , ktory dotarl do mnie tydzien temu . Silnik w niezlym stanie zewnetrznym , zakupiony za 80 EUR , ale zalany jakim smolistym smarem , ktory odparowujac resztki swojej "wilgoci" zamienil sie w prawie stala substancja smolista . Silnik na ile sie dalo rozkrecilem , jeden zawor dalej siedzi i nie chce sie ruszyc . Pomoczylem troche w roznych plynach , ale musze go chyba popodgrzewac opalarka w celu rozlozenia w 100% . Nie wiem czy podgrzewanie te smole rozpusci , czy jeszcze bardziej wysuszy. Silnik po myciu i odtluszczeniu wysoduje , bo porobil sie troszke "matowo-brzydki" w kilku miejscach . Po glowicy widac , ze silnik nie ma zbyt wielu godzin ( moze i godziny nie ma ) , a reszta wyglada jak wyglada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Gdzie wy takie cuda kupujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Trza byc Panie czujnym ? Ten akurat z Niemiec. Facet mial jakies modele i kilka silnikow i chcial sprzedac w kupie , ale mu sie nie udawalo ( zreszta nie dziwne , bo to wszystko "wialo zlomem" ). Zaczynalismy sie targowac od 120 EUR , i jak jak na koniec napisal , ze ma nakrecone smiglo , ale NIE chce sie to smiglo przekrecic , to napisalem ze biore w ciemno , tyle ze za 80 . Zgodzil sie ? Trzy dni temu byla prawie nowa ENYA 90 -4C ( nie dal ceny ) , zaproponowalem 120 , ale mialem troche na glowie i o niej zapomnialem. Okazalo sie ze odpisal szybko , ze cena OK , ale niestety jak to odczytalem , anonsu juz nie bylo ☹️ Bardzo nie plakalem , bo 90 mam w domu kilka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Dzisiaj udalo mi sie rozebrac silnik do najmniejszej czesci , choc przyznam , ze nie bylo to latwe. Przednie lozyska byly TOTALNIE zaklejone smola , ale podgrzewanie i drewniany mlotek zrobiy z czasem swoje . Zawor ktory nie chcial wyskoczyc , tez zostal wyjety. Co najlepsze , ze odzyskalem w calosci wszystkie uszczelki ? . Wal i inne stalowe czesci potraktuje jakims plynem do czyszczenia grilla , a stopy aluminium bede musial czyscic inaczej (no chyba , ze wysoduje po prostu ten caly klejacy syf ) . Nie dziwie sie teraz , ze smiglo nie chcialo sie krecic . Lozyska na wale sa doslownie ZALANE tym wyschnietym syfem i zamawiam za chwile nowy zestaw . Gdyby ktos kiedys potrzebowal to lozyska do silnika ENYA 53-4C sa nastepujace : Lozyska tyl (przy rozrzadzie) : 5x10x3 i 8x16x4 Lozyska walu : 12x28x8 i 8x22x7 Na ponizszych zdjeciach widac wstepnie oczyszczone elementy ( nie wszystkie ) , Wal przelecialem na razie miekka "szczoteczka" mosiezna na wiertareczce. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Dzisiaj dzieki Panu Nedimowi ( Bosniak ) , podlaczylem swoj pistolet do sodowania do jego kompresora i posodowalem to co mialem posodowac. Na dole efekty. W piatek dostane lozyska , wiec w w weekend pewnie go skrece , ale chyba NIE odpale , bo mnie cos goraczka lapie ? Mam 37,5 i czuje sie tak troszke "grypowo" . Zobaczymy w co TO sie rozwinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 W dniu 8.12.2020 o 12:04, Marek_Spy napisał: Gdzie wy takie cuda kupujecie ? Masz tutaj Marus kolejny maly ( 46 ) silnik ENYA za fajna kase ( 100 Eur ) ale juz niestety zarezerwowany . Nic nie pracuje tak pieknie jak ENYA ? EUR ) , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiopa Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Cudeńka. Aż miło patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 https://www.ebay.com/itm/164696517227 I tu jest za rozsądne pieniądze. Można się jeszcze potargować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi