skiron Opublikowano 21 Stycznia 2009 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam ,mam mały problem z zabezpieczeniem połówek skrzydeł (szybowiec) przed zsunięciem się z bagnetów , czy szanowna społeczność ma jakieś patenty na tę przypadłość ? jedynym jak dotąd rozwiązaniem było oklejenie taśmą skrzydeł razem z kadłubem , model zakupiłem na aledrogo i były właściciel tak właśnie zabezpieczał skrzydła , ta metoda nie bardzo mi się podoba i jest nie estetyczna , żeby było jasne jak wygląda model i co mam na myśli link do filmu (film nie jest mojego autorstwa) proszę o jakieś wskazówki
kuba r. Opublikowano 21 Stycznia 2009 Opublikowano 21 Stycznia 2009 taśma jest najlepsza wg. mnie przy tej rozpiętości - szybka i bezproblemowa, żadnych dziwnych patentów nie trzeba robić, stosuje to w modelach 1.5m , 2.9m Acacia II F3F, 3.1m Trinity F3B, 3.8m makieta ASW20L, kup białą taśmę izolacyjną i nie będzie widać szczerze powiedziawszy to w modelach klas F3F, F3B, F3J i pokrewnych nie widziałem innego mocowania niż taśma. W dużych makietach czasem się stosuje jakieś bajery, chociaż też w większości to "tylko" taśma ...
robintom Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 Jest taki patent z Multiplexa pod nazwą MPX MULTILock UNI-Set. Ale jak w praktyce to nie wiem czy dobry.
Skarwi Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Z innej beczki: Oglądając filmik, a dokładnie samo lądowanie, wyraźnie widać, że powinieneś zwiększyć różnicowe wychylenia lotek ( do góry więcej niż w dól w stosunku około 2:1). Model nie będzie tak "zamiatał" ogonem.
Marcin K. Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Kiedyś widziałem w necie jak Easy Glider miał skrzydła łączone rzepem. Zrób na całej szerokości płata i powinno dać rade.
Raffik Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 ja mam rzepy wlasnie w EG ale mysle nad zmiana na magnesy (lub dodatkowo magnesy)... rzepy sa ok...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.