zuzia2013 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Nie mam dostatecznej wiedzy na temat modelarstwa Rc a szczególnie dotyczącej elektroniki w związku z tym mam następujące pytanie. Może śmieszne. Mam nadajnik Radiolink i jeden odbiornik. Czy mogę ten jeden odbiornik używać w dwóch modelach np. w trenerku i motoszybowcu. Mam na myśli taką sytuację, że w nadajniku mam ustawionego trenerka i motoszybowiec. Latam trenerkiem a potem przekładam odbiornik do motoszybowca i latam motoszybowcę. Czy taka sytuacja jest możliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Ustawienia modelu "trzymane" są w radiu więc jeśli przestawisz model w nadajniku i będą połączone z tym samym odbiornikiem to nie będzie większego problemu. Inaczej może być z failsafe chociaż na szybko zobaczyłem, że również ustawiane jest z radia więc być może jest tak jak w FrSky (swoją drogą to super opcja, bo w starej Sanwie ustawiało się to dla odbiornika i wtedy do każdego modelu trzeba by zmieniać znowu failsafe przy każdej zmianie, a tutaj "wgrywa" się on automatycznie do odbiornika zgodnie z ustawieniami dla danego modelu wraz z połączeniem - przynajmniej tak zauważyłem). To może ktoś inny będzie wiedział, ewentualnie możesz sprawdzić sam wyłączając radio (oczywiście bez podłączonego silnika) i sprawdzając na jednym podłączonym serwie czy ustawi się tak jak powinno i potem to samo po zmianie modelu. Więc jak najbardziej jest to możliwe, sam tak często robiłem i robię, bo niestety kupowanie osobnego odbiornika do każdego modelu trochę kosztuje, choć i tak już z FrSky jest lepiej niż z Sanwą i jej cenami . Jedyny problem jest taki, że jest to mało wygodne szczególnie na lotnisku. Polecam sobie oznaczyć wszystkie wtyczki w modelach numerkami kanałów do których je podłączasz w odbiorniku, bo łatwo się bez tego pogubić jak się tak przekłada . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Bardzo dziękuję Czarek za wyczerpująca odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Odbiorniki do Radiolinka nie należą do szczególnie drogich i ja na twoim miejscu dokupił bym drugi, to naprawdę dużo wygodniejsze a i pomyłek w podłączeniach unikniesz i model oszczędzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Masz rację Krzysztof, odbiorniki Radiolinka w odniesieniu do tych markowych odbiorników są relatywnie tanie, więc kupię sobie drugi odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi