Uszek Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 W GR 12 5 kanał można dowolnie ustawiać albo telemetria albo serwo. Wtedy zmieniasz wyjście kanału 5 na 6. A klapolotki na przełaczniku trójpozycyjnym to na phase trim powinno sie ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Tak jak Janusz napisał W nadajniku używasz TX Output Swap i zamieniasz 5 na 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 ło mamo! a tego nie da sie prościej zrobić? szybowiec czy motoszybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 W dniu 7.09.2021 o 15:33, Uszek napisał: W GR 12 5 kanał można dowolnie ustawiać albo telemetria albo serwo. Wtedy zmieniasz wyjście kanału 5 na 6. A klapolotki na przełaczniku trójpozycyjnym to na phase trim powinno sie ustawić. Niestety NIE MOŻNA - kanał 5 w odbiorniku GR-12L jest na stałe przypisany do telemetrii i nawet oznaczony T. Na innych kanałach telemetria nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 oj można. Zawsze można... jest albo wejście telemetrii albo wyjście na serwo Instrukcja panie się kłania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 no to żeby nie być gołosłownym… otwieram instrukcje a tam… Sensor at channel 5 (K5): The output channel 5 can be used as servo output or as telemetry port. no i po co były te duże literki w poprzednim poście?? Ponawiam pytanie…. Szybowiec czy motoszybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 15 godzin temu, Tommy 54 napisał: Niestety NIE MOŻNA - kanał 5 w odbiorniku GR-12L jest na stałe przypisany do telemetrii i nawet oznaczony T. Na innych kanałach telemetria nie działa. Tak kanał 5 jest dla telemetrii ale można tam wpiąć serwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 12 godzin temu, cZyNo napisał: no to żeby nie być gołosłownym… otwieram instrukcje a tam… Sensor at channel 5 (K5): The output channel 5 can be used as servo output or as telemetry port. no i po co były te duże literki w poprzednim poście?? Ponawiam pytanie…. Szybowiec czy motoszybowiec? Motoszybowiec Alpha 1500 (tylko 2 lotki) elektronikę podałem. Teoretyzować sobie można, a w praktyce jest już gorzej. Jeśli komuś z taką konfiguracją to wyjdzie tzn. przerzucić w nadajniku MZ-18 Aile2 z CH5 na CH6 - to pogratuluję. Na odbiorniku GR-16 z pięciu kanałów + telemetria napięcia - mam pomiksowane nawet figury akrobacyjne. Ale na GR-12L - się NIE DA. Więc zamienię go na 16-tke z małą dopłatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Jak dobrze Cię zrozumiałem to chcesz aby w jednej pozycji pstryczka lotki działały jako lotki a w drugiej pozycji pstryczka jako klapy. Ustaw dwie fazy lotu przełączane tym pstryczkiem. W fazie nr1 ustaw lotki jako lotki. W fazie nr2 lotki jako klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Żaden pstryczek do trybu lotka. Lotki normalnie płynnie na prawym wolancie , a w funkcji klapy mam je na podwójnym SW1 z lewej. 20% do startu i 125% do lądowania. Ale na GR-16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Aby była jasność. W gr12L kanał 5 może zarówno obsługiwać serwo jak i teleterie. To tylko kwestia oznaczenia funkcje jaka ma na tym kanale. Robi się to z poziomu apki. Oraz bez żadnego problemu można w aparaturze zmienić wyjście w odbiorniku kanału 6 na kanał 5. Aparatura graupner jest bardzo intuicyjna i można na niej wiele zrobić. Np. Najprościej jak się da. Wybieramy model, następnie ustawiamy 1lotka i 1 klapa. Później w programie miksujemy te dwa kanały ze sobą. W menu klap ustaw. pstryczek do klap.Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaDrugi sposób. Ustawiamy model z 2alion. Wchodzimy do menu "baterfly" i ustawiamy co chcemy i czym chcemy (jakim pstryczkiem uruchamiamy wychylenie klap, ile i w którym kierunku)Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaTrzeci sposób. Wybieramy model z 1alion. Robimy mix z kanałem 6.Mógłbym jeszcze opisać kilka sposobów jak sobie z tym poradzić. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaA to wszystko przy założeniu że na kanale 5 w odbiorniku gr 12L. mamy podłączoną telemetrie.Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Na Boga, wiele razy pisałem, że wszystko mam ustawione, nawet na SW3 dwie spirale (płaska i stromą). Klapy też mi działają w dwóch położeniach na SW1. Telemetria też. Bez mixów na BF. I wszystko na 5 kanałach (foto) +T. Tryb Mode2 , 2Aile. Ale w GR-12L jest konflikt kanałów z MZ-18. (foto). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Czy w ustawieniach odbiornika GR-12L zdefiniowałeś CH5 jako wyjście dla serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 5 minut temu, Ryszard_I napisał: Czy w ustawieniach odbiornika GR-12L zdefiniowałeś CH5 jako wyjście dla serwa? Nie, jest przypisane na stałe do niego jako T (do telemetrii). Na fotkach jest konfiguracja na GR-16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Jak może być na stałe CH5 jako telemetria? W ustawieniach nadajnika przestawiasz CH 5 na servo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Teraz, Uszek napisał: Jak może być na stałe CH5 jako telemetria? W ustawieniach nadajnika przestawiasz CH 5 na servo. Nie w ustawieniach nadajnika tylko w ustawieniach odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Tak, ustawieniach wyjść w odbiorniku ale ustawiasz to w menu nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 8 minut temu, Uszek napisał: Tak, ustawieniach wyjść w odbiorniku ale ustawiasz to w menu nadajnika. W nadajniku MZ-18 na CH5 jest Aile2 . W Mode2, którego używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Kolego Tommy czy ty masz wstręt do czytania instrukcji? Za pomocą nadajnika wchodzisz w menu odbiornika i konfigurujesz odbiornik, nie nadajnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 7 minut temu, Ryszard_I napisał: Kolego Tommy czy ty masz wstręt do czytania instrukcji? Za pomocą nadajnika wchodzisz w menu odbiornika i konfigurujesz odbiornik, nie nadajnik. Jeśli uda Ci się kolego skonfigurować to o co mi chodzi (to co mam na GR-16) na takiej samej aparaturze i tylko dwulotkowcu , to daj znać. Bo "teoretyzować" sobie można. Możesz korzystać nawet z 5-ciu Instrukcji. PS. Jutro jeszcze powalczę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi