staszek-h Opublikowano 6 Stycznia 2022 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Witajcie Bracia miniaturowego lotnictwa. Wczoraj podczas Latania w Youtubie natknąłem się na film w którym nasz kolega z dalekiej Indonezji zrobił model PZL-104 Wilga o rozpiętości 1400cm i to w całości z depronu. Po dłuższym poszukiwaniu znalazłem jego stronę gdzie w opisie wraz ze zdjęciami umieścił do pobrania za free plany tego modelu wraz z wykrojnikami, w formacie arkusza A0 oraz kilkunastu stron A4. do tego jest też film z montarzu tego modelu o pierwszych lotów, powiem szczerze REWELACJA . A jak była budowa i montaż tego modelu to oceńcie to sami na youtube link do filmu poniżej. A dla zwiększenia waszej ciekawości, powiem że ten nasz indonezyjski kolega zrobił i umieścił na swojej stronie około 50 modeli z depronu, z czego najwiekszy model to Boeing 747- 400 którego sama długość kadłuba ma około 4 metry. dołączam dla was również pliki które pobrałem z jego strony i polecam zobaczcie je sami. Życze dobrej zabawy przy budowie Wilgi PR_Wilga_A4.pdf PR_Wilga_A0.pdf Wilga_decal A3.pdf 2
Jerzy_R Opublikowano 6 Stycznia 2022 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Jakby tu napisać... Cristoforo Colombo już tam był i na forum info zostawił... Ale cześć Ci i chwała że szukasz, bo w dzisiejszych czasach ta umiejętność zastępowana jest hasłem "dajcie"... 1
staszek-h Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2022 12 minut temu, nJerzy_R napisał: Jakby tu napisać... Cristoforo Colombo już tam był i na forum info zostawił... Ale cześć Ci i chwała że szukasz, bo w dzisiejszych czasach ta umiejętność zastępowana jest hasłem "dajcie"... Więc i ja coś dałem co znalazłem, a nie koniecznie za czasów Krzysia Kolumba było..... a to tylko dlatego że nie lubię słowa "dajcie" 1
Marek_Spy Opublikowano 7 Stycznia 2022 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor jest niesamowity w budowach z depronu, czego on nie zbudował a pomysły ma super.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
staszek-h Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2022 8 godzin temu, Marek_Spy napisał: Autor jest niesamowity w budowach z depronu, czego on nie zbudował a pomysły ma super. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Tu tak dla was koledzy dla porównania połowa kadłuba Boeing 747-400 wykonany w całości z Depronu. Szacun dla tego gościa z Indonezji. Cały model po złożeniu ma wage 8kg. I jeszcze tylko tak dla podglądu kilka zdjęć tego Boeinga 747-400
Marek_Spy Opublikowano 7 Stycznia 2022 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Fakt szacun dla gościa Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
Ares Opublikowano 11 Stycznia 2022 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Ja tylko dodam ,że w latach opracowywania projektu Wilgi Indonezja wyraziła chęć kupna dosyć dużej partii Wilg ( albo nawet licencji na produkcję nie pamiętam dokładnie). Ówczene problemy prototypu z przegrzewającym się silnikiem i brakiem preparatu do impregnacji tapicerki spowodowały problemy z eksportem samolotu. Może dlatego nasz indonezyjski kolega zainteresował sie tak "egzotycznym "dla niego samolotem? Mam do Wilgi sentyment : piekne spomnienia słonecznych upalnych letnich dni ,gdzie jako nastolatek obserwowałem holowanie szybowców na lotnisku w Lesznie. Pięknę to obrazki Wilga i szybowiec na holu......coraz niestety rzadsze.
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Poproszę namiary na stronę tego niesamowitego Gościa z Indonezji.
Jerzy_R Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 https://paper-replika.com https://www.youtube.com/channel/UC64lnLfKm09f13iayaCOX0A 1
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Jestem człowiekiem wiekowym i niezbyt dobrze poruszam się w tym internecie, to miałbym jeszcze jedną prośbę. Poproszę o plany Sky Arrow w pdf tak jak tej Wilgi. Będę próbował zbudować Wilgę lub Sky Arrow
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 9 minut temu, zuzia2013 napisał: Poproszę o plany Sky Arrow w pdf http://rc-plans.com/catalog/item303.html 1
Jerzy_R Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 https://paper-replika.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9618:rc-sky-arrow-trainer-plane&catid=144:rc-projects&Itemid=207912 pdf format A0 https://paper-replika.com/RCplans/PR_Skyarrow_A0.pdf pdf format A4 https://paper-replika.com/RCplans/PR_Skyarrow_A4.pdf "malowanie" https://paper-replika.com/RCplans/skyarrowdecal.pdf 1
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 32 minuty temu, zuzia2013 napisał: Sky Arrow mam modelarską wersję czyli Merlina- rozpiętośc około 2,2m , napęd rózny materiały klasyczne, balsa , sklejka ,sosna plany 1 arkusz A0 mogę zrobić skany w drukarni i wysłac ( koszt druku + wysyłka)
staszek-h Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2022 8 godzin temu, zuzia2013 napisał: Poproszę namiary na stronę tego niesamowitego Gościa z Indonezji. Kolego wystarczy że na YouTube wpiszesz Julius Perdana i wyskoczą Ci filmy . W opisie każdego filmu do modelu jest link do bezpośredniego pobrania planu danego modelu., oraz schematy budowy. Jeśli tak jak w przypadku Boeing 747 jest 6 części filmu to w opisie każdej części jest link do pobrania wykrojników do danego filmu oczywiście wszystko w PDF Godzinę temu, zuzia2013 napisał: Jestem człowiekiem wiekowym i niezbyt dobrze poruszam się w tym internecie, to miałbym jeszcze jedną prośbę. Poproszę o plany Sky Arrow w pdf tak jak tej Wilgi. Będę próbował zbudować Wilgę lub Sky Arrow Zamieściłem sky Arrow w osobnym wątku i możesz tam pobrać 1
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Godzinę temu, d9Jacek napisał: mam modelarską wersję czyli Merlina- rozpiętośc około 2,2m , napęd rózny materiały klasyczne, balsa , sklejka ,sosna plany 1 arkusz A0 mogę zrobić skany w drukarni i wysłac ( koszt druku + wysyłka) Dziękuję d9Jacek za złożoną propozycję. Spróbuję zrobić najpierw tego Sky Arrow w depronie. Jak będzie model depronowy latał to może pokuszę się na budowę modelu z prawdziwego zdarzenia czyli modelarskiego. Jednak będzie to dla mnie już duże wyzwanie. Nie mam dużego doświadczenia w budowie modeli konstrukcyjnych. Jak do tej pory to jedynie "popełniłem" Wicherka 10, Wicherka 25 a teraz siedzę nad Wicherkiem 15. No ale Wicherki kupowałem jako "tartak". Natomiast w "styropianie" już kilka modeli zbudowałem ale nie każdy chciał latać. Czy mógłbyś przesłać mi zdjęcie swojego Merlina.
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 11 minut temu, zuzia2013 napisał: zdjęcie swojego Merlina Merlina nie mam .Mam tylko plany Merlina ale chyba będzie mi trudno zrobić ich zdjęcie , bo to format A0
zuzia2013 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Godzinę temu, d9Jacek napisał: Merlina nie mam .Mam tylko plany Merlina ale chyba będzie mi trudno zrobić ich zdjęcie , bo to format A0 No to dziękuję i daj sobie z tym zdjęcie spokój.
Francka Opublikowano 12 Stycznia 2022 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Podziwiam gościa wybudował sporo różnych modeli , lotniczych , kołowych i plywających , bez czytania naszego forum. Baza jego modeli i jakość wykonania nie jest redukcyjna , ale wygladają super i działają . Wystarczy catering zamówic i mamay materiał na budowe łodki dla dzieci , dla mnie super . A ten jacht po prostu jest niesamowity . Niektórzy mają wiele problemów z budowa łodki , a tu jest to bardzo proste .
Rekomendowane odpowiedzi