Ares Opublikowano 31 Maja 2022 Opublikowano 31 Maja 2022 Ostatnio podczas sprzątania modelarni znalazłem statyw z lupą który kiedyś podarował mi ojciec. Nie używałem tego bo na szczęście dobrze widzę i z lupy nie korzystam ale pomyślałem ,że po jej zdemontowaniu sam statyw wykorzystam do zrobienia takiego oto urządzenia: Krokodylki są przylutowane do miedzianych drutów aby można było to wyginać do woli a całość jest wlutowana w statyw. Pomysł nie jest mój bo coś podobnego widziałem lata temu w którymś "Modelarzu" Może komuś sie spodoba , bo myślę ,że do lutowania przewodów w modelach RC będzie jak znalazł.
Marek_Spy Opublikowano 31 Maja 2022 Opublikowano 31 Maja 2022 To nie jest dla ślepców a dla tych co lutują np smd a pomysł ciekawy bo takiego pająka można ze wszystkiego zrobić
Ares Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Opublikowano 31 Maja 2022 41 minut temu, Marek_Spy napisał: To nie jest dla ślepców a dla tych co lutują np smd Jasne , ale dla mnie lupa nie miała zastosowania: w elektronikę sie nie bawię a do lutowania modelarskich konektorów lupy nie trzeba. Fajne jest to ,że podstawa tego statywu jest metalowa i ciężka przez co jest bardzo stabilny i nie przesuwa się na gładkim stole.
RobRoy Opublikowano 3 Czerwca 2022 Opublikowano 3 Czerwca 2022 W dniu 31.05.2022 o 23:45, Ares napisał: ... a do lutowania modelarskich konektorów lupy nie trzeba......... .... przyjdzie czas, zmienisz zadnie ... ? 1
Ares Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2022 12 godzin temu, RobRoy napisał: ... przyjdzie czas, zmienisz zadnie ... ? To prawda , na razie o tym nie myślę i sie cieszę Trzeba będzie przejść na mocniejsze napędy : tam się daje większe konektory?
RobRoy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Nie zapominaj o refleksie.... on z czasem też nie rośnie ... ?
Ares Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgadza sie , jednak niektórzy pomino upływu lat są w formie np. Wolfgang Matt w F3A , jest już weteranem i ma swoje lata a cały czas jest dobry. Wiadomo , z wiekiem sprawność spada ale trzeba starać się być młodym duchem to wtedy fizycznie też jest łatwiej zachować sprawność. Zobacz jak ( w 1:07min) starszy Pan wymiata w F3K a widać ,że trochę brzucha ma?
Marek_Spy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 oni tak rzucają bo kasy nie maja na paliwo ? 2
Ares Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Marek_Spy napisał: oni tak rzucają bo kasy nie maja na paliwo ? Obawiam się ,że niedługo wszyscy modelarze tak skończą a na loty będziemy jeździć rowerami....... 1
Granacik Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 20 godzin temu, RobRoy napisał: .... przyjdzie czas, zmienisz zadnie ... ? Całe życie krótkowzroczność. -3 do -3.50. 45 pykło i ręki zaczęło brakować żeby zobaczyć co na ekranie telefonu. Bez okularów to tak ok 20cm od oczu wyraźnie. Chyba, że założę plusy. Strasznie to się zrobiło upierdliwe. I jeszcze jakieś cylindry mi znaleźli. Trza w progresy zainwestować. 1
RobRoy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Progresy - bolesna inwestycja, chociaż teraz już mniej. Kilka lat temu zaczynały się pow 2 tys.
Marek_Spy Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 2 godziny temu, Granacik napisał: Całe życie krótkowzroczność. -3 do -3.50. 45 pykło i ręki zaczęło brakować żeby zobaczyć co na ekranie telefonu. Bez okularów to tak ok 20cm od oczu wyraźnie. Chyba, że założę plusy. Strasznie to się zrobiło upierdliwe. I jeszcze jakieś cylindry mi znaleźli. Trza w progresy zainwestować. potem jest tylko gorzej,? ja mam lupe + 6 bez okularów
Ares Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2022 Współczuję Panowie: to bardzo utrudnia budowę ale i pewnie pilotaż modeli szczególnie szybkich. Raz model jest blisko a za chwilę bardzo daleko. Jakie to wtedy okuary założyć? Mam znajomego emeryta który już od kilku lat buduje duże modele klasy gigant bo mniejszych po prostu nie widział w powietrzu . Fakt autentyczny.
Marek_Spy Opublikowano 5 Czerwca 2022 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Ale duze modele maja wieksze promienie skretu i inne reakcje wiec moze jakies inne rozwiązania np. latanie przez monitor ?
Ares Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2022 Nie no aż tak dużego promienia skrętu nie mają : Piper Cup nawet gigant lata w dość małej strefie , więc mój znajomy radzi sobie doskonale ale zawsze maluje modele w kontrastowe kolory i lata dosyć nisko. A z monitorem się nie liczy........to już nie modelarstwo ? ( jakby co to tylko żarcik taki)
Marek_Spy Opublikowano 5 Czerwca 2022 Opublikowano 5 Czerwca 2022 zalezy co bo latałem troche wiekszymi i leniwe to i lata daleko a no wiesz sam nie wiem gdzie jest a gdzie nie ma modelarstwa
Ares Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2022 Co do bycia "prawdziwym modelarzem" to można dyskutować w nieskończoność. Ja mam do tego następujące podejście : Prawdziwy modelarz to taki człowiek który kocha modelarstwo i lotnictwo i bardzo go to interesuje i pasjonuje. Może nawet nie mieć modelu......to nie ma znaczenia. Ważne jest aby kochać awiację Są tacy co lubią budować modele ( np. ja) są ludzie co lubią tylko latać , to juz zależy co ,kto lubi. To taka mała dygresja odnośnie mojego żartu 3
Rekomendowane odpowiedzi