zywasmierc Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Dzień dobry, Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej, której celem jest zbudowanie modelu konstrukcyjnego motoszybowca klasy F5J. Model ma mieć skrzydło trójdzielne - metrowy prostokątny centropłat (205x1000mm) oraz dwoje uszu (205-150x1000mm). Szukam względnie prostego i trwałego sposobu na połączenie uszu do centropłata pod kątem. Dźwigary będą wykonane z okrągłej rurki węglowej, prawdopodobnie 12mm. Za wszelkie rady dziękuje 'from the mountain'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 trochę mały ten model w F5J masz max rozpiętość 4,0 m a u Ciebie tylko 3,0 to zdecydowanie mało Najprostszym i bardzo trwałym sposobem jest klejenie , no chyba że ma być rozłącznie ale o tym nie piszesz Dźwigar z rury, przy projekcie na inżyniera też słabo wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 51 minut temu, zywasmierc napisał: Dzień dobry, Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej, której celem jest zbudowanie modelu konstrukcyjnego motoszybowca klasy F5J. Model ma mieć skrzydło trójdzielne - metrowy prostokątny centropłat (205x1000mm) oraz dwoje uszu (205-150x1000mm). Szukam względnie prostego i trwałego sposobu na połączenie uszu do centropłata pod kątem. Dźwigary będą wykonane z okrągłej rurki węglowej, prawdopodobnie 12mm. Za wszelkie rady dziękuje 'from the mountain'. Wygięty pręt wchodzący w rurę która jest dźwigarem? Prościej się nie da... Acz z rury węglowej taki dźwigar jak ze mnie baletnica... A i jeszcze jedna rzecz. Przy 12mm na końcówce grubości będziesz miał profil o grubości co najmniej 8%. Takie profile nie latają w F5J na końcówce, bo są zwyczajnie za grube . W sumie to jesteś pewny, że wiesz co robisz z tym modelem F5J? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywasmierc Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 12 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Wygięty pręt wchodzący w rurę która jest dźwigarem? Prościej się nie da... Acz z rury węglowej taki dźwigar jak ze mnie baletnica... A i jeszcze jedna rzecz. Przy 12mm na końcówce grubości będziesz miał profil o grubości co najmniej 8%. Takie profile nie latają w F5J na końcówce, bo są zwyczajnie za grube . W sumie to jesteś pewny, że wiesz co robisz z tym modelem F5J? Do końca jeszcze nie jestem właśnie pewny, ale widzę i słyszę, że moje wstępne założenia nie mają dużego sensu. Dzwigar z rurku zauważyłem, że jest w modelach TopModel, ale i na stronie Hyperflight.co.uk w niektórych modelach. Na co lepiej w takim wypadku zamienić dźwigar, aby wszystko miało ręce i nogi? Płaskowniki węglowe, listewki sosnowe? 13 godzin temu, Krzys20000 napisał: trochę mały ten model w F5J masz max rozpiętość 4,0 m a u Ciebie tylko 3,0 to zdecydowanie mało Najprostszym i bardzo trwałym sposobem jest klejenie , no chyba że ma być rozłącznie ale o tym nie piszesz Dźwigar z rury, przy projekcie na inżyniera też słabo wygląda Zależy mi, żeby skrzydło dzieliło się na 3 cześci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 To, że TopModel robi cokolwiek, nie jest wyznacznikiem czegokolwiek, niestety Zróbmy może inaczej - napisz może w ogóle co chcesz zrobić i na czym ma polegać ta praca inżynierska, na razie zadałeś pytanie totalnie ze środka zagadnienia i musiałbyś w pójść we dwie strony na raz z tego punktu. A tak to można najwyżej szpagat zrobić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 30 minut temu, zywasmierc napisał: Do końca jeszcze nie jestem właśnie pewny, ale widzę i słyszę, że moje wstępne założenia nie mają dużego sensu. Dzwigar z rurku zauważyłem, że jest w modelach TopModel, ale i na stronie Hyperflight.co.uk w niektórych modelach. Na co lepiej w takim wypadku zamienić dźwigar, aby wszystko miało ręce i nogi? Płaskowniki węglowe, listewki sosno Przy 3m wystarczą dżwigary z sosny,jak masz już dobrany profil to sobie policzysz przekrój dżwigarów.Do połączenia centropłata z uchem płaskownik węglowy zrobiony w formie ,kieszenie wg.uznania,mogą być ze sklejki albo z tkaniny szklanej (lepsze). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 8 minut temu, tytan12 napisał: Przy 3m wystarczą dżwigary z sosny,jak masz już dobrany profil to sobie policzysz przekrój dżwigarów.Do połączenia centropłata z uchem płaskownik węglowy zrobiony w formie ,kieszenie wg.uznania,mogą być ze sklejki albo z tkaniny szklanej (lepsze). Dźwigarów z sosny nie wepchasz do profilu który pasuje do F5J, szczególnie na końcówce. Zobacz np. klasycznego BubbleDancera:http://charlesriverrc.org/articles/bubbledancer/PDFs/wing_plan_V2b.pdf Tam na końcówce już nie wepchasz dźwigara z sosny, a to już nie są profile obecnie stosowane w F5J. Dodaj do tego pytanie o łączenie płatów ze sobą i ja zaryzykuje, że lepiej się wstrzymać z poradami, aż kolega określi dokładnie co chce zrobić od początku i jaki ma cel w tym przedsięwzięciu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Zróbmy może inaczej - napisz może w ogóle co chcesz zrobić i na czym ma polegać ta praca inżynierska, na razie zadałeś pytanie totalnie ze środka zagadnienia i musiałbyś w pójść we dwie strony na raz z tego punktu. Kieruj się radami Patryka , a będzie dobrze. On wie jak to się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Ale bagnety łączące nie muszą być przecież wygięte, można je wykonać wyłącznie w części płaskiej centropłatu. Patrz zdjęcie z planem modelu w linku http://www.arthobby.pl/szybowce/product/endura-e-2-5m-2/ ale to już kandydat na inżyniera powinien sobie przemyśleć i policzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 50 minut temu, Patryk Sokol napisał: Dodaj do tego pytanie o łączenie płatów ze sobą i ja zaryzykuje, że lepiej się wstrzymać z poradami, aż kolega określi dokładnie co chce zrobić od początku i jaki ma cel w tym przedsięwzięciu I,tu masz rację,bo znowu zacznie się bicie piany?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi