mikasavolleyball Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Witam wszystkich, jestem początkującym (ale takim bardzo) ,,modelarzem". Zaczęło się zaledwie tydzień temu od zakupu kadłuba spełniającego wymogi Marblehead'a czy inaczej F5M. Trochę się przez to wpakowałem, w końcu to już nie małych rozmiarów łódź ale czemu by nie spróbować. Teraz takie bardzo ogólnikowe pytanie (przepraszam ale trzeba je zadać), jak zacząć przygodę z modelarstwem? Gdzie mogę doszukiwać się informacji na temat budowy masztu, bomu, miecza (a konkretnie bulbkila) i steru? Czy mógłby ktoś podesłać jakieś linki do poradników czy filmików, które mogą pomóc przy składaniu takiej łódki uwzględniając jakie ma mieć zastosowanie itp? Podsyłam przy okazji zdjęcia zakupionego kadłuba (przy okazji znacie może jakiś prawdopodobny powód usyfionego wnętrza?) Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Usyfione wnętrze jest Twoją własnością, więc się nim nie chwal za bardzo. Marblehead, to model klasy 1 metr. Chyba dość znany, markowy. Kadłub z włókna węglowego stawia Cię w czołówce tej klasy, jeśli nie zepsujesz reszty. Coś tam w sieci można znaleźć. Coś podpatrzeć. Adres do konstruktora: https://www.facebook.com/FrankRussellDesign/posts/equation-marblehead-2019-this-design-is-based-on-the-successful-ellipsis-iom-con/2371661199566389/ Tam jest mocna ekipa F5M, mogą mieć balasty i różne części oraz ogromną wiedzę: http://www.pkmlok.pl/model/m_gl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Marblehead to nie klasa 1 metra czyli IOM. To F5M gdzie kadłub ma długości od 1275 do 1290mm. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Lepiej trafić nie mogłeś. Jest tu paru specjalistów na forum. Pamiętam jak ja robiłem swoją pierwszą żaglówkę, płetwą sterową szlifowałem i laminowałem kilkukrotnie. Zastanawiałem się czy moi instruktorzy nabijają się ze mnie czy sprawdzają moją cierpliwość. Ale w końcu się udało, zrobiłem płetwę taką jak należy a żaglówka pływa wyśmielicie. Ale żagli do dziś nie umiem szyć-kleić ? Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Uszek napisał: Marblehead to nie klasa 1 metra czyli IOM. To F5M gdzie kadłub ma długości od 1275 do 1290mm. Skojarzyłem z F5E... przepraszam za błąd. Rzeczywiście F5M podchodzi pod 1,3 m długości. Przepisy są tam: http://radiojachting.pl/klasy/f5_m. Swoją drogą ta długość jest bardziej atrakcyjna od IOM. A jest też F5 10, tam dopiero jest wyzwanie i pływanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikasavolleyball Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Będę szukać tylu stronek i planów ile się da, żeby zdobyć jak najwięcej informacji i poradników. A czy może znacie jakieś kluby modelarskie z Trójmiasta (o ile nie są wymarłe)? Chętnie bym gdzieś dołączył albo chociaż kilka razy przyszedł nabrać trochę wiedzy, bo mimo wszystko to nie takie proste do zrozumienia na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klangner Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Kontakt do osób z Trójmiasta można znaleźć na stronie: http://radiojachting.pl/kontakt Z tego co się próbowałem dowiedzieć, to jedynie można spotkać inne osoby na zawodach. Terminy zawodów również na powyższej stronie. Też chciałem podjechać by zobaczyć te modele na żywo. Pewnie podjadę na jakieś zawody w okolicy (może Puck?). Swoją drogą to ciekawe, że nie ma takich grup co razem pływają, bo patrząc po aktywności na zawodach, to trochę osób się tymi modelami interesuje. Szczególnie F5E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Pytaj w sklepach modelarskich: https://www.google.com/search?q=klub+modelarski+gdynia&client=opera&hs=hdq&ei=3FloYtDOHfL2qwHV97vgBQ&ved=0ahUKEwjQrLKpzLL3AhVy-yoKHdX7DlwQ4dUDCA0&uact=5&oq=klub+modelarski+gdynia&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBAgAEB46BggAEAcQHjoFCAAQgAQ6BAgAEA06CAgAEAgQBxAeOgoIABAIEAcQChAeOgoIABAHEAUQChAeOggIABAIEA0QHkoECEEYAEoECEYYAFAAWMceYN4raABwAXgAgAFniAHICJIBBDE0LjGYAQCgAQHAAQE&sclient=gws-wiz Tu jest ciekawy namiar - https://zeglarski.info/artykuly/jan-springer-ponownie-mistrzem-polski-w-klasie-f5-m/ i - https://jkm-roda.pl/kontakt oraz - Jan Springer – JKM „Roda” Gdynia (https://gwe24.pl/pl/13_sport/29615_sukces-zeglarzy-pzpow-bliza-.html). Wejherowo: https://pzpow.pl/70-lat-modelarni-bliza/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Znalazłem rarytas historyczny, datowany na 1935 rok: BUDOWA ŻEGLOWNYCH MODELI JACHTÓW , Inż. Jan Czarnecki - warto przeczytać! 