zuzia2013 Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Ja w swojej Becie mam serwa Tower Pro SG 92R, regulator Redox 20A i smigiełko APC 7x5 Ze śmigłem się pomyliłem, jest mniejsze niż podałem. Ale jakie to jest śmigło to nie wiem, bo na moim śmigle w Becie nie ma oznaczeń. Smigło 7x5 jest za duże bo nachodzi na kadłub Bety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomKe Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Panowie dziękuję za pomoc w wyborze wszystkich podzespołów. Wszystko już zamówione, betka, aparatura jednak flysky jak z pierwszych linków i reszta elektroniki. W piątek wezmę się za budowę jak wszystko odbiorę ps. Czym dokładnie kleicie skrzydła i resztę elementów, jaki to klej dokładnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 21 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Są dwie szkoły klejenia. Wileńska i Lwowska. Wileńska klei CA natomiast Lwowska UH Por. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 21 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Jest jeszcze szkoła warszawska - skrzydła demontowalne do transportu bez klejenia - a nuż się przyda złożyć i gdzieś przetransportować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomKe Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Panowie wszystko skompletowane, składam i jak się okazuje.. nie można połączyć całego modelu w całość, dwie śruby od połączenia kadłuba nie mogą wskoczyć do samego końca, ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Edit. Problemem jest lewe skrzydło a dokładniej te drewniane podkładki, nie zazębiają sie z resztą. Czy taki model bez połączenia tymi wkrętami nie rozleci sie w locie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 26 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Z tymi śrubami mocującymi skrzydła do kadłuba miałem ten sam problem. Nie chciały wchodzić do końca. A jak miałem złe lądowanie i zahaczałem skrzydłami o ziemię to skrzydła wyrywały się z tych śrub i ciągle musiałem łączenia skrzydeł kleić Wyrzuciłem więc śruby i skrzydła w kadłubie blokuję szpatułkami. Jak zle wyląduję to skrzydła wysuwają się z kadłuba , mocuję je ponownie tymi szpatułkami i latam dalej. W locie jeszcze nigdy skrzydła nie wysunęły się z kadłuba ale muszą być solidnie zablokowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomKe Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Rozumiem, czyli to nie tylko u mnie "trefny" egzemplarz. Sam kadłub czymś kleiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 26 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Kadłub kleiłem CA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raflas Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Właśnie sobie kupiłem taką Betę i całkiem fajnie się prezentuje. Jestem totalnym laikiem i mam pytania odnośnie sklejania takiego modelu. 1. Jak się klei takie modele EPP? Czy klej CA wiąże momentalnie? Czy można poruszać klejonymi elementami po ich zetknięciu? 2. Czy te rowki w skrzydłach, w których idą kable od serw mam czymś zaszpachlować? Jeśli tak to czym? 3. Czy serwa mam też przykleić do EPP przy pomocy CA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 CA wiąże momentalnie i nie ma potem możliwości przemieszczenia klejonych elementów. Można sklejone CA elementy rozdzielić używając specjalnego środka tzw "rozklejacza" ale zapomniałem jak ten środek się nazywa. Do sklejania można też używać UHU POR. Serwa można zamocować za pomocą CA. Przewody od serw w skrzydle można zabezpieczyć zwykłą taśmą izolacyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thom4S Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Witam ponownie, Panowie powiem szczerze że od zakupu Bety tzn w marcu ani razu nie latałem. Robiłem raz "podchody" jakiś czas temu i niestety nie byłem w stanie latać, model leciał prosto dosłownie sekunde, dwie i przechylał się na prawą strone i kret, pomyślałem że zrobiłem coś nie tak lub na odpierdol i dlatego tak betka lata. W ten weekend postanowiłem że wreszcie wezmę się porządnie za to i rozkleje i na nowo wszystko złoże. Jakie było moje zaskoczenie jak po moim zdaniem bardzo dokładnym złożeniu, dbaniu o idealnie wklejenie tyłu bety ze statecznikiem żeby wszystko było prosto, model dalej robi ten sam manewr. Próbowałem rozkładać ciężar na rózne sposoby i niestety nic sie nie zmienia. Trymery z lotkami ustawione do pochylenia w lekkiego pochylenia w lewą strone też nic nie dają bo i tak skręt w prawo i kret. Może ktoś jest doświadczony, lata/latał betą i mieszka w okolicach Radzymina/Marek/Wołomina i był by chętny pomóc przy wyregulowaniu, może ponownym złozeniu modelu tak aby betka wreszcie poleciała Stawiam flaszke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Bywa, że odklejająca się folia potrafi takie rzeczy robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Ogranicz wychylenie steru kierunku, albo w ogóle go wyłącz. Ster wysokości i lotki - zmniejsz wychylenie ( do 60%) duże expo (60%). 60% gazu i ...musi lecieć , jak nie poleci do góry do góry to długo prosto ... i wtedy dodasz gazu .... Jak model nerwowo reaguje - to ma za duże wychylenia, dla zaczynającego latać nie do opanowania. Zmniejszenie wychyleń i expo - to pozwolił mi zacząć latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi