staszek-h Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Witajcie Bracia miniaturowego lotnictwa. Wczoraj podczas Latania w Youtubie natknąłem się na film w którym nasz kolega z dalekiej Indonezji zrobił model PZL-104 Wilga o rozpiętości 1400cm i to w całości z depronu. Po dłuższym poszukiwaniu znalazłem jego stronę gdzie w opisie wraz ze zdjęciami umieścił do pobrania za free plany tego modelu wraz z wykrojnikami, w formacie arkusza A0 oraz kilkunastu stron A4. do tego jest też film z montarzu tego modelu o pierwszych lotów, powiem szczerze REWELACJA . A jak była budowa i montaż tego modelu to oceńcie to sami na youtube link do filmu poniżej. A dla zwiększenia waszej ciekawości, powiem że ten nasz indonezyjski kolega zrobił i umieścił na swojej stronie około 50 modeli z depronu, z czego najwiekszy model to Boeing 747- 400 którego sama długość kadłuba ma około 4 metry. dołączam dla was również pliki które pobrałem z jego strony i polecam zobaczcie je sami. Życze dobrej zabawy przy budowie Wilgi PR_Wilga_A4.pdf PR_Wilga_A0.pdf Wilga_decal A3.pdf 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Jakby tu napisać... Cristoforo Colombo już tam był i na forum info zostawił... Ale cześć Ci i chwała że szukasz, bo w dzisiejszych czasach ta umiejętność zastępowana jest hasłem "dajcie"... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek-h Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 12 minut temu, nJerzy_R napisał: Jakby tu napisać... Cristoforo Colombo już tam był i na forum info zostawił... Ale cześć Ci i chwała że szukasz, bo w dzisiejszych czasach ta umiejętność zastępowana jest hasłem "dajcie"... Więc i ja coś dałem co znalazłem, a nie koniecznie za czasów Krzysia Kolumba było..... a to tylko dlatego że nie lubię słowa "dajcie" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor jest niesamowity w budowach z depronu, czego on nie zbudował a pomysły ma super.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek-h Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 8 godzin temu, Marek_Spy napisał: Autor jest niesamowity w budowach z depronu, czego on nie zbudował a pomysły ma super. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Tu tak dla was koledzy dla porównania połowa kadłuba Boeing 747-400 wykonany w całości z Depronu. Szacun dla tego gościa z Indonezji. Cały model po złożeniu ma wage 8kg. I jeszcze tylko tak dla podglądu kilka zdjęć tego Boeinga 747-400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Fakt szacun dla gościa Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Ja tylko dodam ,że w latach opracowywania projektu Wilgi Indonezja wyraziła chęć kupna dosyć dużej partii Wilg ( albo nawet licencji na produkcję nie pamiętam dokładnie). Ówczene problemy prototypu z przegrzewającym się silnikiem i brakiem preparatu do impregnacji tapicerki spowodowały problemy z eksportem samolotu. Może dlatego nasz indonezyjski kolega zainteresował sie tak "egzotycznym "dla niego samolotem? Mam do Wilgi sentyment : piekne spomnienia słonecznych upalnych letnich dni ,gdzie jako nastolatek obserwowałem holowanie szybowców na lotnisku w Lesznie. Pięknę to obrazki Wilga i szybowiec na holu......coraz niestety rzadsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Poproszę namiary na stronę tego niesamowitego Gościa z Indonezji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 https://paper-replika.com https://www.youtube.com/channel/UC64lnLfKm09f13iayaCOX0A 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Jestem człowiekiem wiekowym i niezbyt dobrze poruszam się w tym internecie, to miałbym jeszcze jedną prośbę. Poproszę o plany Sky Arrow w pdf tak jak tej Wilgi. Będę próbował zbudować Wilgę lub Sky Arrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 9 minut temu, zuzia2013 napisał: Poproszę o plany Sky Arrow w pdf http://rc-plans.com/catalog/item303.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 https://paper-replika.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9618:rc-sky-arrow-trainer-plane&catid=144:rc-projects&Itemid=207912 pdf format A0 https://paper-replika.com/RCplans/PR_Skyarrow_A0.pdf pdf format A4 https://paper-replika.com/RCplans/PR_Skyarrow_A4.pdf "malowanie" https://paper-replika.com/RCplans/skyarrowdecal.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 32 minuty temu, zuzia2013 napisał: Sky Arrow mam modelarską wersję czyli Merlina- rozpiętośc około 2,2m , napęd rózny materiały klasyczne, balsa , sklejka ,sosna plany 1 arkusz A0 mogę zrobić skany w drukarni i wysłac ( koszt druku + wysyłka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek-h Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 8 godzin temu, zuzia2013 napisał: Poproszę namiary na stronę tego niesamowitego Gościa z Indonezji. Kolego wystarczy że na YouTube wpiszesz Julius Perdana i wyskoczą Ci filmy . W opisie każdego filmu do modelu jest link do bezpośredniego pobrania planu danego modelu., oraz schematy budowy. Jeśli tak jak w przypadku Boeing 747 jest 6 części filmu to w opisie każdej części jest link do pobrania wykrojników do danego filmu oczywiście wszystko w PDF Godzinę temu, zuzia2013 napisał: Jestem człowiekiem wiekowym i niezbyt dobrze poruszam się w tym internecie, to miałbym jeszcze jedną prośbę. Poproszę o plany Sky Arrow w pdf tak jak tej Wilgi. Będę próbował zbudować Wilgę lub Sky Arrow Zamieściłem sky Arrow w osobnym wątku i możesz tam pobrać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Godzinę temu, d9Jacek napisał: mam modelarską wersję czyli Merlina- rozpiętośc około 2,2m , napęd rózny materiały klasyczne, balsa , sklejka ,sosna plany 1 arkusz A0 mogę zrobić skany w drukarni i wysłac ( koszt druku + wysyłka) Dziękuję d9Jacek za złożoną propozycję. Spróbuję zrobić najpierw tego Sky Arrow w depronie. Jak będzie model depronowy latał to może pokuszę się na budowę modelu z prawdziwego zdarzenia czyli modelarskiego. Jednak będzie to dla mnie już duże wyzwanie. Nie mam dużego doświadczenia w budowie modeli konstrukcyjnych. Jak do tej pory to jedynie "popełniłem" Wicherka 10, Wicherka 25 a teraz siedzę nad Wicherkiem 15. No ale Wicherki kupowałem jako "tartak". Natomiast w "styropianie" już kilka modeli zbudowałem ale nie każdy chciał latać. Czy mógłbyś przesłać mi zdjęcie swojego Merlina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 11 minut temu, zuzia2013 napisał: zdjęcie swojego Merlina Merlina nie mam .Mam tylko plany Merlina ale chyba będzie mi trudno zrobić ich zdjęcie , bo to format A0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Godzinę temu, d9Jacek napisał: Merlina nie mam .Mam tylko plany Merlina ale chyba będzie mi trudno zrobić ich zdjęcie , bo to format A0 No to dziękuję i daj sobie z tym zdjęcie spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Podziwiam gościa wybudował sporo różnych modeli , lotniczych , kołowych i plywających , bez czytania naszego forum. Baza jego modeli i jakość wykonania nie jest redukcyjna , ale wygladają super i działają . Wystarczy catering zamówic i mamay materiał na budowe łodki dla dzieci , dla mnie super . A ten jacht po prostu jest niesamowity . Niektórzy mają wiele problemów z budowa łodki , a tu jest to bardzo proste . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi