szirokez Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Jakie paliwo będzie najleprze do super tigre 7,5? Dysponuje mieszanką metanol i rycyna 80\20. Jestem troche zielony w spalinach bo duzo szybowczykami latałem ale chce spróbować czegoś co troszke pohałasuje:) Modelik pod ten silnik to Super Air Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jano Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Model bardzo fajny i paliwo odpowiednie.Ale z 5% nitro by nie zaszkodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin133 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Ja używam Model Technics Sport 5 Olej w tym paliwie jest mieszaniną syntetyku i rycyny (20% rycyny). Latałem też na Model Technics Contest 10 (różnica w zawartości nitro) lecz nie zauważyłem istotnych różnic chodź jeden z kolegów opisywał że na Contest 10 zauważył większą "żwawość" silnika w stosunku do Sport 5. Czystej rycyny do normalnych lotów można używać chodź licz się z oklejonym (czasem zaklejonym) silnikiem, spore ilości nagaru... jednym słowem - kłopot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Używam co prawda ST.51 czyli 8.3 ccm ale paliwo model technics 5 % (zawartosć nitro) jest dość uniwersalne i posiada dobry stosunek Jakośc -cena. Wraz z ilością nitra rosnie niestety cena . Link to comment Share on other sites More sharing options...
szirokez Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 ok czyli juz wiem ze moja mieszanka nie zaszkodzi po za ewentualnym zaklejeniem silnika, jeszcze pytanko o rycynę bo była wzmianka na forum o rycynie z apteki czy nadaje sie taka do mieszania? pytam bo mam dostęp do metanolu a nie wiem gdzie rycyne dobrą dostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek_9000 Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 nie, apteczna się nie nadaje w nastiku i innych sklepach możesz kupić specjalną rycynę modelarską, specjalną tzn. odgumioną. Przy okazji zajrzyj do podręcznika chemii w kwestii mieszania. 20% oleju, to oznacza że w 1 dm3 MIESZANKI ma być 0,20 dm3 OLEJU. Czyli lejesz 1 część oleju na 4 części metanolu, nie 1:5 bo wtedy będziesz miał 16,6%. BTW- sprawdź czy ten metanol jest bezwodny, nawet niewielka ilośc wody sprawia że paliwo się warzy. A dobre masz to źródło? bo potrzebowałbym trochę metanolu do rozcieńczenia paliwa, bo dla mojego silnika ST3000 powinno być 12% oleju a takich paliw nie ma w sprzedaży, to bym trochę od Cię odkupił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynek Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Slawek_9000 , opowiadasz głupoty, że rycyna apteczna się nie nadaje. Kiedyś nie było w Polsce sklepów modelarskich i wszyscy modelarze stosowali rycynę apteczna kupowaną w hurtowni Herbapolu w Klęce. Silnik pracowały idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karlem Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 ...w wojsku zdarzało mi się latać Jeną 2,5 ccm na paliwie złożonym z oleju napędowego, oleju (?) - co było: silnikowy, przekładniowy, etc. i rozcieńczalnika nitro. :oops: Ale to nie znaczy, że to było dobre dla silnika :wink: Brało się co było pod ręką, czyli dostępne. Dopiero kiedy sanitariusz "załatwił" eter - to dopiero byłem panisko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek_9000 Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 tak, tylko jak potem wyglądały te silniki. I zostaw taki silnik na pół roku, zobaczymy ile będziesz go czyścił z glutów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.