53156_Budowa_zeglownych_modeli_jachtow.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikasavolleyball Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Kadłub przyjechał, więc zadowolony ale teraz zastanawiam się, czy zdjąć góry kadłuba w jakiś sposób, w sensie szarej powierzchni - chciałbym oczyścić środek i przywrócić system do sterowania do dawnego stanu (rdza się objawia i brud). Macie jakieś pomysły jak można by to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klangner Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 12 godzin temu, mr.jaro napisał: Zacznij od RG65, albo nawet od Footy zeby sprobowac, czy zeglarstwo RC jako takie Ciebie bedzie pasjonowalo... Natomiast jesli koniecznie chcialbys zaczynac od zakupionego zestawu, na poczatek polecam swietna Micro Magic firmy Graupner. Ta lodka nie jest duza (troche mniejsza od RG65), plywa znakomicie, a jej montaz jest latwy do ogarniecia. Od "rasowo" wygladajacej, przypominajacej prawdziwe kolorowe jachty, stosunkowo taniej, ale niezbyt dobrze plywajacej chinszczyzny trzymalbym sie przynajmniej na poczatku z daleka. Mam nadzieję, że to będzie ok, że zapytam w tym wątku. Czy któryś z poniższych modeli to ta tania chińszczyzna, czy do spróbowania żeglarstwa RC jest ok? https://www.volantexrc.pl/volantex-rc-compass-rg65-class-zaglowka-dlugosci-650mm-791-1-rtr-p-220.html https://profimodel.cz/pl/rc-sety/119763-dragon-force-v6-racing-plachetnice-24ghz-rtr-6949762280487.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 49 minut temu, mikasavolleyball napisał: Macie jakieś pomysły jak można by to zrobić? Zrób jakieś prowizoryczne łoże np. ze styropianu, żeby kadłub wygodnie leżał do tej operacji. Na boku. Przygotuj brzeszczot do metalu - o taki: https://www.tme.eu/pl/details/sa.390625032/pily-i-brzeszczoty/bahco/3906-250-32-100/?brutto=1¤cy=PLN&gclid=Cj0KCQjw06OTBhC_ARIsAAU1yOUEKNNUwnWWZplC4B-H1-G_KzfclWN13PiJCHFgtvedSbQpB0f1VyUaAmoXEALw_wcB. Wiertarka z wiertłem 1 mm i nawierć otworki wzdluż spoiny klejowj (czyli tuż przy pokładzie), wsuń brzeszczot (ząbkami do siebie po japońsku) i ostrożnie tnij dookola, aż pokład rozdzieli się od kadłuba. Wtedy pozostanie tylko skrzynka mieczowa, jeśli sięga pokladu. Zapewne trzeba będzie ją potraktować podobnie. Po zdjęciu pokładu zobaczysz nowy świat. W zasadzie może się udać bez wiercenia - cięcie od dziobu. Staraj się tylko zachować równy rzaz. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikasavolleyball Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Godzinę temu, mjs napisał: Zrób jakieś prowizoryczne łoże np. ze styropianu, żeby kadłub wygodnie leżał do tej operacji. Na boku. Przygotuj brzeszczot do metalu - o taki: https://www.tme.eu/pl/details/sa.390625032/pily-i-brzeszczoty/bahco/3906-250-32-100/?brutto=1¤cy=PLN&gclid=Cj0KCQjw06OTBhC_ARIsAAU1yOUEKNNUwnWWZplC4B-H1-G_KzfclWN13PiJCHFgtvedSbQpB0f1VyUaAmoXEALw_wcB. Wiertarka z wiertłem 1 mm i nawierć otworki wzdluż spoiny klejowj (czyli tuż przy pokładzie), wsuń brzeszczot (ząbkami do siebie po japońsku) i ostrożnie tnij dookola, aż pokład rozdzieli się od kadłuba. Wtedy pozostanie tylko skrzynka mieczowa, jeśli sięga pokladu. Zapewne trzeba będzie ją potraktować podobnie. Po zdjęciu pokładu zobaczysz nowy świat. W zasadzie może się udać bez wiercenia - cięcie od dziobu. Staraj się tylko zachować równy rzaz. Powodzenia! Jestem w stanie sobie wyobrazić proces, dlatego dziękuję za informację a dałoby się później pokład