mar_io Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Witajcie, Chciałbym prosić samochodziarzy o pomoc. Obiecałem dziecku że kupię jakiś większy samochód 1:10. Postanowiłem wydrukować taki model z napędem na wszystkie koła, kołami 100mm. Mam teraz dylemat na etapie doboru napędu. Mianowicie chodzi o to że samochodem będą jeździć dzieci i chcą aby nie był za szybki. Z uwagi że jest bardzo mało tanich aparatur, które mają możliwość ustawienia exp dla gazu i tym samym nie jestem z poziomu radia ograniczyć mocy silnika muszę coś dobrać aby nie zniechęcić dzieciaków i model nie jeździł 50km/h. Generalnie nie chcę za bardzo pójść w trójfazowe silniki z uwagi na cenę. Chciałbym wsadzić coś klasy 540 ale taki silnik aby był możliwie ekonomiczny (chce tam wsadzić lipol 7,4V 2200mha) oraz by był raczej z tych wolnoobrtowych. Możecie mi coś doradzić? jakaś konfiguracja z zębatką? podkreślam że chciałbym aby model był wolny, bardziej o moment obrotowy mi chodzi aby po trawie jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Daj coś więcej o modelu. Jak chcesz szczotkę niskoobrotową to bierz jakiś 80T, znajdziesz coś miedzy 50 a 60 PLN, ale do prędkości dużo robi jeszcze samo przełożenie napędu, więc daj więcej szczegółów co za model konkretnie budujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Słuchaj to jest projekt buggy drukowanego 4wd, tam można poszaleć z przełożeniami. Generalnie jest to dedykowane po silnik 3f 2115 1000KV, ale to jest trochę za szybkie rozwiązanie dla dzieci. Właśnie z tego powodu pomyślałem o szczotce. Silniki tej klasy mam w samolotach, także mógłbym przełożyć. Muszę się zastanowić jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Mariusz, tak jak napisałem Tobie wcześniej, zainwestuj lepiej w apkę komputerową i docelowy napęd najlepiej BL. Wyjdzie taniej i przyszłościowo. Te nadajniki Flysky są całkiem niezłe, sam mam podobne. Link bezproblemowy a odbiorniki kosztują grosze. Sam stosowałem takie rozwiązanie z ograniczaniem gazu przez expo w tym małym wariacie wltoys a959 w którego wpakowałem bezszczotkę. Żeby właśnie dzieciaki mogły ogarnąć. Jak lubisz lutować to jeszcze jest jedna opcja którą sam stosuję z powodzeniem. Kupić używaną apkę z komputerem z uszkodzonym radiem 27-40MHz i wsadzić link 2.4GHz np właśnie od Flysky, Frysky albo najlepiej moduł wieloprotokołowy. Można czasami wyrwać w dobrej cenie niezły sprzęt. A nawet jakby radio działało to co szkodzi i na kwarcach pojeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 chyba masz rację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Jeszcze polecam odwiedzić link http://rc-trial.pl/viewtopic.php?f=18&t=12183#p283518 pobrać kalkulator i pobaw się doborem silnika i przekładniami. Wypełniasz pola w kolorze żółtym, jak znasz ilość zębów wpisujesz je w pola, nie znasz to piszesz 1:1 a wypełniasz przełożenie na skrzyniach, rozdzielaczach i mostach, jak nie ma rozdzielacza wpisujesz 1:1 W sumie wszystko opisane w wątku a bardzo przydatna rzecz, szczerze polecam bo pozwala dobrać przekładnie do silnika względem prędkości jaką się chce osiągnąć, trzeba tylko znać KV na silniku i pakiet na którym się będzie jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Dzięki. Pozostaje mi teraz tylko szukać jakiegoś regla trójfazowego w takim razie:). Macie coś taniego i sprawdzonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 4 godziny temu, przemo napisał: Jeszcze polecam odwiedzić link Przemo wklej gdzieś ten kalkulator bo na tamto forum nie da się wejść bez rejestracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 4 minuty temu, Granacik napisał: Przemo wklej gdzieś ten kalkulator bo na tamto forum nie da się wejść bez rejestracji. Obliczanie przełożeń i Vmax v002.ods Proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi