Skocz do zawartości

F2B - początki i pierwszy model

Karol93

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 367
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Anonymous
Opublikowano

Żadne żarty przecież pisałem (w innym temacie) że pomogę jeśli o latanie w F2A chodzi!! A Karol okazał się wdzięcznym i pojętnym uczniem i pomogłem...ja Jemu i On sam sobie wchodząc ze mną w kontakt...

Opublikowano

Mam pytanie - przy ostatniej kraksie z nerwów chyba zostawilem na stadionie uchwyt :\. Chce zrobić sobie nowy, mam sklejke ceibe 6mm - czy wytrzyma ? Chyba żeby okleić ją sklejką brzozową (1,8mm) i zrobić uchwyt o grubosci 1cm ?

Opublikowano

no własnie...a ta Ceiba, to jakby z balsy klejona byla :P cały arkusz lekki jak mój stary uchwyt :P.

No nic ;) Bedzie sie trzeba przejechać do stolarza jakiegoś :).

Gość Anonymous
Opublikowano

A dlaczego nie z duralu??

Lub z balsy, lipy (ewentualnie z jakiegoś tworzywa sztucznego typu plexi albo nawet z modeliny) - z rdzeniem z drutu stalowego lub duralu?

Rozwiązań jest wiele...

• 3 tygodnie później...
Gość Anonymous
Opublikowano

A to zależy do czego ma być ta rączka...

Opublikowano

Jak narazie do mojego F2B ;). W szkolnej wersji :). F2A jeszcze zaczeka, bo nawet nie wiem jak sie zabrać do robienia takiej, jakby nie było, zakręconej rączki :).

Gość Anonymous
Opublikowano

Jeśli do F2B to myślę, że rozstaw 100mm powinien być ok, ale to nie jest moja klasa więc może ktoś z akrobatów podpowie...

Opublikowano

Zrób wymiar z przedziału od 95 do 115 mm :) A najlepiej jest zrobić pierwszy raz uchwyt z regulowanym wyprowadzeniem ,polatać zobaczyć jaki rozstaw najlepiej odpowiada przy robieniu figur, i zrobić jeden zawodniczy ,który będzie służył długo ręce :D

Opublikowano

Robie go ze sklejki 6mm, ceiby. Przez to musze zastosować rdzen z drutu przez cały uchwyt, a wtedy ciężko zrobić regulowaną rozpietosc linek ;).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam w tym temacie po dość długiej przerwie :). Niestety po dwóch kraksach model ciężko będzie odbudować i zdecydował się na budowe nowego :). Uznałem że trzeba wprowadzić małą produkcje masową i zrobić kilka naraz... Dorobiłem sie w końcu całkiem fajnego "zestawu startowego" i chciałbym w końcu zacząć sie bawić u siebie ćwicząc akrobacje i tutaj jest pytanie - pozostać przy projekcie w którym mi pomagaliście, na początku strony - czyli płat styro, czy robić teraz wszystko jak najlżej i budować płat konstrukcyjny ? ;)

Na szczęście akrobacji można sie uczyć w warunkach polowych i mam zamiar kontynuować zabawe z nią w domu, a w modelarni trzeba spróbować sił w F2A na porządnym poziomie (porządnym uwzględniając moje fundusze i mozliwosci :P) .

BTW: Zanabyłem kolejną książke - "Pilotaż i Akrobacja modeli na uwięzi" Schiera. Widać że troche informacji jest przedawnionych, ale jednak sporo pozostało na czasie... :). Mam już wszystkie 3 - Pana Rachwała, Zawady i Schiera. Jeszcze coś polecacie ? ;)

Zastanawiam sie jeszcze, czy nie spróbować, hmmm zaprojektować to za dużo powiedziane - po prostu zrobić model ze wszystkim wskazówkami które można znaleźć we wszystkich 3 książkach (a jest ich naprawde sporo)... :).

Opublikowano

Witam.Zrób model na podstawie wymiarów Juniora ,tylko z prostokątnym płatem i rozpiętością około 1 m . Jeżeli chcesz nauczyć się bez stresowo akrobacji silnik powinien mieć przynajmniej 1/3 więcej ciągu niż masa modelu . Model około 900 g silnik gdzieś około 4 ccm. :) Taki model z tym silnikiem spokojnie wykręci cały program na 18 m linkach ,więc dużo nieba do nauki .

Opublikowano

Niestety jak narazie chce modele na silnik 2,5ccm.... Aktualnie brak funduszy na większe motorki :(. Linki mam coś około 14,5m.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.