mar_io Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Witajcie, Mam do Was pytanie czy ktoś z Was używa i ma sprawdzone płyty styropodobnego pochodzenia z marketów? chodzi mi o odpowiedniki xps lub innych wynalazków do użytku w modelarstwie (oczywiście lotniczym) o grubości 10-20mm. Szukam pod zastosowanie w małych akrobatach. Ostatnio nabyłem niby modelarską płytę o grubości 20mm. Powiem szczerze że nie widzę różnicy od tej do ocieplania np. płyt fundamentowych. Generalnie chodzi mi o łatwość dostępu. Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Bo to prawda. szukaj XPS - extrudowany polistyren. Masz go począwszy od podkładów pod panele, ale tych nie polecam po gruby styrodur do ocieplania fundamentów. Depron, Extrupor, Climapor, Diall do ocieplania ścian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Rozumiem to, nie łudzę się że sprzedawcy kupują od dostawców jakiś cudowny przeznaczony pod modelarstwo xps czy jak tam zwał. Nie ma cudów. Przynajmniej puki namacalnie tego nie dotkną. Chodzi mi bardziej wiesz o to aby ktoś z własnego doświadczenia określił że np w castoramie czy obi kupuje konkretny produkt itd... Dzisiaj byłem właśnie w Casto i obi i tam pustki na działach ze styropianami i ich pochodnymi. (oczywiście w tych grubościach, o których piszę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Szukasz takich grubych? 10-20mm. To sporo.Zwykle się używa 3, 6, 9mm itp.Napisałem Ci czego szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Bo to moze pod wycinke drutem..? Czy do recznej obrobki? Nie wiem czy w Polsce sa w ofercie, ale z najcienszych 20 mm mialem pozytywne doswiadczenia z plytami Ursa (zolte) i Austrotherm (rozowe). Jest jeszcze wdzieczny w obrobce papierem sciernym Jackodur (fioletowy) i oryginalny, troche gumowaty Styrodur (groszkowy); ale te ostatnie wystepuja od 30 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Dzięki za informacje. Będę szukać po sklepach i testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi