Artur Lis Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Celem tego tematu, jest "Styrodur Basf jasny zielony. Czy wycinał już Ktoś z niego rdzenie , czy mogą się wypowiedzieć osoby. Użytkujące , styrdur Basf Jak wypada BASF naprzeciw ze Styrodurem Finnfoam (kremowy -beżowy ) Dodam ze chodzi ,o topienie drutem oporowym nie nożem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Wycinałem rdzenie w BASF-ie ale przeszedłem na styrodur URSA bo wg mnie jest lepszy. Dobrze się go szlifuje papierem ściernym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Troche go pocialem i mam jeszcze na stanie. Dla mnie jest OK. Bardziej gumowaty w obrobce niz inne ale do przejscia. Jest dosyc, powiedzmy, wloknisty i zbity jesli chodzi o strukture. Moze troche trudniejszy w cieciu niz inne... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Żółty - zdecydowanie lepszy pod VB. BASF jest wyraźnie "gumowaty" i fatalnie się szlifuje. Żółty - fajnie się sypie pod papierem ściernym. A to zawsze jest konieczne. Żółty jest za to bardziej.... kruchy ? Nie pamiętam który wymaga wyższej temperatury, bo zawsze ustalam (doregulowuję) temp. przed cięciem na próbce. Tnę różnymi ramkami, na których mam różne grubości drutu a regulacja na ściemniaczu jest, jaka jest. Gdybym miał wybór - to brałbym żółty, ten jasny, taki prawie - cytrynowy. Go jest jeszcze ciemniejszy żółty, taki beżowo-pomarańczowy - ten też jest gumowaty... Ale często (najczęściej) robi się z tego co jest ? Pozdrawiam - Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Dziękuję, Jerzy , Styrodur żółty Finofoam znam jak własną kieszeń bo ciągle z niego wycinam rdzenie . Pytanie było z mojej strony o styrodur Basf dla tego bo znalazłem go w dobrej cenie. Pomyślałem ze można by z niego wycinać rdzenie . Ale przed zakupem nawet jednej płyty chciałem się upewnić czy jest wart zachodu . Teraz już wiem, ze jest gumowaty podobny pewnie do styroduru niebieskiego Ravatherm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Artur, zakładam że bierzesz pod uwagę różne gęstości dostępnego styroduru. Z mojego doświadczenia gumowatość ma związek z gęstością. Kolorystyka zależna od producenta. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 BASF w porownaniu z innymi, o tej samej gestosci (kolor bez znaczenia) jest wlasnie troche inny... bardziej jednolity "zlany". Mialem z nim troche wpadek (zreszta nie tylko z nim), ze czasami drut wpadal w oscylacje (CNC) i robila sie powierzchnia przypominajaca tekture falista ( tutaj kierunek ciecia, predkosc i temperatura graja role), ale za to jak juz wyjdzie, to powierzchnia po wycieciu jest duzo gladsza niz w przypadku innych styrodurow. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 29 minut temu, wojtek-a napisał: BASF w porownaniu z innymi, o tej samej gestosci (kolor bez znaczenia) jest wlasnie troche inny... bardziej jednolity "zlany". Mialem z nim troche wpadek (zreszta nie tylko z nim), ze czasami drut wpadal w oscylacje (CNC) i robila sie powierzchnia przypominajaca tekture falista ( tutaj kierunek ciecia, predkosc i temperatura graja role), ale za to jak juz wyjdzie, to powierzchnia po wycieciu jest duzo gladsza niz w przypadku innych styrodurow. Identycznie miałem , ze styrodurem Ravatherm wychodziło jak tektura falista . Stąd moje uprzedzenie do "innych styrodurów"" Najlepsze wyniki mam z Finnfoam . Dlatego założyłem ten temat , styrodur / styrodurowi nie równa się przy cieciu drutem . Tak jak styropian /styropianowi nierówny jest z jakością pod względem gęstości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi