Skocz do zawartości

Futaba FC-18 mi odmówiła poszłuszenstwa

Artur Lis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z aparaturą włączyłem ją , podpiołem serwa do odbiornika właczyłem przez chwilę ładnie pracowała (serwa sie ładnie wychylały )i po kilku minutach z ośmiu serw zaczeły tylko dwa reagować na drązki a 6-ść pozostałych same się wychylaja bez sterowania tylko z minimalnym wychyleniem sprawdziłem zasilanie w odbiorniku jest ok, potem wykasowałem ustawienia dla srew (mix)to samo przeszedłem do funkcji Standart i dalej to samo , może z odbiornikiem coś nie tak ,zasilanie w apce wynosi 10.9V to sam nie wiem co mogło się stać :(:(:(

Pozdrawiam Artur

Opublikowano
wogóle nie wkręcałem anteny , prawie zawsze jak w domu robie ustawienia w niej to nie zakładam anteny.

To ja mam tylko nadzeję, że nie stało się najgorsze.

Na przyszłość: NIGDY WIĘCEJ TAK NIE RÓB.

Antena zawsze musi być rozsunięta!!!

Opublikowano

Rozumiem ze chodzi o końcówkę mocy w Module W.CZ. jeżeli tak to trzeba moduł wymienić lub tą końcówkę mocy o ile się opłaca w takiej apce wymieniać , tylko dziwi mnie to ze tak w uruchamiałem nadajnik przez parę dobrych lat i nic się nie stało do tej pory aż do wczoraj.

Pozdrawiam Artur

Opublikowano

Na wstępie chciałem powitać wszystkich bo do tej pory ograniczałem się tylko do czytania forum :)

Artur myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie jak zobaczymy problem na "żywo" i sprawdzimy nadajnik z innym odbiornikiem i odbiornik z innym nadajnikiem... nie chce Cie martwić ale czuje ze koledzy mają rację z tą końcówką mocy.

Pozdrawiam Bogumił

Opublikowano

Czyli co - dla każdego kanału jest inna końcówka mocy? Na dwóch kanałach wszystko jest ok - a padły pozostałe? Coś mi tu jednak nie pasuje...

Opublikowano

Mode 1 reaguje na ruch serwa , Mode2 reaguje na 50% a pozostałe same się wychylają minimalnie , a Funkcja Serwo Test działa bez problemu i można programować a wyniki jak na początku sprawy, jeżeli była by to końcówka mocy we W.CZ ? to jeszcze pół biedy ale co jak nie będzie w sklepach ani końcówki ani zamiennika na polskie części elektroniczne?

Pozdrawiam Artur

Opublikowano

a sprawdż jej zasięg , bo ja przy swojej FC16 mam taką sytuacje przy bliskiej odległości około 50m serwa reagują , jak odejde dalej to już nie i nieważne czy antena wyteleskopowana czy schowana i też niewiem co nawaliło , z innymi odbiornikami jest to samo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A nie masz włączone PCM ? Czasem tak działa na PPM . Jezeli masz PCM i kabel DSP to wykluczysz moduł w. cz. Ja zawsze moje Futaby uruchamiałem bez anteny, maja zabezpieczenia .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

cały czas mam na PPM bo odbiornik mam PPM na PCM nie przełączam bo nie mam odbiornika PCM . Ale mam inne pytanie dotyczące wymianę modułu W.CZ 35Mhz na Moduł 2.4GHz, czy te rozwiązanie będzie działać korzystnie ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.