TBaki Opublikowano 14 Października 2021 Opublikowano 14 Października 2021 Rozpoczynam relacje z budowy samolotu ZLIN 526F wersja rc mini ? To co widać poniżej zostanie zamienione w model samolotu Na razie troszke wyokrągliłem kadłub 1
TBaki Opublikowano 28 Października 2021 Autor Opublikowano 28 Października 2021 Model posklejany i gotowy do malowania. Musze jeszcze skorygować statecznik poziomy. A tak wygląda stojąc na podwoziu ?
rajaner Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 Napisz coś więcej o tym modelu. Jaka wielkość ,waga, wyposażenie itp.
TBaki Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Opublikowano 1 Listopada 2021 No to pomalowany. Zostało uzbroić Rozpiętość 840mm ESC 30A silnik 1400KV 170W wagę podam jak skończę 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TBaki Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Listopada 2021 doszło kilka detali ? 8
RyżyKoń Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Sorki Tomasz, że dopisuję swoje spostrzeżenia na temat budowy samolociku "Zlin 526F" w Twojej relacji, ale nie chcę produkować następnego wątku na ten sam temat. Zachęcony Twoja relacją postanowiłem również zbudować taki sam model pochodzący z pracowni Marka. Jednak mam kilka uwag co do tego modelu i jego budowy. Najważniejsze, Marek zamiast przysłać nam model Zlina 526F, dostarczył Zlina Z-26 Trener. Te dwa samoloty różnią się między sobą zasadniczo. Zlin Z-26 ma stałe podwozie / nie chowane/, zupełnie inny ster wysokości i kierunku, oraz zasadniczo inne przeszklenie kabiny pilotów. Ty zorientowałeś się i tak jak napisałeś skorygowałeś /poprawiłeś/ statecznik poziomy, zostawiając pionowy w takiej formie jak w Zlinie Z-26. Ja zorientowałem się, że coś nie jest tak, jak policzyłem środek ciężkości . Niestety cały model już miałem skończony, a ponieważ w założeniu miał to być akrobat, więc zrezygnowałem z podwozia zostawiając je w formie złożonej, licząc na to, że zyskam na prędkości i zwrotności modelu. Nie bardzo podoba mi się pomysł Maraka z nacinaniem skrzydeł na całej długości, to raczej my powinniśmy decydować gdzie zamieścimy zawiasy i na jakiej długości zrobimy lotki. Obudowałem również silnik chcąc bardziej przybliżyć sylwetkę tego pięknego samolotu. Tomek, zauważyłem że w Twoim modelu włożony jest jeden węgiel w skrzydło /może się mylę/. Czy nie jest to za mało? W moim modeliku mam w skrzydle trzy i nie wydaje mi się, aby skrzydło było dostatecznie sztywne. Jednym słowem mam Zlina 526F/ Z-26. Jak będzie latało to połączenie dwóch samolotów okaże się na lotnisku. Mój model ma wymiary : rozpiętość 84cm, długość 65cm i waży około 450 gram, zależnie od baterii, a wygląda tak. Ciekawe czy Twój model poleciał i jakie masz wrażenie odnośnie jego sprawności. Pozdrawiam Marek 3
Mgła Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Przesadzasz Marek, nie jest tak źle i nikomu taki szczegół nie przeszkadza. Swoją drogą, jak zauważyłeś że to Zlin Z-26, dlaczego nie dorobiłeś mu podwozie i byłoby ok. Przecież przodami one się nie różniły, a oszklenie kabinki zawsze można dorobić. Ciekawe jak będzie latał. Będę na majówce w domu, to poczekaj z oblotem chciałbym go zobaczyć w powietrzu. Jedynie za co mogę Cię pochwalić to malowanie, które dodało mu lekkości. Pozdrawiam. Tomek 1
mar_io Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Ładne kolory Ci wyszły, czym malujesz?
Jerzy_R Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Mgła napisał: Przesadzasz Marek, nie jest tak źle i nikomu taki szczegół nie przeszkadza. Jak można było przeczytać, jednak komuś to nie pasuje, i niestety ma rację.
RyżyKoń Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Tomek Nie zrobiłem podwozia bo to co zaproponował Marek jest zbyt delikatne, a mocowanie w kadłubie jest za słabe. Pamiętasz do mojego Ju-87 zrobiłem takie podwozie jak proponował Mirek / mirolek/ i choć to jest doskonały pomysł i fajne rozwiązanie, a i tak po kilkunastu niefortunnych lądowaniach Ju-87 lata bez podwozia /za to znacznie zwiększyła mu się prędkość/. Mariusz Wszystkie moje modele maluję wodnymi pigmentami lakierów samochodowych " Autovawe Sikkens" doskonale kryją , a komputerowo dobrany kolor jest taki jak sobie wymarzyłeś. Niestety mają jedyną wadę są bardzo drogie. Pozdrawiam Marek 1
RyżyKoń Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 Poleciał. Czy polecam? I tak i nie. Jeżeli ktoś oczekuje rasowego akrobata, to niekoniecznie będzie zadowolony . Gdyby dodać inny silnik, śmigło, zwiększyć ster kierunku, może ten Zlin dałby radę, a tak jest poprawnie latającym niskobudżetowym samolotem rekreacyjnym i jeżeli ktoś szuka takiego samolotu, to polecam. Dodam, że gdyby moje kombaty miały ruchome stery kierunku prawdopodobnie latałyby sprawniej od tego Zlina. Zaletą tego samolociku jest jego stabilność i przewidywalność. Lata szybko i wolno, oraz bardzo ładnie potrafi szybować. Pozdrawiam. Marek
Mgła Opublikowano 5 Maja 2022 Opublikowano 5 Maja 2022 Dla wszystkich zainteresowanych. Marek jest skromny i pokazał film tylko z pierwszego dziewiczego oblotu. Następne loty były bardziej atrakcyjne i uwierzcie wiele poprawnych elementów akrobatyki ten samolocik wykonuje. Tomek
Rekomendowane odpowiedzi