Skocz do zawartości

Jaki model do plecaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na za tydzień w szkole na lekcję techniki mam zrobić jakiś model... myślałem o modelu motorówki bo sezon już się zbliża... :)

Pomyślałem sobie że fajnie by było mieć model typu Hydro albo Rigger taki który zmieścił by się w plecaku (około 40-50cm)

Możecie podsunąć mi jakieś plany w formacie .PDF??

Mam do dyspozycji:

-pakiet GP 1100mAh 9,6V

-silnik SPEED 480 (ewentualnie zamienię się z kimś na mniejszy np. 300)

-wał 18cm

-balse, sklejkę 3mm, i depron

Jest jeszcze jeden warunek, chciałbym żeby model był tani w budowie :)

Opublikowano

Model wygląda na banalny w budowie :)

A powiedz mi jeszcze czy ten silnik i pakiet co mam (z zestawu Sky Lady) będą dobre jak przeskaluje plany na 50cm :?:

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj mam zamiar wykonać plany swojego Riggera...

Założenia:

-dł. 50cm

-szer. 26-30cm

-wys. ok. 4cm

-szer. kadłuba 6cm

-szer. pływaków 5cm

-silnik SPEED 480

-wał mosiężny 25cm

-pakiet 8,4V GP 1100mAh

nie wiem tylko czym połączyć wał 2mm z wałem silnika 2,3mm :?

aha i jeszcze powiedzcie mi jakiej wielkości śrubę mam wybrać (K30 :?: )

Opublikowano

wał z silnikiem w ślizgach łączy się za pomocą sprzęgła :)

tak to wygląda w moim eco wał 2mm połączony z silnikiem .

album_pic.php?pic_id=1226

przepraszam za jakość zdjęcia ale było robione na szybko :)

Opublikowano

Dawid, a nie lepiej Jaskółkę zbudować? Proste, ładne i zawsze poleci. :D i 6 dostaniesz na 100% :lol: A łodki przez niecały tydzień nie zbudujesz choćbyś na uszach stanął :lol::lol:

A.C.

Opublikowano

Oj Andrzej, Andrzej :)

Ja nie lubię iść na łatwiznę :lol: a poza chciałbym mieć coś takiego żeby powariować sobie nad wodą jak będzie +30 stopni :lol:

a propo to mam takie pytanie:

czy te riggery są dosyć szybkie :?: nie chce zbudować coś czego będę przeganiał spacerkiem :)

Opublikowano

Witam

Riggera raczej biegiem nie dogonisz.

W tydzień ferii da sie zrobić całą flotę ślizgaczy... pod warunkiem, że masz wszystko na miejscu. Zrobienie wału bez tokarki jest dość problematyczne.

Co do pakietu: 8 cell może się okazać zabójcze dla silnika. Polecam odlutować jedną najsłabszą celę.

Silnik SPEED 480 będzie ok ( jeśli to jest wersja 6V to KONIECZNIE odlutuj celę od pakietu)

Do budowy kadłuba i pływaków używałem balsy 2 i 2,5mm. Do połączenia pływaków z kadłubem zastosowałem rurkę węglową fi4x2mm.

Wał: oś stal fi2mm, rurka fi3x2,2mm ( może być 4x3 - łatwiej wstawić panewkę), końcówka wału pod panewkę z rurki fi4x3. Na końcu osi dolutowana końcówka z gwintem fi4. Ułożyskowany i uszczelniony dwoma panewkami z teflonu, jedna na sztywno w końcówce wału, druga elastycznie tuż przy sprzęgle zamontowana na rurce silikonowej.

Przegub 2x2,3 mm samoróbka aluminium blokowany 4 brokami 3mm.

Łoże silnika ażurowana płytka laminatowa 1mm.

śruba graupner K30

Regulator 18A bez dodatkowego chłodzenia

Pakiet GP 1100/Inellect 1400/LIPO 1800

Serwo CONRAD :)

Podstawowe wymiary: długość samego kadłuba 350mm, długość pływaków 170mm, szerokość rozstawu pływaków 245mm, szerokość kadłuba 50mm.

