rajaner Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 Model samolotu Piper Cub 95 Nie tak dawno znalazłem pod choinką niespodziankę a w niej model samoloty Piper Super Cub 95. - Samolot firmy GUILLOWS. Od pewnego czasu moim zainteresowaniem są mikro modele dla tego zdecydowałem zbudować ten model. W zestawie ponacinane elementy modelu na płytkach z balsy 1, 1,5 mm i inne drobiazgi do budowy. W orginale model jest z napędem gumowym ja mam zamiar zastosować napęd elektryczny. Rozpiętość - 510 mm Długość - 330 mm Budowa modelu rozpoczęta. Na początek stateczniki. Kadłub w trakcie klejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Troszku wolnego od pracy i budowa modelu idzie do przodu. Kadłub prawie gotowy. Teraz przyszła pora na dopasowanie napędu. I jak czas pozwoli w planie jest poskładanie skrzydła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Witam Około 10lat temu zbudowałem z tej serii Cessna 180.Jak pamiętam jakość drewna i elementy zostały w pudełku.Wszystkie elementy z dobrej 1,5mm balsy zrobiłem.Powodzenia w budowie Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Andrzej, będziesz robił klasycznie, jako gumówkę, czy na elektryka przerabiasz? Obstawiam, że gumówka, pewnie dla zaczerpnięcia oddechu? ? ... a nie widzę jednak, że elektryk, sorki nie doczytałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Andrzeju- ale jeśli nie na gumę, to z racji dużo mniejszego śmigła możesz skrócić golenie podwozia do bardziej przypominających oryginał. A poza tym model wychodzi fajny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Tak jak wspomniałem wcześniej model będzie z napędem elektrycznym. Co do goleni podwozia pozostawię jak w orginale .Z tym że będą nieco inaczej ukształtowane i zamontowane inne koła bardziej przypinające orginał z nadzieją że model będzie mógł wystartować z jakiegoś utwardzonego pasa. Wracając do budowy. Skrzydła w zasadzie gotowe .Jeszcze drobna kosmetyka i można będzie oklejać. Zestaw napędowy jaki zaplanowałem do tego modelu jest przygotowany do zamontowania. Silnik 7x16 z przekładnią i śmigło 5x4,5 PS. Bardzo proszę o uwagi i własne sugestie co do budowy modelu. Bo dzięki temu można uniknąć lub naprawić własne błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Skąd wziąłeś ten zestaw napędowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 11 godzin temu, Grifon napisał: Skąd wziąłeś ten zestaw napędowy? Zestaw taki jak ten. Przekładnia i śmigło też z tego sklepu. https://www.gammodel.pl/zestaw-napedowy-do-mini-modeli-samolotow-akumulator-3-7v180-mah-silnik-716-sterownik-p-499.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Myślałem, że to rc ? a to napęd z ogranicznikiem czasowym. Na ile strzałów wystarcza akumulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 W modelu szybowca który robiłem wcześniej na samym silniku ze śmigłem 55mm model wykonywał 3,4 loty i napęd działał nadal ,ale z odczuwalnym spadkiem mocy. W tym zestawie który montuje do modelu gdzie dodałem przekładnię i dużo większe śmigło nie wiem na ile lotów to wystarczy. Przy tak zwanych próbach na sucho i trzymanie tego w ręce wydaje mi się ze dwa loty model powinien zaliczyć. W zestawie jest akumulator 180 mAh i na tym wykonam pierwsze próby. Jeżeli model spełni moje oczekiwania wymienię na nieco większy co na pewno pozwoli na więcej lotów przy jednym ładowaniu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Prace przy modelu trwają nadal. Zamontowany napęd. Nadeszła pora aby przygotować model do oklejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Troszku czasu minęło ale model jest nadal w budowie. Nie ma się co rozpisywać bo to żadna rewelacja, ale na tą chwilę tak to wygląda. Nie wiem dlaczego na zdjęciu kolor jest tak ciemny, w rzeczywistości jest dużo jaśniejszy. Pewnie dla tego że zdjęcia robię telefonem i przy słabym świetle. Skrzydła też oklejone, ale pozostaną jeszcze parę dni przypięte do płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Witam. Bardzo ładne oklejenie modelu i kolor.Teraz kilka dodatków i w górę......ciepło się zrobiło na dworze./obecnie mam 28*C na termometrze/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Pomalutku ale do przodu. Samolocik z oklejoną kabiną i naklejkami jakie były w zestawie. Czas na zamontowanie skrzydeł i jakąś próbę czy to coś poleci z napędem jaki zamontowałem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Troszku casu minęło od ostatniego wpisu. Tak na zakończenie relacji z budowy a by temat był zakończony. Model gotowy. Końcowe dane modelu: Rozpiętość - 510 mm Długość - 330 mm Zestaw napędowy Silnik 7x16 z przekładnią i śmigło 5x4,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi