a74BACK Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Słuchajcie to jest sterownik rolet dc318/pprk 313, potrzebuję wyłuskać z niego antenę 433mhz, w celu "przedłużenia" zasięgu (odbioru sygnału) Ktoś z Was coś widzi ? Bo ja zgłupiałem. Złącze 4 pinowe idzie do przycisków i podświetlenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Na tej płytce raczej nie ma modułu nadawczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 odbiorczego szukam .-) Edit Dobra, rozbebeszyłem moduł przycisku i chyba wszystko jasne: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 20cm anteny dolutowanej (12,5cm było), zakładam, że "chinole" i tak zrobili swoją "na pałę", więc moja dorobiona może się sprawdzi, a jak nie będę skracał po 1cm i sprawdzał efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Dla tej częstotliwości długość fali to 69 cm. Bardziej bym poprawił antenę nadawczą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Jeżeli przyjmiemy średnicę drutu jako 0,8mm (od migomatu) to prawidłową długością dla częstotliwości 433,920 MHz jest 16,2cm. Swr w tym przypadku jest słabiutkie bo wynosi 1,6. ale i tak jest wielokrotnie lepsze niż te oryginalne. Jest to antena typu monopole więc jest najsłabsza z całej rodziny anten i jej wzmocnienie wynosi 1,5dbi. Zwykły dipol ma 2,5 dbi a antena typu GP (też dookólna) wynosi 6dbi. Jeżeli brakuje ci zasięgu to zastanów się czy nie lepiej przerobić (dolutować) gniazdo na antenę zewnętrzną. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Słuchajcie, to nie model tylko zdalnie sterowana roleta. Sygnał wysyłam rf-linkiem (http://www.rflink.nl/blog2/) z anteną własnej roboty (zrobioną na przysłowiową pałę- doświadczalnie), chińczyk w tym śmiesznym włączniczku pewnie postąpił podobnie. Myślę, że samo wyciągnięcie anteny na zewnątrz z obudowy plastikowej może załatwić sprawę. W ostateczności się nie zamknie i nie otworzy na czas ? Spaść nie spadnie ? Marek nie będę dorabiał gniazda na antenę zewnętrzną, bo szkoda się z tym pieprzyć. Raczej tak jak Andrzej napisał pokombinuję z nadawczą, choć tutaj pewnie cudów też nie osiągnę. Tak czy inaczej dziękuję Panowie, dam znać, czy działa. Chyba, że macie jakieś łopatologiczne przykłady anten nadawczych 433mhz DIY (tylko na 5 min roboty z lutownicą ?) W tej chwili mam 1/2 fali zawijas na końcu w kształcie koła. Ta działa najlepiej, prosta nie działała tak dobrze. Odbiorczą mam T, ale ona zbiera dane ze stacji pogodowej: i z czujników w pomieszczeniach: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Obiecałem napisać, czy działa. Otóż działa elegancko, antenka wystawiona za wyłącznik działa super, "łapie" sygnał bez problemu, każdy wysłany. Ciekawostka dla tych którzy kupowaliby w przyszłości taki wyłącznik: Model z przykręcanymi miejscami na przewody to model starszy (odradzam). Nowszy model ma gniazda na wcisk i ten lepiej działa oraz łatwiej go zamontować w puszce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi