witold_pi Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 mam pytanie czy PS A5-4 to silnik do rakiety czy rakietoplanu - zostało mi 5 sztuk "nówek" z czasów PRL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Jeśli dobrze dedukuję: Piotr Sornowski, 5Ns (niutonosekund), opóźnienie 4 sek. Czyli raczej do rakietoplanu albo bardzo (!) lekkiej rakiety. I to raczej "ołówka". Przy dzisiejszych przepisach (średnica korpusu) to raczej do rakietoplanu. Jeżeli masz to jeszcze z czasów PRL-u to bądź bardzo ostrożny - masa prochowa może być zawilgocona lub spękana, a to oznacza nierówną pracę bądź detonację ! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 A gdzie można poczytać o tych nowych przepisach? W Googlu natrafiłem tylko na dyskusje jak nie dostać bransoletek na koszt państwa. PS to na pewno wytwórnia o jakiej napisałeś. Wielka szkoda że się spaliła. To zresztą uziemiło moje stare rakiety. PS klasy B i C miały 17,2 średnicy a dostępne obecnie Klima 18. Nakład pracy na wymianę komory silnika jest porównywalny ze zrobieniem nowej rakiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Przestałem śledzić przepisy dot. rakietek lata temu..... Faktycznie, czasami prościej i szybciej zrobić nową o ile nie mówimy o redukcjach. W tych przepisach ewoluowała średnica kadłuba na min. 50 % długości ? Musisz popytać kogoś, kto w tej klasie aktualnie jeszcze startuje. W Aeroklubach czasami jeszcze jest ktoś od modelarstwa, może jest na bieżąco? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Niech to będzie klamra zamykająca https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjAwfiMgKHyAhVmsYsKHUEpDNsQFnoECAsQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.urania.edu.pl%2Fwiadomosci%2Fwspomnienie-o-piotrze-sornowskim-1954-2020&usg=AOvVaw0j1TWNDqyusscRj1wJ8E15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Piszecie jakby nie na temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 No to na temat: PS to producent Piotr Sornowski. A klasa silnika wg FAI, impuls całkowity do 2,5 Ns, 5 to ciąg maksymalny 5N, -4 opóźnienie po wypaleniu ładunku głównego do odpalenia podsypki prochowej do wyrzucenia spadochronu lub taśmy. Do rakietoplanu się kompletnie nie nadaje. Na sucho, wpisz w Googla Open Rocket. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi