rajaner Opublikowano 1 Maja 2021 Opublikowano 1 Maja 2021 Model samolotu Piper Cub 95 Nie tak dawno znalazłem pod choinką niespodziankę a w niej model samoloty Piper Super Cub 95. - Samolot firmy GUILLOWS. Od pewnego czasu moim zainteresowaniem są mikro modele dla tego zdecydowałem zbudować ten model. W zestawie ponacinane elementy modelu na płytkach z balsy 1, 1,5 mm i inne drobiazgi do budowy. W orginale model jest z napędem gumowym ja mam zamiar zastosować napęd elektryczny. Rozpiętość - 510 mm Długość - 330 mm Budowa modelu rozpoczęta. Na początek stateczniki. Kadłub w trakcie klejenia.
rajaner Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Opublikowano 3 Maja 2021 Troszku wolnego od pracy i budowa modelu idzie do przodu. Kadłub prawie gotowy. Teraz przyszła pora na dopasowanie napędu. I jak czas pozwoli w planie jest poskładanie skrzydła. 1
Maciej.j Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Witam Około 10lat temu zbudowałem z tej serii Cessna 180.Jak pamiętam jakość drewna i elementy zostały w pudełku.Wszystkie elementy z dobrej 1,5mm balsy zrobiłem.Powodzenia w budowie Andrzej
ssuchy Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Andrzej, będziesz robił klasycznie, jako gumówkę, czy na elektryka przerabiasz? Obstawiam, że gumówka, pewnie dla zaczerpnięcia oddechu? ? ... a nie widzę jednak, że elektryk, sorki nie doczytałem!
zbjanik Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Andrzeju- ale jeśli nie na gumę, to z racji dużo mniejszego śmigła możesz skrócić golenie podwozia do bardziej przypominających oryginał. A poza tym model wychodzi fajny!
rajaner Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Tak jak wspomniałem wcześniej model będzie z napędem elektrycznym. Co do goleni podwozia pozostawię jak w orginale .Z tym że będą nieco inaczej ukształtowane i zamontowane inne koła bardziej przypinające orginał z nadzieją że model będzie mógł wystartować z jakiegoś utwardzonego pasa. Wracając do budowy. Skrzydła w zasadzie gotowe .Jeszcze drobna kosmetyka i można będzie oklejać. Zestaw napędowy jaki zaplanowałem do tego modelu jest przygotowany do zamontowania. Silnik 7x16 z przekładnią i śmigło 5x4,5 PS. Bardzo proszę o uwagi i własne sugestie co do budowy modelu. Bo dzięki temu można uniknąć lub naprawić własne błędy.
rajaner Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Opublikowano 8 Maja 2021 11 godzin temu, Grifon napisał: Skąd wziąłeś ten zestaw napędowy? Zestaw taki jak ten. Przekładnia i śmigło też z tego sklepu. https://www.gammodel.pl/zestaw-napedowy-do-mini-modeli-samolotow-akumulator-3-7v180-mah-silnik-716-sterownik-p-499.html
Grifon Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Myślałem, że to rc ? a to napęd z ogranicznikiem czasowym. Na ile strzałów wystarcza akumulator?
rajaner Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Opublikowano 8 Maja 2021 W modelu szybowca który robiłem wcześniej na samym silniku ze śmigłem 55mm model wykonywał 3,4 loty i napęd działał nadal ,ale z odczuwalnym spadkiem mocy. W tym zestawie który montuje do modelu gdzie dodałem przekładnię i dużo większe śmigło nie wiem na ile lotów to wystarczy. Przy tak zwanych próbach na sucho i trzymanie tego w ręce wydaje mi się ze dwa loty model powinien zaliczyć. W zestawie jest akumulator 180 mAh i na tym wykonam pierwsze próby. Jeżeli model spełni moje oczekiwania wymienię na nieco większy co na pewno pozwoli na więcej lotów przy jednym ładowaniu. 1
rajaner Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Opublikowano 9 Maja 2021 Prace przy modelu trwają nadal. Zamontowany napęd. Nadeszła pora aby przygotować model do oklejenia.
rajaner Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2021 Troszku czasu minęło ale model jest nadal w budowie. Nie ma się co rozpisywać bo to żadna rewelacja, ale na tą chwilę tak to wygląda. Nie wiem dlaczego na zdjęciu kolor jest tak ciemny, w rzeczywistości jest dużo jaśniejszy. Pewnie dla tego że zdjęcia robię telefonem i przy słabym świetle. Skrzydła też oklejone, ale pozostaną jeszcze parę dni przypięte do płyty.
Maciej.j Opublikowano 4 Czerwca 2021 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Witam. Bardzo ładne oklejenie modelu i kolor.Teraz kilka dodatków i w górę......ciepło się zrobiło na dworze./obecnie mam 28*C na termometrze/
rajaner Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Opublikowano 1 Lipca 2021 Pomalutku ale do przodu. Samolocik z oklejoną kabiną i naklejkami jakie były w zestawie. Czas na zamontowanie skrzydeł i jakąś próbę czy to coś poleci z napędem jaki zamontowałem. 3
rajaner Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Opublikowano 23 Listopada 2021 Troszku casu minęło od ostatniego wpisu. Tak na zakończenie relacji z budowy a by temat był zakończony. Model gotowy. Końcowe dane modelu: Rozpiętość - 510 mm Długość - 330 mm Zestaw napędowy Silnik 7x16 z przekładnią i śmigło 5x4,5
Rekomendowane odpowiedzi