Ares Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 1 godzinę temu, marcin83 napisał: A jak jest z twardością tego materiału, bo nigdy nie miałem czegoś podobnego w ręce, chodzi mi jeśli chwycę mocniej to robią się wgniecenia? I jeszcze takie pytanie czy ten materiał Elapor się w jakiś sposób utlenia po latach? Tak jak zwykły styropian wystawiony na słońce po latach po prostu znika? Pozdrawiam Marcin Jak mocniej chwycisz to nic się stanie. Pianka jest twarda. Materiał się nie utlenia po latach. Mam 15 letniego Easy Glidera i oprócz drobnych wgniotek i otarć na spodzie kadłuba powstałych podczas wieloletniej eksploatacji modelu elapor jest jak nowy. To jest trwały materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Witam. Rober, wielkie dzięki ale jakbyś mógł zrobić zdjęcie lotek i klap. Ster kierunku widziałem ze jest wyczekiwany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Tak, zapomniałem że jest wyczepiany. Na zdjęciu lotka i klapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Dzięki Robert. Kurczę ale dalej nie mam pojęcia jakie to zawiasy są na tych lotkach i klapach. Tam jest taśma czy coś innego między lotka a skrzydłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Marcin, napisałem wcześniej że jest to przetłoczenie w materiale elapor (zawias jest wyciśnięty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Oj. Już teraz rozumiem. Sorki Robert. Wszystko już wiem. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Marcin, po to jest forum by pytać i nie zbywać głupimi komentarzami tego kto pyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Tak, dokładnie jak mówisz. Półprostą nie mogłem jakoś tego pojąć moim rozumem. Czasem proste rozwiązania są trudne do zrozumienia.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Gdybyś kupił model to uważaj na co najmniej jedną rzecz. Jak rozbiłem kadlub okazało się, że główna rurą węglowa w kadłubie nie przykleiła się do połowy kadluba, którą go zamykamy. Było na niej widać tylko klej, a nie było nawet skrawka oderwanego elaporu. Kadlub w czasie klejenia był zawinięty taśmami więc powinny chwycić wszystkie powierzchnie klejone. U mnie w zestawie nie było elementu z tworzywa wklejanego w statecznik pionowy, do którego przykręcamy poziomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Oj, to faktycznie kiepsko. Zastanowię się czy nie kupić zestawu kit i samemu złożyć i dokupić inne wyposażenie. Ale dzięki wielkie za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Broń Cię Panie Boże przed wersją RR. Nie dość, że drogie strasznie to plastikowe Hitec 65. Poza tym na forach ludzie piszą, że po transporcie paczki ciekawie nie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Dzięki Robert. Jak masz jakieś spostrzeżenia jeszcze do dawaj. Nie mam okazji ,,pomacać,, tego modelu a fajnie by bylo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Na pewno trzeba skleić prosto kadlub I statecznik pionowy. Ja nie miałem dodatku do instrukcji gdzie specjalnie wytwórca zwraca uwagę na ten fakt. Trzeba dobrze skleić rurę czyli kadlub z elementem wzmacniającym statecznik pionowy. Nie można tego skręcić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Witam. Robert, mam próbę i pytanie do Ciebie. Czy mógłbyś mi pokazać krawędź natarcia w płatach? Czy jest ona czymś zabezpieczona Czy goła? Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Cześć Marcin. Krawędź natarcia zabezpieczają naklejki, które naklejasz od górnej powierzchni profilu, poprzez krawędź do dolnej powierzchni. Z tego co pamiętam to instrukcja o tym milczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Ok. Dzieki Robert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 W modelach piankowych gdzie płat z góry to były linie proste stosowałem płaskowniki węglowe ok. 1x3 mm które wklejalem w krawędź natarcia po jej nacięciu. Natomiast przy krzywoliniowych pręciki węglowe. Te np. w Graupner Electro Junior. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Piszę z zapytaniem do kolegów, którzy kupowali Lentusa bez wyposażenia (BK). Czy w takim zestawie są połączenia - wtyczki i gniazdka łączące sygnał serw: kadłub / skrzydła (adapter MPX8 )? Czy trzeba dokupić we własnym zakresie? I jeszcze jedno pytanie. Jakiej długości przedłużacze do serw kupowaliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Cześć. Są części dotyczące tylko płatowca. Nie ma takich, o które pytasz. W żadnym zestawie takich nie ma. W modelemax masz gotowe zestawy przedłużaczy do Lentusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Robert - dzięki! Sprawdzę sobie w modelemaxsie. Zapewne jak model dotrze do mnie to zrodzą się kolejne pytania ? Będę Was męczył. ? Jeszcze raz dzięki. EDIT... Robert - jeszcze raz ja ? - sprawdziłem w modelemax - niestety nie ma przedłużaczy do serw dedykowanych do Lentusa. Mają sporo różnych przedłużaczy i rozgałęźników, ale do Lentusa z odpowiednią długością - NIE. Tak więc ponawiam moje pytanie jakiej długości użyliście przedłużaczy do serw w Lentusie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi