TBaki Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Rozpoczynam relacje z budowy samolotu ZLIN 526F wersja rc mini ? To co widać poniżej zostanie zamienione w model samolotu Na razie troszke wyokrągliłem kadłub 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TBaki Opublikowano 28 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Model posklejany i gotowy do malowania. Musze jeszcze skorygować statecznik poziomy. A tak wygląda stojąc na podwoziu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Napisz coś więcej o tym modelu. Jaka wielkość ,waga, wyposażenie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TBaki Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 No to pomalowany. Zostało uzbroić Rozpiętość 840mm ESC 30A silnik 1400KV 170W wagę podam jak skończę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TBaki Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 doszło kilka detali ? 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Sorki Tomasz, że dopisuję swoje spostrzeżenia na temat budowy samolociku "Zlin 526F" w Twojej relacji, ale nie chcę produkować następnego wątku na ten sam temat. Zachęcony Twoja relacją postanowiłem również zbudować taki sam model pochodzący z pracowni Marka. Jednak mam kilka uwag co do tego modelu i jego budowy. Najważniejsze, Marek zamiast przysłać nam model Zlina 526F, dostarczył Zlina Z-26 Trener. Te dwa samoloty różnią się między sobą zasadniczo. Zlin Z-26 ma stałe podwozie / nie chowane/, zupełnie inny ster wysokości i kierunku, oraz zasadniczo inne przeszklenie kabiny pilotów. Ty zorientowałeś się i tak jak napisałeś skorygowałeś /poprawiłeś/ statecznik poziomy, zostawiając pionowy w takiej formie jak w Zlinie Z-26. Ja zorientowałem się, że coś nie jest tak, jak policzyłem środek ciężkości . Niestety cały model już miałem skończony, a ponieważ w założeniu miał to być akrobat, więc zrezygnowałem z podwozia zostawiając je w formie złożonej, licząc na to, że zyskam na prędkości i zwrotności modelu. Nie bardzo podoba mi się pomysł Maraka z nacinaniem skrzydeł na całej długości, to raczej my powinniśmy decydować gdzie zamieścimy zawiasy i na jakiej długości zrobimy lotki. Obudowałem również silnik chcąc bardziej przybliżyć sylwetkę tego pięknego samolotu. Tomek, zauważyłem że w Twoim modelu włożony jest jeden węgiel w skrzydło /może się mylę/. Czy nie jest to za mało? W moim modeliku mam w skrzydle trzy i nie wydaje mi się, aby skrzydło było dostatecznie sztywne. Jednym słowem mam Zlina 526F/ Z-26. Jak będzie latało to połączenie dwóch samolotów okaże się na lotnisku. Mój model ma wymiary : rozpiętość 84cm, długość 65cm i waży około 450 gram, zależnie od baterii, a wygląda tak. Ciekawe czy Twój model poleciał i jakie masz wrażenie odnośnie jego sprawności. Pozdrawiam Marek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mgła Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Przesadzasz Marek, nie jest tak źle i nikomu taki szczegół nie przeszkadza. Swoją drogą, jak zauważyłeś że to Zlin Z-26, dlaczego nie dorobiłeś mu podwozie i byłoby ok. Przecież przodami one się nie różniły, a oszklenie kabinki zawsze można dorobić. Ciekawe jak będzie latał. Będę na majówce w domu, to poczekaj z oblotem chciałbym go zobaczyć w powietrzu. Jedynie za co mogę Cię pochwalić to malowanie, które dodało mu lekkości. Pozdrawiam. Tomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Ładne kolory Ci wyszły, czym malujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Mgła napisał: Przesadzasz Marek, nie jest tak źle i nikomu taki szczegół nie przeszkadza. Jak można było przeczytać, jednak komuś to nie pasuje, i niestety ma rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Tomek Nie zrobiłem podwozia bo to co zaproponował Marek jest zbyt delikatne, a mocowanie w kadłubie jest za słabe. Pamiętasz do mojego Ju-87 zrobiłem takie podwozie jak proponował Mirek / mirolek/ i choć to jest doskonały pomysł i fajne rozwiązanie, a i tak po kilkunastu niefortunnych lądowaniach Ju-87 lata bez podwozia /za to znacznie zwiększyła mu się prędkość/. Mariusz Wszystkie moje modele maluję wodnymi pigmentami lakierów samochodowych " Autovawe Sikkens" doskonale kryją , a komputerowo dobrany kolor jest taki jak sobie wymarzyłeś. Niestety mają jedyną wadę są bardzo drogie. Pozdrawiam Marek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Poleciał. Czy polecam? I tak i nie. Jeżeli ktoś oczekuje rasowego akrobata, to niekoniecznie będzie zadowolony . Gdyby dodać inny silnik, śmigło, zwiększyć ster kierunku, może ten Zlin dałby radę, a tak jest poprawnie latającym niskobudżetowym samolotem rekreacyjnym i jeżeli ktoś szuka takiego samolotu, to polecam. Dodam, że gdyby moje kombaty miały ruchome stery kierunku prawdopodobnie latałyby sprawniej od tego Zlina. Zaletą tego samolociku jest jego stabilność i przewidywalność. Lata szybko i wolno, oraz bardzo ładnie potrafi szybować. Pozdrawiam. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mgła Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Dla wszystkich zainteresowanych. Marek jest skromny i pokazał film tylko z pierwszego dziewiczego oblotu. Następne loty były bardziej atrakcyjne i uwierzcie wiele poprawnych elementów akrobatyki ten samolocik wykonuje. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi