dekooral Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Witam. Dziś przeglądając filmiki z mojego latania zauważyłem a raczej usłyszałem dźwięk jaki wydaje model przy wyrzucie. Za pewne wytwarza się on po przeciwnej stronie na końcówce skrzydła, która pokonuje najdłuższa drogę z bardzo dużym przyspieszeniem w krótkim czasie w czasie obrotu. Czysta fizyka. Nawet nie zdawałem sobie sprawy jakie siły działają na taki model. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Jeśli chodzi o dźwięk po wypuszczeniu to bardziej opór powietrza działający na cały model. Świst zewnętrznej końcówki można usłyszeć za sobą w ostatniej 1/4 obrotu jeśli model jest bardzo dobrze rozpędzony ? W 2010r. amerykanie mierzyli dla zabawy prędkość przy rzucie. Mocni zawodnicy osiągali nawet ~125km/h. Sam jestem ciekaw jaką prędkość przy starcie mamy teraz. Dużo się zmieniło od tamtego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songbird Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 59 minut temu, Łukasz99 napisał: Jeśli chodzi o dźwięk po wypuszczeniu to bardziej opór powietrza działający na cały model. Świst zewnętrznej końcówki można usłyszeć za sobą w ostatniej 1/4 obrotu jeśli model jest bardzo dobrze rozpędzony ? W 2010r. amerykanie mierzyli dla zabawy prędkość przy rzucie. Mocni zawodnicy osiągali nawet ~125km/h. Sam jestem ciekaw jaką prędkość przy starcie mamy teraz. Dużo się zmieniło od tamtego czasu. Łukasz, obecnie b. dobry technicznie rzut nieznacznie przekracza 130km/h. Rekordziści zbliżają się do 140 km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Z czystej ciekawości zapytam czy prowadziłeś własne pomiary lub wyliczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Kiedyś zainteresował mnie ten temat i policzyłem z zapisu Altisa, prędkość wznoszenia w początkowej fazie rzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Nie lubię siebie nagrywać, bo się brzydko ruszam, ale skoro chodzi o dźwięk, a nie obrazki to mnie zmotywowałeś: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekGTI Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 W dniu 5.07.2021 o 21:16, Czaro napisał: Nie lubię siebie nagrywać, bo się brzydko ruszam, ale skoro chodzi o dźwięk, a nie obrazki to mnie zmotywowa tak z ciekawości , przy takim mocnym rzucie to jak wysoko leci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Czaro pewnie potwierdzi ze można osiągnąć taki wynik . Jak masz dobra technikę i rękę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 6 godzin temu, MaciekGTI napisał: tak z ciekawości , przy takim mocnym rzucie to jak wysoko leci ? Model jeszcze widać A w metrach będzie od jakiś 60 przy bezwietrzu, do okolic 80 kiedy mocno wieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi