Gość Anonymous Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Czołem! Co sądzicie o budowie modeli latających w oparciu o kartonowe modele z wydawnictwa "Mały modelarz"? Znalazłem model F-16 z tego właśnie wydawnictwa. Zastanawiam się wobec tego, czy nie odbić na ksero w powiększeniu kilku stron z wręgami konstrukcji F-16, a później z depronu wyciąć i posklejać. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Już kiedyś próbowałem w tym celu sprzedać swoje nierozpoczęte wycinanki ale nie bylo chętnych. No cóż :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 A jak to jest powiedzmy profilami tych modeli kartonowych? Czy trzymają one rzeczywisty profil samolotów? Poleci na takim "kartonowym" profilu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Tutaj masz moje zmagania z podobnym tematem, kartonówki mają profil i myślę że bardzo zbliżony do oryginału, może aż za bardzo. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7805 W planach mam ulotnić C-130 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7697 , ale tym razem będzie to tylko poszycie z kartonu - oryginalne Teraz na tapecie mam XF5F-1 "Skyrocket" wzorując się na wręgach i konstrukcji z kartonówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikar Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Parę miesięcy temu zeskanowałem kilka modeli z "Małego modelarza" w celu powiększenia i dostosowania do wykonania z depronu. Rozpocząłem również budowę FW 190 wg genialnych planów Puskala, które są dostępne na Forumrc.alexa. Buduje się szybko łatwo i przyjemnie - depron okazał się tworzywem, które można łatwo formować. (Niestety brak czasu trochę mnie ogranicza.) Stan aktualny Skrzydło konstrukcyjne - dźwigar i żeberka (profile) opracowałem na podstawie Małego modelarza (to jedna z moich modyfikacji planów Puskala) Dla mnie budowa modeli rc na podstawie Mm ma również wymiar sentymentalny, gdyż 35-40 lat temu wykonałem kilkanaście samolotów z Małego modelarza i drugie tyle wg własnych projektów. Ad rem uważam, że zmodyfikowane plany z Małego modelarza znakomicie nadają się do budowy latających modeli rc. (Po ukończeniu i oblocie może zaprezentuję FW w osobnym temacie) Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Czołem! Co sądzicie o budowie modeli latających w oparciu o kartonowe modele z wydawnictwa "Mały modelarz" Jak najbardziej możliwe.Pomysł stary.Mam tak zbudowany kadłub do Wilgi o rozpiętości 140cm.Waży 56g.Na razie leży już 6 miesięcy,nie mam na razie czasu.Trafiłem spory temat na rc group.Gość wydłubał bodajże B-17 lub B-25 o rozpiętości 2m i latał tym w hali.Niestety nie wszystkie profile z MM nadają się do lotu,np.RWD 5 bis ma tak nienaturalnie gruby profil. Uważam że są za to świetną bazą do budowy modelu z depronu np.rozrysowany kształt poszycia.Reszta to inwencja twórcza wykonującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Posiadam pełne archiwum MM w wersji elektronicznej. Moge sie podzielic jezeli ktos bedzie chciał budować model RC na tej podstawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 No, ja pełnego archiwum może nie posiadam, ale całkiem sporo małych modelarzów w formie elektronicznej mam. Mam też kilkanaście modeli "Kartonowy Arsenał". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Posiadam pełne archiwum MM w wersji elektronicznej. Moge sie podzielic jezeli ktos bedzie chciał budować model RC na tej podstawie. Chętnie przyjmę ;D w.sobesto@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 ja też bym poprosił kuba.rejowski@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wy chyba jesteście niepoważni (joke ). To co ja mam zajmuje 600 MB a posiadam materiały od 1959 do 2002 A gdzie pozostałe 6 lat ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wy chyba jesteście niepoważni (joke ). To co ja mam zajmuje 600 MB a posiadam materiały od 1959 do 2002 A gdzie pozostałe 6 lat ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 FTP FTP FTP :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wrzuć na serwer spakowane po 100mb :twisted: Wiele osób chętnie skorzysta :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ale te wszystkie MM i inne wycinanki są na rosyjskiej stronie, teraz nie pamiętam ale znajdę i podeśle wam linka. EDIT Link do jednej z takich stron http://www.avsim.su/files.phtml?folder=17&page=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Jeżeli myślisz o stonie net46.net to już nie chodzi.A pozatym istnieje płytka nagrać i przesyłeczka na mój koszt ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Tutaj strona z MM oraz innymi podzielona na roczniki http://www.papercraft.kokoroyari.spb.ru/mm88.htm Modele od maja 1971 do około 1980 skleiłem prawie wszystkie, oraz kilka większych z lat kolejnych. Miałem duży zapas MM po swoich starszych braciach EDIT A ten model wykonałem w kilku egzemplarzach aż łezka w oku ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 I jest zajefajnie :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 ...jakby coś, to nie ja... :oops: http://istf.fw.hu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 ...jakby coś, to nie ja... :oops: http://istf.fw.hu/ A tu jeszcze lepiej :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.