enter1978 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Dużo pracy już wykonałeś, model chyba wiosną poleci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 29 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Witam.Wstawiam kolejny etap w budowie kadłuba,tj.czesć mocowania statecznika poziomego.Elementy są rysowane i wycinane na bieżąco jak widać.To prawda Wiesław ,coś tam się zaczyna wyłaniać i do wiosny mam nadzieję poleci. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Witam.Kadłub zdjęty z deski montażowej.Całosc sztywna i stabilna.Waga 394g.troche za dużo moim zdaniem,może wytnę coś z boków ,ale to zrobie jak kadłub będzie kompletny.Chciałbym uzyskać 600g ,ale..zobaczymy.Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Ładnie idzie ta budowa, a z tą wręgą silnikową nie przesadziłeś trochę? Może to złudzenie ale tak patrząc na zdjęcie to wygląda że bez problemu poradziła by sobie z GP-178 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Na zdjęciach rzeczywiście ta wręga tak wygląda jak do GP 178,ale to są tylko dwie 2 mm sklejeczki plus 1,5mm GFK i do tego ażurowane .Można było też pominąć te nakrętki kłowe,ale ...jak już są ,to nie zaszkodzi myślę. Mocowanie dzielonego statecznika udało się całkiem nieźle ,jest ono dość pewne i bez skłonności do poddawania się zniekształceniom.Statecznik, jeszcze będę próbował lekko ażurować ,bo jednak te nakładki na żeberkach są nieco przy duże.Generalnie odchudzanie jakieś będzie ,kiedy już model nabierze kształtu.Pozdrawiam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Kolejne zdjęcia z budowy . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Witam.Zlozylem prowizorycznie model .Wszystko pasuje prawie idealnie.Musialem tylko skorygować zawiasy w stateczniku pionowym,ponieważ ster wys "uciekł" 4mm do góry ,wskutek tego na linii dolnej powstał uskok,ale to drobiazg jakoś sprobuje z tego wybrnąć unikając dodawania wagi na ogonie.Podwozie chociaż "karbonowe"to ciężkawe ,ale na razie pozostanie jakie jest.Waga modelu też ...jeszcze dojdzie kabinka ,którą rysuję w międzyczasie.Czy wyjdzie cały gotowy do lotu poniżej 3 kg...???.Zobaczymy jak nie.. to będzie przynajmniej fajny akrobat. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Fajnie wyszedł , nie widzę tylko miejsca ani wzmocnienia pod dźwignię steru kierunku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Kopyto maski silnika gotowe .Teraz tylko zrobienie formy.Ze względu na skomplikowany przód maski ,muszę formę podzielić na trzy części .Forma będzie zrobiona metodą tradycyjną tj.z laminatu.Do wykonania złożonych form można by użyć silikonu ,ale koszt chyba nieopłacalny w tym wypadku. Pozdrawiam. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Ładna maska , czas budowy też masz niezły , mi osobiście bardzo sie twój model podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 19 minut temu, enter1978 napisał: Ładna maska , czas budowy też masz niezły , mi osobiście bardzo sie twój model podoba. Najnowsza Extra p.Waltera może zauroczyć chyba każdego pilota akrobacyjnego i modelarza .Maska wyszła mi trochę nieudolnie ,ale ...zostanie,może w przyszłości zrobię ładniejsza . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Witam.Wstawiam moje zmagania z budowy formy i maski silnika.Efekt nie jest jakiś rewelacyjny,ale ...uważam za zadowalający.Pozdrawiam. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 No Waldek , to się narobiłeś z ta maską!. Wygląda bardzo dobrze . Kolejny krok bliżej finału ?.Wiosenny oblot się zbliża ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Witam po dłuższej przerwie.Modelik musiał trochę poleżeć na regale ...Ale już wracam do dalszych prac.Zacząlem oklejanie, które to zawsze b.lubiłem, bo to jakby uwieńczenie dzieła .(Choć można powiedzieć że to oblot będzie dopiero uwieńczeniem) Wybrałem zestawienie kolorów srebrny (uważam że extra najlepiej wygląda w nim),żółty i czarny(jeszcze go tu nie widać), jako dodatkowy do podkreślenia kontrastu.Kiedy oblot ?..mam nadzieję już nie długo?Pozdrowienia. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Skrzydła oklejone...Srebrny góra ,żółty dół.Na kadłub nie mam jeszcze pomysłu ...nie chciałbym by 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Witam.Dokonczę moją myśl z poprzedniego postu,że nie chciałbym by...wyglądał jak skopiowany design.Ale ...na RC Pilot ku mojemu zaskoczeniu,jest już w takim zestawieniu kolorów extra ng 67",więc będzie chyba bliźniak? w wersji 60". 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Ładny model , ja to już czekam żeby zobaczyć jak będzie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Witam czekających cierpliwie na oblot ,ale z powodu różnych "okolicznych ości"postępy marne.Została do zrobienia kabina.Kopyto powstaje.Zamierzam zrobić formę pod kabinie karbonową.Czy ma to znaczenie co do odbioru sygnału?.Nie mam takiego doświadczenia i czuję pewna obawę .Odbiornik będzie Spektrum'a bez satelity.(AR636 asx).Kopytko kabinki ma też służyć do wyciagniecia Vivaku ,ale to chyba będzie innym razem .Brak warunków na razie.Najpierw oblot,. Pozdrawiam . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Cześć Waldek. Prawdziwy karbon czyli tkanina węglowa przewodzi prąd elektryczny. Z tego powodu może dość skutecznie ekranować od pola elektromagnetycznego czyli osłabiać lub zakłócać komunikację aparatury z modelem . Trzeba by było anteny odbiornika umieścić poza kabiną z karbonu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Tak ja jestem jednym z tych którzy czekają na oblot. Co do węglowej szyby , to gdy mi w extrze 2,7m popękała plastikowa to poprosiłem kolegę i zrobił mi węglową szybę, i niby były opinie że ogranicza sygnał itp , ale zamontowałem ją bo nie dość że nie pęka to jeszcze jest połowę lżejsza. I powiem ci że nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy , gdy latałem na pobliskim boisku na starym nadajniku i modelami z pianki to modele lubiły spadać a przynajmniej się zakołysać w powietrzu, po prostu jest tam przestrzeń zaśmiecona bo i w pobliżu i wojsko i policja używają radiostacji , nadajnik radiowy, nadajniki sieci komórkowych , nadajniki internetu bezprzewodowego , i to wszystko w promieniu 500m od boiska. A ja mam na dokładkę wielką szybę z węgla pod która jest odbiornik i latam i nigdy mi model nawet nie drgnął w powietrzu nie tak jak trzeba. Może i cos tam ogranicza , ale jak tracę 1 czy 2 procent siły sygnału to szkoda czasu na zamartwianie się bo to nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi