stach34 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 U mnie przy 8,9 ??? Ciekawe , a też masz optica 6 (zwykła wersja nie sport) Trzeba będzie się pobawić trochę aż dojdzie do 8,9V. Tylko boję sie że mi zerwie sygnał... :/ ============================================================= EDIT: Rozwiązałem to inaczej Zamiast bawić się modelem , rozładowałem aku do 8,9 V silniczkiem komutatorowym i śmigłem Przy 8,9V i niżej włącza się brzęczyk (który nie brzmi jak brzęczyk ). Mam tak samo jak f-150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 :? Nie bardzo rozumiem Modulacja to AM lub FM ale z polaryzacja dodatnią albo ujemną? Może szerzej nakreślisz problem ? Koder nadajnika wysyła ciąg impulsów do modułu w.cz. Ciąg tych impulsów zawiera impulsy kanałowe o zmiennej szerokości oraz dłuższy impuls synchronizacji.Informacja ta może być dodatnia lub zanegowana czyli ujemna.Jeżeli impuls synchronizacji trwa 10ms i ma "1" logiczne to w polaryzacji ujemnej ten impuls będzie miał logiczne "0".Futaba, Hitec ma polaryzację dodatnią a Graupner ujemną (oni zawsze mają odwrotnie hie hie hie) http://www.modelarstwo.net/index.php?tyt=36 tu więcej na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Piszę o tym jak to to wygląda fizycznie,a nie co jest napisane w instrukcji.Jak zacznie piszczeć to już jest praktycznie "po ptokach",trzeba od razu lądować.W Optiku masz timer resetowalny pokazujący czas pracy nadajnika na akumulatorze i to powinno być wykładnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławo Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Lamerskie pytanie: Do czego służy hamulec w regulatorach? Niektóre regulatory , które są programowane zworkami mają funkcje "HAMULEC - włącz/wyłącz." Domyślam się że chodzi o możliwość hamowania silnikiem. Czy mógłby ktoś łopatologicznie wyłożyć o co chodzi z tym hamulcem . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Hamulec ma zastosowanie przy śmigłach składanych,gdy silnik przestaje pracować włącza się hamulec w regulatorze śmigło składa się i nie stanowi dodatkowego oporu.Gdybyś miał wyłączony pod wpływem prędkości modelu obracało by się niepotrzebnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławo Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Czyli dla modelu samolotu z nieskładanym skrzydłem pozostawia się hamulec wyłączony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 W regulatorze od elektroszybowca nie mam żadnego hamulca, a łopaty elegancko się składają i nie obracają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 sławo, nie skrzydłem, śmigłem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławo Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Święta racja karlem , oczywiście chodzi o składane śmigło :oops: :oops: :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 pozostawia się hamulec wyłączony? Tak. I żeby było śmieszniej, to przez wyłączony hamulec efekt hamowania jest... silniejszy, bo obracające się śmigło stawia większy opór, niż stojące. W końcu coś je musi napędzać - tu koszem prędkości . W regulatorze od elektroszybowca nie mam żadnego hamulca, a łopaty elegancko się składają i nie obracają... ... niektórzy mają więcej szczęścia ;-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławo Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 ... ale jest to znak że należy możliwie szybko lądować. Nawet jeżeli silnik przestanie odpowiadać to serwa i tak będą działać. No właśnie koledzy , jaki to przedział czasu? Wiem , że nie powinno latać się aż do odcięcia , ale lepiej przygotować się na takie sytuacje. Jeżeli w samolocie znajdują się dwa serwa 9g i pakiet 3s 2200 mAh a regulator odetnie przy 3V na celę, to ile (orientacyjnie) sekund model będzie jeszcze sterowalny? 5?, 10?, 20? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 ... ale jest to znak że należy możliwie szybko lądować. Nawet jeżeli silnik przestanie odpowiadać to serwa i tak będą działać. No właśnie koledzy , jaki to przedział czasu? Wiem , że nie powinno latać się aż do odcięcia , ale lepiej przygotować się na takie sytuacje. Jeżeli w samolocie znajdują się dwa serwa 9g i pakiet 3s 2200 mAh a regulator odetnie przy 3V na celę, to ile (orientacyjnie) sekund model będzie jeszcze sterowalny? 5?, 10?, 20? Z góry dziękuję za odpowiedzi. kilka-kilkanaście minut - serwa ( a tym samym BEC ) biorą wielokrotnie mniej niż silnik i tego regulator NIE odcina - prąd do BECa podaje do "upadłego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Witam. Motocalc to dla mnie czarna magia. Potrzebuję napędu do 2m motoszybowca (1,6 kg bez sprzętu) - przedtem latał na Mabuchi 580 Mam pytanie. Czy ten kołpak: http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=24_53&products_id=362 pasuje do tych łopatek: http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=24_53&products_id=451 I czy ten silnik: http://rcsklep.pl/product_info.php?products_id=172 zmieści mi się w tym zestawie w 30A na pakiecie 3S?? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 beaver79, Wszystko, co podałeś, do Twego modelu będzie dobre i będzie wzajemnie pasować. Zastanawia mnie tylko waga Twego modelu. Jak na 2-metrowy motoszybowiec bez osprzętu, jego waga jest dość duża. A dołoż jeszcze silnik, regulator i zasilanie. Będzie cegła. Jeśli nie da się go odchudzić, zastosuj jakiś lekki pakiet w granicach 1500mAh (bedzie miał wagę ok. 100 G). pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Model to styropianowy Robbe Ranger, którego nie widzę już w sprzedaży - pewnie ma swoje lata, ale wygląda nieźle i kilka osób mówiło że nieźle lata. Jedyny problem to potrzeba mocarnego kolesia - pakiety mam 3S 1300 20C - nie powinno być kłopotu. Latał na szczotce 580, boje się że będe musiał doważać przód, do tego nie mam pomysłu jak mocować motorek - dziób jest dzielony na pół w pionie, chyba go skleję, wstawię wręgę i wytne maską żeby wstawić tam pakiet... http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=130177 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1333 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 A ja mam takie pytanie: Czy ten regulator http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewitem.asp?idproduct=656 nie spali tego silnika http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewitem.asp?idproduct=6246 ? Zasilanie to li pol 3s 20c 1600mah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 A ja mam takie pytanie: Czy ten regulator http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewitem.asp?idproduct=656nie spali tego silnika http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewitem.asp?idproduct=6246 ? Zasilanie to li pol 3s 20c 1600mah :twisted: :twisted: :twisted: Regulator nigdy nie spali silnika :twisted: :twisted: :twisted: Co najwyżej za duże śmigło lub za wysokie napięcie - pomyśl - czy wyłącznik może spalić żarówkę ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1333 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Regulator nigdy nie spali silnika Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to czy ten 18a regiel nie poda za wysokiego napięcia do silnika 13a i w rezultacie go spali. Pozdrawiam i przepraszam za nieścisłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Regulator nigdy nie spali silnika Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to czy ten 18a regiel nie poda za wysokiego napięcia do silnika 13a i w rezultacie go spali. Pozdrawiam i przepraszam za nieścisłość A wyłącznik w ścianie co załącza żarówkę może podać za wysokie napięcie i spalić zarówkę ??????????? A za wysokie napięcie masz z wyłącznika czy z elektrowni - pomyśl :!: :idea: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1333 Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 To ja jeszcze inaczej zapytam Czy to wyposażenie które podałem wcześniej z zasilaniem Li pol 3s 20c 1600mah będzie ze sobą dobrze współpracowało :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.