przykleić z powrotem do kadłuba? Czy trzeba by zaprojektować nowy a raczej po prostu skopiować od tego wyciętego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Co rozkleisz, to przykleisz. Epoksydem, poliuretanem, silikonem. Sprawdź czy spoina jest twarda czy elastyczna. Jeśli to drugie, to powinno dać się rozciąć nożykiem. Ale chyba to jest żywica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikasavolleyball Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 6 godzin temu, mr.jaro napisał: Zamiast tych kolorowych "jajek wielkanocnych" poszukaj Micro Magic - ten bedzie mial zdecydowanie lepsze wlasciwosci. Pomijajac fakt, ze ten kadlub jest sknocony (sprzedajacy zapewne doskonale wiedzial, dlaczego sie go pozbywa), to jeszcze wpedzasz sie z nim tylko w problemy - wyzej napisalem, dlaczego. Taki jacht wymaga duzej powierzchni zagli, wiec za pasujaca winde zaplacisz w najlepszym wypadku 150 Euro, a z duzym prawdopodobienstwem nawet sporo wiecej. I na samej windzie sie sprawa nie zakonczy, bo do Marblehead wszystko jest drogie - takielunek, gotowe ozaglowanie (to akurat mozna przy odrobinie wprawy wykonac samemu), okucia pletwy kilu i steru... Wydasz kupe kasy, po drodze jeszcze naknocisz z braku doswiadczenia i jacht bedzie byle jak plywal. Czy z nowicjuszami zawsze tak musi byc? Zamiast zapytac przed zakupem, najpierw kupuja "bo duze, rasowo wyglada i do tego jeszcze z modnego karbonu", a potem walcza z problemami technicznymi i z oszczednosci na osprzecie powstaje knot. Mozna powtarzac bez konca, ze nie tedy droga, zaczynajcie od skromniejszych lodek i na nich sie uczcie, bo tak jest latwiej i taniej. Ale jak widac, tego typu rady moznaby rownie skutecznie powtarzac do sciany. No dobrze, tylko że nie chciałem kupować gotowej łódki od a do z (tylko do złożenia) bo to się mija z celem. A zaczynać od budowy kadłuba to też nie jest tak łatwo , dlatego chciałem kupić kadłub w jakimś tam stanie a później co najwyżej go zmodyfikować. I moje oryginalne założenie było trochę inne niż zajmowanie się modelarstwem, myślałem o stworzeniu łodzi autonomicznej a najlepiej zacząć od zapoznania się z takim kadłubem a nie gotową wersją, z której nic nie wyciągniesz. I na początek nie muszę mieć super jakościowych elementów a mogę zapłacić sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikasavolleyball Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, mr.jaro napisał: Kacper, ja nie rozumiem Twojego toku myslenia, ale tez rozumiec nie musze i naturalnie nie zamierzam uszczesliwiac Ciebie na sile. Jak chcesz sie uczyc na wlasnych bledach, to nic nie stoi na przeszkodzie. Moge jedynie powtorzyc, ze do kadluba tej klasy wielkosci wszystko bedzie kosztowne i to wcale nie jest kwestia jakosci, lecz potrzebnej wielkosci, wytrzymalosci oraz wymaganej mocy osprzetu. Marblehead to klasa jachtow czysto zawodniczych, nie rekreacyjnych, wiec taniego osprzetu do nich po prostu na rynku nie znajdziesz. A jesli nawet z braku rozeznania kupisz gdzie cos taniego, to z bardzo duzym prawdopodobienstwenm bedzie to osprzet za slaby, gdyz przeznaczony do mniejszych klas jachtow. Krotko: taki kadlub sie dla poczatkujacego modelarza zupelnie nie nadaje. Na nim sie niczego nie nauczysz, a za to wpedzisz w koszta i sporo sknocisz. Dokonales zlego wyboru i koniec. Tyle mojego, bo przeciez nie moje malpy i nie moj cyrk. Na kadlub wydałem 250 zł więc co ewentualnie można by z nim zrobić? Bo nie wyrzucić ani też nie myślę o sprzedaży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Niestety obawiam się że kolega ma rację. Nikt nie każe Tobie wyrzucać ten kadłub. Zostaw go sobie dokończysz jak nabieżesz doświadczenia. Kup sobie nowy kadłub z formy i od podstaw sam go buduj z naszą pomocą. A będziesz zadowolony nie zrazisz się do modelarstwa i do forum. 250zl to jeszcze nie koszty. Popytaj na forum czasem ktoś ma formę i laminuje. Polecam na początek taką 650. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi