ziaja Opublikowano 15 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Witam kolegów. Mój problem to uszkodzony kadłub epoksydowy motoszybowca Phoenix 2400 f-my Volantex. Jest ono wynikiem nieudanego lądowania w wyniku silnego podmuchu podczas podejścia do lądowania .Model wylądował na skraju rowu a ogon został gwałtownie zgięty i samoczynnie się odprostował. Pozostały jednak widoczne wklęśnięcia po bokach , karb i dziura jak na zdjęciach . Model trzyma geometrię i jest nadal dość sztywny ale nie wiem jak się będzie zachowywał w powietrzu . Czy można nim latać nadal czy raczej konieczne jest wzmocnienie kadłuba np. pasem z maty szklanej z żywicą ? Każda nakładka będzie jednak widoczna jako zgrubienie . Proszę o radę doświadczonych kolegów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Witam, jak to od środka wygląda? Jeśli laminat jest zabielany wzdłuż "złamania" to trzeba zmatowić, odtluścić i dać łatkę z kilku? warstw. I po robocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 ten kadłub na pewno jest epoksydowy? bo wydaje mi się że z tworzywa. Latać powinien, nie polecam szybkich przelotów i dzikich akrobacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Powinien być "plasticzany" tak jak pisze Jerzy. Nie słyszałem aby były wersję epoksydowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Mirek podaj mi swój tel zadzwonię i dokładnie Ci podam jak masz to naprawiać bo cała pisanina może być nie zrozumiała dla osoby która z laminatami jest na bakier . Pozdrawiam Władek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 16 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Panowie, dzięki za zainteresowanie . Co do rodzaju materiału to raczej jakiś plastik , bliżej nieokreślony . Nie widać warstw i włókien szklanych . Jak pisałem, pomimo zgięcia , samoczynnie powrócił do pierwotnego kształtu i sztywności . Pewnie polata przy spokojnym traktowaniu . Czy takie kadłuby dają się regenerować? Pewnie najłatwiej było by zrobić skorupę na zewnątrz , ale jak to będzie wyglądało ! Drastycznym rozwiązaniem było by przecięcie kadłuba , wsunięcie na klej w obie połówki dopasowanej rury ? ...a może wpuścić piankę ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Piankę odradzam . Raczej spróbować od środka sposobem podkleić no pręty wzmacniające . Najważniejsze aby określić rodzaj kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Pewnie nie ma takiego kleju ? z tego co mi świta to jakiś „lalko” plastik ? Co do kompozytów - po zgięciu jest taki kadłub po prostu złamany. Nie prostuje się samoczynnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Do takich tworzyw idealne jest klej sikaflex dostępny na rynku i w sklepach żeglarskich ale nie jest tani, tuba w granicach 40zł biały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Dzięki koledzy za rady . W wolnej chwili się tym zajmę .Spróbuję w pierwszej kolejności z likwidacją odkształcenie z udziałem suszarki . Na razie nie latam bo czekam na dostawę śmigła które zostało uszkodzone . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Cześć . Tak jak mówiłem, spróbowałem zlikwidować odkształcenie kadłuba nagrzewając suszarką. Wygładziły się dłuższe krawędzie ale karbu nie dało się wyprostować. Sztywność konstrukcji wystarczająca aby można było spróbować polatać. Tak też zrobiłem , na razie ostrożnie aby nie narażać na zbyt duże przeciążenia kadłuba. Model lata bez zarzutu . Mam nadzieję,że tak pozostanie. Niby taki plastik "lalkowy" , pewnie ABS ale skuteczny jak widać . Próba z klejem CA pozytywna, da się to kleić, więc w przyszłości pewnie będzie można użyć do naprawy innych uszkodzeń (oby ich nie było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi