Michal4x4 Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 Mam problem zasadniczy: mój mały odbiorniczek Minima (na zdjęciu) działa bez problemu z każdym podłączanym regulatorem (esc) pod warunkiem, że ten jest poniżej 10A! Próbowałem podłączać przynajmniej 5 różnych esc oznaczanych jako 10, 12 i 15 A o zawsze wynik był ten sam: po podłączeniu baterii odbiornik pika zielonym światełkiem tj pokazuje że jest rozbindowany, pomimo że minutę wcześniej działał z esc np 7A lub 6A! Taki próby podłączenia esc wykonywałem na kilku egzemplarzach tego samego typu odbiorniczka i rezultat był ten sam - czyli wygląda na to, że odbiornik jest ok ale " nie lubi" regulatorów powyżej 7 A. Czy ktoś z kolegów ma pomysł dlaczego tak się dzieje i czy ten problem można rozwiązać (z tym samym odbiorniczkiem) ? Dzięki z góry za jakąkolwiek pomoc. Pzdr, M
latacz Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 po pierwsze to nie jest minima tylko podróbka. po drugie -prawdopodobnie napięcie zasilania spada poniżej dopuszczalnego. Może spadać na ułamek sekundy -ale odbiornik traci link i ma problem z ponownym połączeniem. ewentualnie odbiornik ma jakiś krańcowo słabe wyjścia sygnału i regulatory są za dużym obciążeniem. albo zakłócają kiepski odbiornik. ale to naciągana teoria. A skoro dzieją się takie cuda -to odbiorniki nie są OK. ewentualnie te "mocniejsze" regle wszystkie są uszkodzone i robią zwarcie zasilania... ale pewnie byś to zobaczył np jako dym...
Michal4x4 Opublikowano 14 Września 2021 Autor Opublikowano 14 Września 2021 O, dzięki za odpowiedź!!! Czyli muszę z tym żyć, bo te odbiorniczki to moje "skarby" - nigdzie takich małych nie mogę innych kupić:( Teraz chciałem podłączyć trochę mocniejszy niż zwykle silnik do którego producent zaleca esc 12 lub 15 A. Czy jeśli będę latał na esc 8 A (śmigiełko nie SF tylko zwykłe 7x3 ) j trochę bym jednak "przegiął" to spali się tylko esc czy odbiornik też może się spalić? Pzdr, M
latacz Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 Odbiornik nie powinien się spalić ale sterowanie może w locie przestać działać - odbiornik nie jest zasilany z bec ESC ? Są takie małe odbiorniki -np minima... oryginalna. te esc też wyglądają na "mocno zmęczone" sprawdź czy pakiet zasilający daje radę. bo może to nagłe spadki napięcia zasilania. jaki masz aku i w jakiej kondycji ?
Bodzioch Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 Odbiornik się "rozbindowuje" czy traci Link a to dwie różne sprawy. Rozbindowanie raczej nie możliwe ale kto wie. Regulatory które masz a odbiornik z nimi nie pracuje może maja uszkodzony BEC. Prąd regulatora nie ma tu nic do rzeczy. Sprawdź jakie masz napięcie z BECa regulatora z którym odbiornik działa a jakie w tych z którymi nie działa.
Michal4x4 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Opublikowano 15 Września 2021 Dzięki bardzo za odpowiedzi, teraz (o ile mój umysł mi pozwala:)) wiem na czym stoję! Na elekryczności się niestety nie znam i nie mam naet sprzętu do pomiaru napięcia ale tak zgadywałem że napięciowo coś chyba było nie halo. Pisałem o "rozbindowaniu" bo efekt podłączenia esc powyżej 7 A był taki, że po chwili gdy chciałem podłączyć "działający" esc 7amperowy to odbiorniczek go nie widział (mimo, że wcześniej działał) i musiałem bindować go jeszcze raz ( chyba diabeł jakiś!:) ). Pozdr, M
Bodzioch Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 Przy napędzie elektrycznym miernik uniwersalny i lutownica są niezbędne. Pomiary to podstawa, ale to rozbindowanie to faktycznie dziwna sprawa.
latacz Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 3 godziny temu, Michal4x4 napisał: musiałem bindować go jeszcze raz ( chyba diabeł jakiś!:) ). nie wiem czy wszyscy dobrze się rozumiemy... musiałeś przechodzić pełną procedure bindowania ? wyłączyć nadajnik - trzymać wciśnięty przycisk na module nadajnika i włączyć zasilanie, odłączyć odbiornik - potem trzymać wciśnięty przycik na odbiorniku itd ... ? czy tylko wyłączałeś i włączałeś ponownie zasilanie ? (jeśli tak -to czego nadajnika ? odbiornika ? czy obu ?)
Michal4x4 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Opublikowano 15 Września 2021 Tak dokładnie było... to jest musiałem przejść całą proced bindowania raz jeszcze żeby odb połączony z 7A esc znowu widział nadajnik. Ale tak nie było zawsze, czasami, np wczoraj i dziś efefektu "rozbindowania" nie było , po prostu odb nie widzi nadajnika ... Ale to może zależy od esc bo próbowałem ich wielu (dlatego mają poobcinane końcówki bo zawsze musiałem przejść na molexa a wtedy nie miałem jeszcze przejściówki:(. M
latacz Opublikowano 16 Września 2021 Opublikowano 16 Września 2021 mocno dziwna sprawa -ja bym na żadnym z tych odbiorników i tych regulatorów już nie latał... przynajmniej do wyjaśnienia powodu. jeszcze pytanie -z jakim nadajnikiem -i jakim modułem współpracują ? i czy oprogramowanie odbiornika i modułu są zgodne ? czasem się nie lubią...
Rekomendowane odpowiedzi