Resztę widać na fotkach.

Powodzenia w budowie i Pozdrawiam Robert

Opublikowano

Robert wielkie dzięki za te zdjęcia :)

co do pakietu to nie muszę nic odlutowywać bo silnik jest na 7,2V

wstawię kilka zdjęć z mojej wczorajszej pracy:

d0dec2a7972b8a80med.jpg

5dabb32e773f9c6amed.jpg

07c43d355b13e397med.jpg

100bb93a649e4f5emed.jpg

428d0435133c6bcfmed.jpg

w moim przypadku model będzie zrobiony ze sklejki 3mm i sklejki 0,8mm na pokrycie

kształt pływaków nie jest jeszcze ostateczny, muszę go troszkę podkroić żeby był na dole węższy o jakiś 1cm

jedyne co mnie zastanawia to nie jestem pewien kontu mocowania wału (wydaje mi się że jeszcze jest za bardzo pionowy)

EDIT:

Zapomniałem podać wymiary

-długość 45cm

-szerokość 28cm

szerokość kadłuba 6cm

szerokość pływaka 4cm

-wysokość 4cm

Opublikowano

Dąży sie do jak najmniejszego kąta wału względem kadłuba - dlatego czasem stosuję się wał giętki.

Śruba nie może być całkowicie pod kadłubem, ta śruba ma pracować w półzanurzeniu.

trochę sie pospieszyłeś z wierceniem otworu w kadłubie.

Trzeba było złożyć kompletny wał, wtedy zrobić łoże silnika, skręcić wszystko na sztywno i dopiero wiercić otwór w kadłubie pod wał i wklejać wszystko RAZEM.

To zaoszczędzi Ci dużo kłopotów z nie centrycznością, problemów z ułożeniem silnika względem wału itp.

Kąt powinien być nawet mniejszy niż na fotce w moim ślizgu - dziś zrobiłbym to inaczej.

Opublikowano

Nie Daniel tylko Dawid :wink:

Co do modelu to oceny jeszcze nie dostałem... model mam robić w czasie lekcji techniki (nie w domu) i mam na to 3 godziny, jedną godzinę tygodniowo -marnie...

zaraz zrobię aktualne zdjęcia i wsadzę na forum

EDIT:

Obiecane zdjęcia:

831c79e530ecb537med.jpg

3f2f54f6b82595ecmed.jpg

2aa3e0b0ca42ff6cmed.jpg

bba67ac197c41760med.jpg

Opublikowano

:D Przepraszam Dawid. Buduj ten stateczek, ale tak na boku to może byś coś konkretniejszego zbudował? Zacięcie widzę masz i wiesz co z rękami zrobić :lol: Może Standardzika jakiegoś?

I wodę masz w tym Twoim Pęgowie i ekipę mocną niedaleko.

Pomyśl o tym. Jakby co to daj znać :wink:

A.C.

Opublikowano

Witam.

Model jest już na ukończeniu tylko mam problem ze sterem a mianowicie nie wiem jak go wykonać :? jutro jadę do www.modele.sklep.pl na zakupy to bym zakupił potrzebne materiały na ster ale nie wiem co... może mi coś poradzicie (jakieś fotki) i podacie linki co mam kupić :?:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Stery zazwyczaj robi sie z aluminium, ale kupowanie całego płaskownika aluminiowego dla jednego modelu trochę mija się z celem. nie masz też warsztatu do zrobienia takiego steru

Polecam laminatową płytkę do układów drukowanych dwustronnie pokrytą miedzią.

Do dostania w każdym sklepie elektronicznym.

Będziesz potrzebował kawałek rurki którą będzie dało sie przylutować do płytki laminatowej.

Gotowe rozwiązanie juz widziałeś, zrób prostszą wersję bez regulacji długości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.