Michal4x4 Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Mam problem zasadniczy: mój mały odbiorniczek Minima (na zdjęciu) działa bez problemu z każdym podłączanym regulatorem (esc) pod warunkiem, że ten jest poniżej 10A! Próbowałem podłączać przynajmniej 5 różnych esc oznaczanych jako 10, 12 i 15 A o zawsze wynik był ten sam: po podłączeniu baterii odbiornik pika zielonym światełkiem tj pokazuje że jest rozbindowany, pomimo że minutę wcześniej działał z esc np 7A lub 6A! Taki próby podłączenia esc wykonywałem na kilku egzemplarzach tego samego typu odbiorniczka i rezultat był ten sam - czyli wygląda na to, że odbiornik jest ok ale " nie lubi" regulatorów powyżej 7 A. Czy ktoś z kolegów ma pomysł dlaczego tak się dzieje i czy ten problem można rozwiązać (z tym samym odbiorniczkiem) ? Dzięki z góry za jakąkolwiek pomoc. Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 po pierwsze to nie jest minima tylko podróbka. po drugie -prawdopodobnie napięcie zasilania spada poniżej dopuszczalnego. Może spadać na ułamek sekundy -ale odbiornik traci link i ma problem z ponownym połączeniem. ewentualnie odbiornik ma jakiś krańcowo słabe wyjścia sygnału i regulatory są za dużym obciążeniem. albo zakłócają kiepski odbiornik. ale to naciągana teoria. A skoro dzieją się takie cuda -to odbiorniki nie są OK. ewentualnie te "mocniejsze" regle wszystkie są uszkodzone i robią zwarcie zasilania... ale pewnie byś to zobaczył np jako dym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 O, dzięki za odpowiedź!!! Czyli muszę z tym żyć, bo te odbiorniczki to moje "skarby" - nigdzie takich małych nie mogę innych kupić:( Teraz chciałem podłączyć trochę mocniejszy niż zwykle silnik do którego producent zaleca esc 12 lub 15 A. Czy jeśli będę latał na esc 8 A (śmigiełko nie SF tylko zwykłe 7x3 ) j trochę bym jednak "przegiął" to spali się tylko esc czy odbiornik też może się spalić? Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Odbiornik nie powinien się spalić ale sterowanie może w locie przestać działać - odbiornik nie jest zasilany z bec ESC ? Są takie małe odbiorniki -np minima... oryginalna. te esc też wyglądają na "mocno zmęczone" sprawdź czy pakiet zasilający daje radę. bo może to nagłe spadki napięcia zasilania. jaki masz aku i w jakiej kondycji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Odbiornik się "rozbindowuje" czy traci Link a to dwie różne sprawy. Rozbindowanie raczej nie możliwe ale kto wie. Regulatory które masz a odbiornik z nimi nie pracuje może maja uszkodzony BEC. Prąd regulatora nie ma tu nic do rzeczy. Sprawdź jakie masz napięcie z BECa regulatora z którym odbiornik działa a jakie w tych z którymi nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Dzięki bardzo za odpowiedzi, teraz (o ile mój umysł mi pozwala:)) wiem na czym stoję! Na elekryczności się niestety nie znam i nie mam naet sprzętu do pomiaru napięcia ale tak zgadywałem że napięciowo coś chyba było nie halo. Pisałem o "rozbindowaniu" bo efekt podłączenia esc powyżej 7 A był taki, że po chwili gdy chciałem podłączyć "działający" esc 7amperowy to odbiorniczek go nie widział (mimo, że wcześniej działał) i musiałem bindować go jeszcze raz ( chyba diabeł jakiś!:) ). Pozdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Przy napędzie elektrycznym miernik uniwersalny i lutownica są niezbędne. Pomiary to podstawa, ale to rozbindowanie to faktycznie dziwna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 3 godziny temu, Michal4x4 napisał: musiałem bindować go jeszcze raz ( chyba diabeł jakiś!:) ). nie wiem czy wszyscy dobrze się rozumiemy... musiałeś przechodzić pełną procedure bindowania ? wyłączyć nadajnik - trzymać wciśnięty przycisk na module nadajnika i włączyć zasilanie, odłączyć odbiornik - potem trzymać wciśnięty przycik na odbiorniku itd ... ? czy tylko wyłączałeś i włączałeś ponownie zasilanie ? (jeśli tak -to czego nadajnika ? odbiornika ? czy obu ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Tak dokładnie było... to jest musiałem przejść całą proced bindowania raz jeszcze żeby odb połączony z 7A esc znowu widział nadajnik. Ale tak nie było zawsze, czasami, np wczoraj i dziś efefektu "rozbindowania" nie było , po prostu odb nie widzi nadajnika ... Ale to może zależy od esc bo próbowałem ich wielu (dlatego mają poobcinane końcówki bo zawsze musiałem przejść na molexa a wtedy nie miałem jeszcze przejściówki:(. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 mocno dziwna sprawa -ja bym na żadnym z tych odbiorników i tych regulatorów już nie latał... przynajmniej do wyjaśnienia powodu. jeszcze pytanie -z jakim nadajnikiem -i jakim modułem współpracują ? i czy oprogramowanie odbiornika i modułu są zgodne ? czasem się nie lubią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi