Ares Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Ostatnio podczas sprzątania modelarni znalazłem statyw z lupą który kiedyś podarował mi ojciec. Nie używałem tego bo na szczęście dobrze widzę i z lupy nie korzystam ale pomyślałem ,że po jej zdemontowaniu sam statyw wykorzystam do zrobienia takiego oto urządzenia: Krokodylki są przylutowane do miedzianych drutów aby można było to wyginać do woli a całość jest wlutowana w statyw. Pomysł nie jest mój bo coś podobnego widziałem lata temu w którymś "Modelarzu" Może komuś sie spodoba , bo myślę ,że do lutowania przewodów w modelach RC będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 To nie jest dla ślepców a dla tych co lutują np smd a pomysł ciekawy bo takiego pająka można ze wszystkiego zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 41 minut temu, Marek_Spy napisał: To nie jest dla ślepców a dla tych co lutują np smd Jasne , ale dla mnie lupa nie miała zastosowania: w elektronikę sie nie bawię a do lutowania modelarskich konektorów lupy nie trzeba. Fajne jest to ,że podstawa tego statywu jest metalowa i ciężka przez co jest bardzo stabilny i nie przesuwa się na gładkim stole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 3 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 W dniu 31.05.2022 o 23:45, Ares napisał: ... a do lutowania modelarskich konektorów lupy nie trzeba......... .... przyjdzie czas, zmienisz zadnie ... ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 12 godzin temu, RobRoy napisał: ... przyjdzie czas, zmienisz zadnie ... ? To prawda , na razie o tym nie myślę i sie cieszę Trzeba będzie przejść na mocniejsze napędy : tam się daje większe konektory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Nie zapominaj o refleksie.... on z czasem też nie rośnie ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgadza sie , jednak niektórzy pomino upływu lat są w formie np. Wolfgang Matt w F3A , jest już weteranem i ma swoje lata a cały czas jest dobry. Wiadomo , z wiekiem sprawność spada ale trzeba starać się być młodym duchem to wtedy fizycznie też jest łatwiej zachować sprawność. Zobacz jak ( w 1:07min) starszy Pan wymiata w F3K a widać ,że trochę brzucha ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 oni tak rzucają bo kasy nie maja na paliwo ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Marek_Spy napisał: oni tak rzucają bo kasy nie maja na paliwo ? Obawiam się ,że niedługo wszyscy modelarze tak skończą a na loty będziemy jeździć rowerami....... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 20 godzin temu, RobRoy napisał: .... przyjdzie czas, zmienisz zadnie ... ? Całe życie krótkowzroczność. -3 do -3.50. 45 pykło i ręki zaczęło brakować żeby zobaczyć co na ekranie telefonu. Bez okularów to tak ok 20cm od oczu wyraźnie. Chyba, że założę plusy. Strasznie to się zrobiło upierdliwe. I jeszcze jakieś cylindry mi znaleźli. Trza w progresy zainwestować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Progresy - bolesna inwestycja, chociaż teraz już mniej. Kilka lat temu zaczynały się pow 2 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 2 godziny temu, Granacik napisał: Całe życie krótkowzroczność. -3 do -3.50. 45 pykło i ręki zaczęło brakować żeby zobaczyć co na ekranie telefonu. Bez okularów to tak ok 20cm od oczu wyraźnie. Chyba, że założę plusy. Strasznie to się zrobiło upierdliwe. I jeszcze jakieś cylindry mi znaleźli. Trza w progresy zainwestować. potem jest tylko gorzej,? ja mam lupe + 6 bez okularów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Współczuję Panowie: to bardzo utrudnia budowę ale i pewnie pilotaż modeli szczególnie szybkich. Raz model jest blisko a za chwilę bardzo daleko. Jakie to wtedy okuary założyć? Mam znajomego emeryta który już od kilku lat buduje duże modele klasy gigant bo mniejszych po prostu nie widział w powietrzu . Fakt autentyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Ale duze modele maja wieksze promienie skretu i inne reakcje wiec moze jakies inne rozwiązania np. latanie przez monitor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Nie no aż tak dużego promienia skrętu nie mają : Piper Cup nawet gigant lata w dość małej strefie , więc mój znajomy radzi sobie doskonale ale zawsze maluje modele w kontrastowe kolory i lata dosyć nisko. A z monitorem się nie liczy........to już nie modelarstwo ? ( jakby co to tylko żarcik taki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 zalezy co bo latałem troche wiekszymi i leniwe to i lata daleko a no wiesz sam nie wiem gdzie jest a gdzie nie ma modelarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Co do bycia "prawdziwym modelarzem" to można dyskutować w nieskończoność. Ja mam do tego następujące podejście : Prawdziwy modelarz to taki człowiek który kocha modelarstwo i lotnictwo i bardzo go to interesuje i pasjonuje. Może nawet nie mieć modelu......to nie ma znaczenia. Ważne jest aby kochać awiację Są tacy co lubią budować modele ( np. ja) są ludzie co lubią tylko latać , to juz zależy co ,kto lubi. To taka mała dygresja odnośnie mojego żartu 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi