d9Jacek Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, zbjanik napisał: lepszy byłby jednak też z blachy- tylko czy zdołam go wyklepać Zbyszku, wykleisz z alublachy pszczelarskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Jacku- przybliż mi jakoś ten materiał- nic o nim nie wiem. Co to i skąd wziąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 zaraz Ci to wynajdę to są blachy z twardego alu ( moim zdaniem dural) #0,3mm z jednej strony pasywowane , czyli dajace się spokojnie kleic a z drugiej strony czysty zywy metal alu, używane jako matryce do ofsetu ale i w pszczelarstwie tu: https://allegro.pl/oferta/blacha-offsetowa-na-daszki-ule-pszczoly-37x66-cm-10493935654 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Ale czy to ma jakieś specjalne własności ułatwiające formowanie w przestrzenie nierozwijalne? ja dysponuję zwykłą blachą AL o grubości 0,58 mm, z niej zrobiłem te pokazane na zdjęciach elementy rozwijalne, tylko gięte. Myślałem o wyklepaniu samego nosa, a to jest już element nierozwijalny, coś jak w RWD-5, czy Zlinie 526. Tu brak mi doświadczenia, ale będę próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 z tej blachy było klepane okapotowanie do BĄKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Podjąłem próbę wyklepania osłony, ale odstąpiłem jednak od tej metody, a to z powodu jej wielkości- po prostu jest to za mały element. Gdyby model był większy niż jest, a osłona miałaby chociaż z 15 cm szerokości, to da się to zrobić zwykłym młotkiem. Moja ma 8 cm, trudno wykonać ruch młotkiem, zwłaszcza w końcowej fazie, kiedy przestrzeń się coraz bardziej zamyka. Ale zdobyłem trochę doświadczenia, nie wykluczam powrotu w jakiejś kolejnej budowie. Zastanowiłem więc wygenerować osłonę z laminatu na pozytywowym kopycie ze styroduru, dwie warstwy tkaniny z żywicą. Styrodur mechanicznie wyszlifowałem ściernicą listkową, zostawiając kilka milimetrów dla podparcia laminatu. Jeszce trochę szpachli i lakier. Nie będzie więc nosa z aluminium, ale chociaż pomalowane srebrzanką.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Skyboy posiada już osłonę silnika, jest zapewnione chłodzenie napędu przez "buzię"- wlot i szczeliny wylotowe po obu stronach maski. Z tego wychodzi więc, że napęd to jakiś chłodzony powietrzem, wiszący, rzędowy Walter Minor, czy coś podobnego?. Jeszcze nie wszystko spasowane na tip-top, np. brak mocowania blaszanej osłony, jakiegoś zamka odchylanej osłony górnej, ale się pojawią, może w ten weekend. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Przód modelu został pomalowany, jest zamontowany zamek osłony górnej, więc żadnych tam prowizorek, gumek itp. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Powoli jakby coraz bliżej finału. Silnik zamontowany, kabina oszklona, pilot na miejscu, pomalowane skrzydła. Brakuje jeszcze serwomechanizmów i paru drobiazgów. Boki środkowej części kadłuba będą jeszcze też pomalowane. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Model prawie gotowy, właściwie można już rozpocząć próby w locie, czekam na sprzyjająca chwilę, żeby wiatr sprzyjał co do siły i kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 4 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Jakiś dobry czas nastał na obloty- nie żebym się porównywał ze świetnym A-10 Roberta (no gdzie sportowej nie-makiecie do uzbrojonego po zęby odrzutowca!?), ale fakt jest faktem. Biało czerwony "Chłopak z nieba" trafił dzisiaj tam, gdzie sama nazwa wskazuje. Sąsiedzi rolnicy wreszcie skosili trochę łąki, można więc startować na południe. Skyboy lata stabilnie, przewidywalnie, jest stateczny, ale też zwrotny. Przeciąga się łagodnie, zaskakująco dobrze szybuje. Taki trochę LARS, w kategorii samoloty (pamiętacie LARSA?). Przyjemny pilotaż skłonił mnie do pętli w pierwszym locie, co rzadko się mi zdarza. Film: I jeszcze fotka ukazująca skalę- nie jest to malutki model: 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Latam sobie Skyboyem prawie codziennie- bardzo przyjemna sprawa. Trzeba poprawić podwozie- pojedynczy drut, pomimo średnicy 5 mm często się trwale odkształca po twardszym lądowaniu, trzeba go prostować. Dodam jeszcze jedno cieńsze cięgno, powinno być lepiej. Mało skuteczne są lotki, tzn. do takiego latania jak na filmie starczają, ale do większych "kotrmelcov i lomcovakov" ich brakuje. Wzięło się to z tego, że jakoś przeoczyłem, że zawiasy są na górnej powierzchni płata, a dźwignie na dolnej i rzeczywisty ich promień to suma długości dźwigni i grubości profilu w tym miejscu, a ta jest znaczna. Lotki mają więc dźwignie z za dużym promieniem. Radą będzie przeniesienie napędu na górną powierzchnię skrzydeł. Oto film z kilku lotów: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 21 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Krótki filmik z letnich, wieczornych lotów Skyboyem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Jeszcze jeden film z testów kamery na bocznym, elastycznym wysięgniku. Da się latać, choć przy zmianie toru lotu, czy dodaniu, także ujęciu gazu trochę buja. Ale zabawa musi być, po to to przecież robimy- przynajmniej ja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi