Konrad Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 To je jaki żart :?: :shock: :shock: .F2A :?: :mrgreen: .No szybko sie Karol uczysz,idziesz jak burza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Żadne żarty przecież pisałem (w innym temacie) że pomogę jeśli o latanie w F2A chodzi!! A Karol okazał się wdzięcznym i pojętnym uczniem i pomogłem...ja Jemu i On sam sobie wchodząc ze mną w kontakt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Mam pytanie - przy ostatniej kraksie z nerwów chyba zostawilem na stadionie uchwyt :\. Chce zrobić sobie nowy, mam sklejke ceibe 6mm - czy wytrzyma ? Chyba żeby okleić ją sklejką brzozową (1,8mm) i zrobić uchwyt o grubosci 1cm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Ja uchwyt mam zrobiony z najzwyklejszej sklejki 10mm. Dostepnej w każdym sklepie z drewnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 no własnie...a ta Ceiba, to jakby z balsy klejona byla cały arkusz lekki jak mój stary uchwyt . No nic Bedzie sie trzeba przejechać do stolarza jakiegoś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Ja sobie kiedyś zrobiłem ze sklejki 1cm i trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 A dlaczego nie z duralu?? Lub z balsy, lipy (ewentualnie z jakiegoś tworzywa sztucznego typu plexi albo nawet z modeliny) - z rdzeniem z drutu stalowego lub duralu? Rozwiązań jest wiele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Karol masz już licencję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Mam, mam Nowe, proste linki i prawie gotowy uchwyt też . Tylko nie wiem jaki rozstaw linek zrobic :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 A to zależy do czego ma być ta rączka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Jak narazie do mojego F2B . W szkolnej wersji . F2A jeszcze zaczeka, bo nawet nie wiem jak sie zabrać do robienia takiej, jakby nie było, zakręconej rączki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Jeśli do F2B to myślę, że rozstaw 100mm powinien być ok, ale to nie jest moja klasa więc może ktoś z akrobatów podpowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Zrób wymiar z przedziału od 95 do 115 mm A najlepiej jest zrobić pierwszy raz uchwyt z regulowanym wyprowadzeniem ,polatać zobaczyć jaki rozstaw najlepiej odpowiada przy robieniu figur, i zrobić jeden zawodniczy ,który będzie służył długo ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Robie go ze sklejki 6mm, ceiby. Przez to musze zastosować rdzen z drutu przez cały uchwyt, a wtedy ciężko zrobić regulowaną rozpietosc linek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 ciekawe kiedy wpadniesz do nas pokazać jak śmigasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Wpadne, wpadne, tylko dorobie sie pełnego zestawu startowego . Jeszcze troche pracy i będzie wszystko cacy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Witam w tym temacie po dość długiej przerwie . Niestety po dwóch kraksach model ciężko będzie odbudować i zdecydował się na budowe nowego . Uznałem że trzeba wprowadzić małą produkcje masową i zrobić kilka naraz... Dorobiłem sie w końcu całkiem fajnego "zestawu startowego" i chciałbym w końcu zacząć sie bawić u siebie ćwicząc akrobacje i tutaj jest pytanie - pozostać przy projekcie w którym mi pomagaliście, na początku strony - czyli płat styro, czy robić teraz wszystko jak najlżej i budować płat konstrukcyjny ? Na szczęście akrobacji można sie uczyć w warunkach polowych i mam zamiar kontynuować zabawe z nią w domu, a w modelarni trzeba spróbować sił w F2A na porządnym poziomie (porządnym uwzględniając moje fundusze i mozliwosci ) . BTW: Zanabyłem kolejną książke - "Pilotaż i Akrobacja modeli na uwięzi" Schiera. Widać że troche informacji jest przedawnionych, ale jednak sporo pozostało na czasie... . Mam już wszystkie 3 - Pana Rachwała, Zawady i Schiera. Jeszcze coś polecacie ? Zastanawiam sie jeszcze, czy nie spróbować, hmmm zaprojektować to za dużo powiedziane - po prostu zrobić model ze wszystkim wskazówkami które można znaleźć we wszystkich 3 książkach (a jest ich naprawde sporo)... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Witam.Zrób model na podstawie wymiarów Juniora ,tylko z prostokątnym płatem i rozpiętością około 1 m . Jeżeli chcesz nauczyć się bez stresowo akrobacji silnik powinien mieć przynajmniej 1/3 więcej ciągu niż masa modelu . Model około 900 g silnik gdzieś około 4 ccm. Taki model z tym silnikiem spokojnie wykręci cały program na 18 m linkach ,więc dużo nieba do nauki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Niestety jak narazie chce modele na silnik 2,5ccm.... Aktualnie brak funduszy na większe motorki . Linki mam coś około 14,5m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Jeżeli masz silnik 2,5 to proponuje lekkie skrzydło konstrukcyjne,model roz.około 95cm i z wagą musisz się zmiescić około 600 g do lotu inaczej kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.