Skocz do zawartości

bindowanie aparatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie wszytkich forumowiczów.
chciałbym was prosić o pomoc i mysle ze przejdę odrazu bez owijania , a więc  ..

posiadam nadajnik Flysky FS-i6X wraz z dołacczonym odbiornikieem FS-A8S .
wylatałem z 20 minut lecz przyszła zmianna na inny gdyz urywał mi sie sygnał przy ok.150m ,
zakupiłem wiec odbiornik FS-X14S dedykowany do nadajnika ,przylutowałem zarobiłem kebelki i przyszedł czas na  bindowanie..
no i tu zaczynaja sie schody,oczywiście nie mam pojecia jak to zrobić wiec,
odpaliłem jutuby no i próbowałem robic to jak inni ..
no i zatrzymałem sie na tym ze, przy probie  binodwania na nadajniku widnnieje napis RX BINDing..?(cos podobnego) no i wisi ...(czekałem okolo 2-3  mminut)
a na odbiorniku lammpka zaczeła migac w jednostajnym tempie ....

na insttrukcji było ze PPM or S.BUS - USTAWIŁEM TAK jak na instrukcji i nic. Jest tez napisane ze jakis kanał 14 ustawic ale nie wiem gdzie i co  ..
na jakims filmie znalazłem ze ziomuś ustawia cos w betaflighht (on tam miał wersje  3.2.2) klika cos z URAT.5 .. COS odznacza ,nie wazne, robbiłem jak on i tez nie działa

i pytanie do doswiadocznych kolegów po fachu co robic ?

jest szansa na uruchomienie i pomoc z waszej strony ? zaczynam z fpv wiec proszę o wyrozumiałość .

uszanowanko i pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli dioda zielona miga to odbiornik nie jest zbindowany. W odbiorniku najpierw wciskasz przycisk a potem włączasz zasilanie. Odbiornik trzymaj blisko nadajnika.

Opublikowano
W dniu 13.02.2022 o 20:19, Bodzioch napisał:

Jeżeli dioda zielona miga to odbiornik nie jest zbindowany. W odbiorniku najpierw wciskasz przycisk a potem włączasz zasilanie. Odbiornik trzymaj blisko nadajnika.

tak tez  robiłem- przycisk bind +zasilanie  , pojawia sie RX BINDING ,podłaczam baterie  do drona i mryga czerwona  .

czy to moze byc wina oprogramowania   aparatury nadajnika  ??  jest napisane    ze z 2019 roku .

Gdyby piny byly zle    podlaczone  to myslee , ze wogole zadna diodka by sie  nie paliła wiec mysle ze to odpada

czy bindowanie zawsze trwa sekunde czy warto moze odczekac dłużej?

Opublikowano

A kabelki dobrze polutowane.

Na BG jest opis pinów ale według mnie jest błąd . Zamienione  GND z iBUS. 

Widać że pin lutowniczy opisany jako IBus jest na masie GND tak widać na zdjęciu

fs14x.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, Bodzioch napisał:

A kabelki dobrze polutowane.

Na BG jest opis pinów ale według mnie jest błąd . Zamienione  GND z iBUS. 

Widać że pin lutowniczy opisany jako IBus jest na masie GND tak widać na zdjęciu

fs14x.jpg

na instrukcji zamieniony GND z s.bus

juttro przelutuje , rozumiem ze zamienic kolejnosc kabli ktore wchodza do płyty,czy  tylko przy odbiorniku podmienic?

31 minut temu, RobRoy napisał:

Ja bym najpierw wgrał najnowsze dostępne oprogramowanie ( do 10 kanałów)

zrobimy tak jak nie ruszy ten podmieniony kabelek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

naprawione !

powód: sam  do konca    nie wiem ,chyba zle bindowałem i nie zmieniłeem dokladnie na AFHDS A2. ale dzieki sprawneejj pomocy TomTech dron regaujje ,działa wiec lecimy dalej  ,

kupiłem jeszcze GPS betian 220 ,cos poustawiałem w BF ale nie wiem czy dobrze ,jakby ktos miał jakies wskazówki chętnie sprawdze.

pozdrawiam

Opublikowano

Panowie , a co jest jak trzy silniki  chcą leciec a czwarty mówi NIE ?w sensie ze sie kręcą ale nie chce sie podniesc ,myslałem ze to wina zzlee zamontowanych smigieł ale to nie to ,

jakas kalibracja ? problem powstał po zmianie nadajnika , dron posiada zewnętrzne ESC

pozdrawiam

Opublikowano

Miałem kiedyś podobny problem ale w librepilot myślę że w BF może być podobnie.

Podczas kalibracji ESC wszystkich na raz jeden skalibrował się jakby inaczej i efekt był podobny.

Pomogła dopiero kalibracja każdego osobno, reszta była wypięta i tak z każdym.

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 27.02.2022 o 20:54, Tomek 77 napisał:

Pomogła dopiero kalibracja każdego osobno, reszta była wypięta i tak z każdym.

dzieki za odp ,, a powiedz mi jak skalibrować kazdy silnik z osobna ?idzie to jakos odlacczyzc czy musze  odlutowac ?

EDIT: skaibrowałem silniki poprzzez BF ,razeem jak i osobno problematyczzny silnik iiii nadal to samo , ale zrobiłem banalna rzecz .. zrobiłem trymerowanie drona i pomogło ,dron wstajee rowno pionowo .

pytanie czy to nie jest tzw "leczenie syfa pudrem "?  nie wiem sam może mieliście podobne sytuacje

pozdrawiam

Opublikowano
16 godzin temu, lehofpv napisał:

idzie to jakos odlacczyzc czy musze  odlutowac

Ja miałem esc wpinane do fc więc tobie zostaje odlutować.

16 godzin temu, lehofpv napisał:

,dron wstajee rowno pionowo

Ale skoro "leci" to bym się wstrzymał z odlutowywaniem i popracował raczej nad ustawieniami w bf.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.