jary14 Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Mój tata też postanowił zrobi sobie Ultrona i myślę, że efekt jest godny pochwalenia się :wink: Troszeczkę go powiększyliśmy. Skala --> 1:1,38, czyli rozpiętość ok. 1.3m. Oczywiście model jest już robiony z depronu 6mm, bo przy tej wielkości 3mm raczej to byłby zły pomysł Wyposażenie: Silnik: Emax CF 2822 Regulator: HW 25A Serwa: 4x 9-cio gramówki Pakiet: 1800mAh 3S Waga: 580g i tutaj muszę podkreślić, że w twórczym szale nikt nawet nie myślał o oszczędzaniu masy modelu. Więc ten wynik możemy uznać za zadowalający A teraz to co lubimy najbardziej: Później dorzucę jeszcze filmik z trymowania. Niestety model zrobił tylko kilka kółek, w celu wytrymowania. Na więcej nie pozwala pogoda i meszki :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Fakt, wredne są. Bez zakrycia całego ciała, łacznie z rękawiczkami i Okularów ściśle przylegających do oczu, nie da się polatać w spokoju. No, chyba. że wyjdziemy na patelnię +45*C :wink: Wtedy mamy nikła szansę, że pozostaniemy sami. :devil: Ja stosuję aromat waniliowy, taki do ciasta. Dosć skutecznie odpędza krwiopijców, niestety człowiek potem waniaje niczym objazdowa cukiernia. Można ze dwa zapachy do ciasta rozpuścić w małej (1/4 szklanki) ilości wody i wlać do butelki z atomizerem, ale nie jest tak skuteczne jak czysty i stężony. Ostatnio taką szprycę zostawiłem w szklance w pokoju na działce, na noc. W 20 minut nie było w pokoju ani jednego komara. I do rana spokój był :wink: Na meszki trzeba by przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Z tego co wiem, taka ilość meszek to nasza lokalna atrakcja turystycza ... Ja sobie z nimi radzę Bros'em i tylko specyfikiem tej firmy :!: Off, nie działa w ogóle :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Kolega czeka na pochwałę za model a wy o meszkach i sposobem radzenia sobie z nimi:D No ale do rzecz. Model na prawdę super. Ja mojego zbudowałem z depronu 5mm ale w normalnej skali 1:1. Przyjemnie lata a i waga z podwoziem w granicach 420g. Piękne malowanie kadłuba! Pogratulować no i filmik zapodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Hehe, spokojnie taki pazerny na ochy i achy nie jestem.... bo nie ja go robiłem :wink: No jak narazie Ultron sprawdza się w powietrzu, chociaż nawet puki co nie zrobiliśmy beczki. Tylko wytrymowaliśmy i do domu. Marcin, to co się chwalisz bez zdjęć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Niema co oglądać, stare zdjęcie jeszcze pierwszej wersji. Model jest wyśmienity jak na początek latania akro. Jest to mój pierwszy model zdolny do akrobacji, wybacza wiele błędów, no i materiał bardzo wdzięczny. Polecam każdemu kto chce wejść latanie akro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Czarek, model będzie cudownie latał przy takiej wadze Najbardziej właśnie lubię takie modele, depronowe i lekkie. Miałem Fantastica 1,3m przy 750g i latał bajecznie. Twój będzie jeszcze lepiej : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Chopaki - buduję właśnie ULTRONa ale mam kilka zadwozdek. Podwozie - kółeczka będą z depronu i gąbki izolacyjnej na rurki hydrauliczne, ale jak to osadzić na modelu? do wręgi sklejkowej? może jakiś pomysł? przykręcić? przykleić? O ile ze sterem wysokości i kierunku dałem sobie radę, to za bardzo nie wiem jak usztywnić lotki, węglem? listewką 3x3 ? Czym wklejać serwa? Teraz wchodzą mi na ciasne pasowanie w 'gniazdo' z podwójnego depronu około 9 mm pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 podwozie na drucie do sklejki lotki pokryć cienka balsa albo przykleić listewkę z balsy grubości depronu - ja w swoim ultronie na razie nie będę usztywniał tylko dam podkładkę z balsy pod orczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 noker, U mnie podwozie jest za pierwszą wręgą zaraz przed skrzydłami. Mocowanie z twardej balsy 5mm. W balsie wyfrezowany rowek na pręt węglowy 4mm. Robimy dwa takie same elementy balsowe i to sklejamy razem. Takie odbicie lustrzane. I mamy bardzo sztywne mocowanie podwozia. Balse można podkleić z obu stron cieńką sklejką choć u mnie bez tego też mocno. A balse w kanapkę oczywiście słojami na krzyż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Jestem w trakcie budowy Ultrona i nurtuje mnie jedna rzecz,mianowicie dlaczego dźwigienki steru kierunku i wysokości nie są symetryczne?Ma to może coś wspólnego z naciąganiem linek podczas wychylania steru?Byłem pewny,że przy systemie pull-pull ważne jest to,aby dźwigienki były symetryczne,a tu niespodzianka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradcal Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Punkty mocowania linek są symetryczne względem jednej płaszczyzny, ponieważ zawiasy są frezowane tylko z jednej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Dziękuję za zwięzłą odpowiedź,rozwiązanie okazało się być prostsze niż myślałem. Proszę Autora tematu o danie w moim imieniu "pomógł" użytkownikowi konradcal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Ja też popełniłem Ultrona.Potwierdzam zdania poprzedników,bardzo miły model,jedyną wadą jaką odnotowałem dotychczas jest to,że model bardzo buja się w harierze.Masa modelu to 445g trochę ciężko, ale nie szczędziłem wzmocnień,a wyposażenie też nie najlżejsze,niemniej jednak model z tą masą lata przyjemnie,nie ma kłopotu z podstawowymi figurami 3D(z zaawansowanymi pewnie tez nie ale potrzebowałby innego pilota :wink: ).Model był gotowy już na początku sierpnia,ale niestety dopiero teraz nadarzyła się okazja,żeby nakręcić jakiś film i cyknąć parę fotek. :arrow: Więcej zdjęć tutaj Oraz film,umiejętności jeszcze niskie,ale dopiero wchodzę w akrobacje 3D.Narazie przerobiłem 2 Yaki 54 od Krzyśka H.,a teraz Ultron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Fajny, i nieźle wymiatasz 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Dziękuje za dobre słowo :wink: ,ale "wymiatasz" to chyba trochę za dużo :oops:,jest na forum kilka/naście osób do których się nie umywam,jeśli chodzi o latanie 3D,niemniej jednak miło było usłyszeć pochwałę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultralajt Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Bardzo ładne Ultron lotu, Michał !! :pom: Mitja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conti Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Tak przy okazji składania Ultrona spytam z czego wykonujecie linki do sterowania wysokością ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradcal Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Ja robiłem np. z linki wędkarskiej. Można kupić na metry do przyponów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conti Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 tzn z żyłki wędkarskiej czy to jest jakaś linka metalowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.