smootny Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Witam Was Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć pod kątem technicznym - który z aparatów - będzie wykonywał lepsze (dokładniejsze technicznie) zdjęcia - Cannon Eos M3 - czy aparat w dronie DJI AIR 2S ?? Z góry dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Aparat to aparat. Ma większą matrycę i w związku z tym jakość zdjęć będzie lepsza niż mavica. Ale z drugiej strony obiektyw mavica nie jest zły. Wszystko zależy od tego czego szukasz i na czym najbardziej ci zależy jeśli chodzi o zdjęcia.Np czy potrzebujesz zdjęć w kiepskom oświetleniu? Wybrałbym wtedy aparat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Ogólnie chciałbym "wymłodzić" coś do robienia prostych ortofotomap (początki nauki). Air 2s już jest gotowy, lecz jeżeli warto było by zbudować jakiegoś większego drona do EOS'a M3 - to pójdę w tym kierunku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Nie odpowiem na Twoje pytanie, nie wiem co było by dla Ciebie lepsze. Zajmowałem się fotografią weselną, przez ponad 10lat. Trochę tych zdjęć narobiłem. Z doświadczenia wiem, że najważniejszy jest obiektyw. Jasne, dobre szkło. Duża matryca to dodatek, ale istotny. Lepsza jest oczywiście większa nawet jak ma mniejszą ilość pikseli niż mała gęściej upakowana. Dlaczego? Istotne jest tu szybsze nagrzewanie się gęściej upakowanych elmentów matrycy, powoduje to powstawanie szumów na zdjęciu. Jak to zawsze powiadałem: Aparat to tak właściwie obiektyw któremu coś się do du..y przykleiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 To co pisał Wiesław... Do tego typu fotografii - ortofotomapa, niewątpliwe wielkość matrycy będzie miała znaczenie, im większa tym lepsza. Niestety to jest dopiero czubek góry lodowej, obiektyw również będzie odgrywał kluczową rolę, czyli wielkość ogniskowej, oraz ostrość obiektywu. To tak w wielkim skrócie. Jeśli to początki nauki, to ja osobiście pozostałbym przy tym co posiadasz Air 2s. Potestował i określiłbym czy efekt jest zadawalający na początek. Jeśli posiadasz już M3 to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić porównanie. Tak jak już wspominałem dobry obiektyw to połowa sukcesu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Dzięki za info. Buduję zatem kolejnego drona :] - latając na samym początku dwa esem.. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi