Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lukaszjb Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Witajcie. Trochę mnie tu nie było, a chciałbym wam zaprezentować Herculesa od Avios rc które robi modele dla hobbyking. Jest to mój drugi model tej firmy pierwszy był Bushmule. Model nabyłem z 2 lata temu, czasu nie miałem to tak spędził ten czas w kartonie. Jakie było moje zdziwienie kiedy zacząłem go składać i przyglądać się szczegółom. Jakość pianki fatalna, bardzo podatna na uszkodzenia zarysowania, mnóstwo delikatnych wgniotek i rys, farba odchodząca płatami. Ster kierunku i wysokości pracował jak chciał albo nie chciał(potem okazało się że 90% modeli miało tą wadę). Dodam że nabyłem wersję v2 bo z tym modelem od początku były problemy i spadały na ziemię nie z przyczyn zależnych od pilota. Nasi mali przyjaciele ze wschodu słabo się przyłożyli do pracy, nie powklejali zawiasów sterów, stąd były luzy albo całkiem się blokowały. Z racji rozmiarów modelu 1600 rozpiętości spodziewałem się "porządku" w elektronice, tymczasem wszystko było wrzucone luzem na "kupe" w miejscu podwozia głownego niczym nie osłoniętego między miejscem na pakiet, a strefą cargo... Latanie takim modelem po wyjęciu prosto z pudełka to raczej proszenie się o kłopoty i ból głowy. Ale jednak to Hercules :), jakby nie było kawał historii, piękny i budzący respekt na niebie samolot. Postanowiłem, że na pewno będzie latał w polskich siłach powietrznych i z doborem maszyny długo się nie zastanawiałem ponieważ w 2018 roku maszynę o numerach 1504 pomalowano okolicznościowo na 100lecie sił powietrznych. Malowanie upamiętnia setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości i stulecie utworzenia polskiego lotnictwa wojskowego. Co do samego malowania, wiem że w środowisku rozpętała się dyskusja na temat wyglądu orła, nie mi to oceniać ja zrobiłem zgodnie z oryginałem, sam samolot widziałem na żywo i wrażenie robi ogromne. Na dzień dzisiejszy przy malowaniu w większym stopniu posłużyłbym się szablonami aniżeli kalkomanią gdyż po kalkomanii( na żywo zjawisko jest mniejsze) na zdjęciach zostaje odbłysk papieru niezadrukowanego i kolor rzeczywisty odbiega trochę od oryginału. Być może też wynika to z moich błedów gdyż grafikę jak i samą kalkomanię robiłem sam. Poza malowaniem i oczywiście poprawieniem tego czego chińczyki nie zrobiły dodałem dodatkowe oświetlenie beacon pod kadłubem, oświetlenie sygnalizacji otwartej rampy, oświetlenie kabiny pilotów. Wydrukowałem płytkę na elektronikę i odseparowałem od podwozia i wydrukowałem bufor dla strefy cargo coś ala taka skrzynia by nic tam się na zaplątało podczas jej używania. Do tego wymieniłem serwo rampy na mocniejsze i trwalsze oraz poprawiłem mocowanie samej rampy, zrobiłem coś ala teleskop z rurki i pręta węglowego. Model jest duży efektowny, przy nakładzie odrobiny pracy przykuwa uwagę. Z niewielu rzeczy za które można pochwalić producenta to klapy fowlera, które rzeczywiście działają jak w oryginale. Z najbardziej irytującej rzeczy jakiej niestety nie udało mi się naprawić, jest błąd sekwencji podwozia po pierwszym uruchomieniu. Lepiej jest przed każdym lotem co najmniej 2,3 razy zamknąć je i otworzyć i sprawdzić czy wszystko jest tak jak być powinno, ponieważ potrafi być tak że otworzą się klapy a nie wysuną się golenie, albo przód się otworzy a tył zostanie, albo otworzy się a przy zamykaniu zatrzaśnie w połowie i dalej nic. Także z tym trzeba uważać i przed każdym lotem sprawdzić dokładnie. Więcej nie zanudzam jak ogarnę film z oblotu to podzielę się samym lataniem. Pozdrawiam Dane od producenta Rozpiętość skrzydeł: 1600mm Długość: 1195mm Waga lotu: 2400g (z baterią) Moc: 4 silniki bezszczotkowe 2627 1000KV Kontrola prędkości: 4 x 18A bezszczotkowy ESC BEC: 5V/3A Serwa: 14x9g Śmigła: 4 x skala 6,5x5 "4-ostrze 5 1
d9Jacek Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Gratulacje ...wygląda pieknie a co do tej błyszczącej kalkomanii, to istnieje cos takiego jak matowy werniks- mozna tym potraktować ewentualnie akryl mat w aerozolu, sprawdza się 1
Marek_Spy Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 No nie super rzeczywiście robi wrażenie czekam na film z lotu a co do podwozia podejrzewam jakiś mikrokontroler pewnie ma problemy z sekwencją
EPLL Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Mega malowanie. I detale! Gratulacje!
lukaszjb Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Dzięki za opinie. Z kronikarskiego obowiązku film z oblotu. Niestety miałem tylko kamerę na czapce więc próbowałem wykrzesać co się da z tego nagrania, jednak pogoda zrobiła swoje. Co do odczuć z latania. Odbyłem 2 loty jeden na pakiecie 3700 drugi 3400, ogólnie producent zaleca 2200, ale to chyba mało zważywszy że na tych jakoś długo nie latałem. Opinie był takie, że wielkość pakietu oczywiście w granicach rozsądku nie wpływa znacząco na zachowanie modelu i problemy ze środkiem ciężkości. Chociaż mi wydawał się model ociężały w locie, ale może dlatego że 3 lata nic nowego nie oblatywałem, byłem mega zestresowany i być może to tylko moje subiektywne odczucia. Model po kilku kliknięciach trymerów latał jak po sznurku, fajnie wygląda w powietrzu lata wydaje mi się troche za szybko, chciałoby się bardziej makietowo, ale myślę że to kwestia wlatania się w model. No i najważniejsza sprawa-lotnisko. Niestety do tego typu samolotów najlepiej żeby był to beton, ewentualnie super nisko skoszona równa trawa. W miejscu gdzie latałem było świeżo skoszone ale nie równo i gdyby nie dodatkowe zbiorniki paliwa które amortyzowały wyboje, zaraz by było po śmigłach. No i świeża skoszona trawa zapychała podwozie przez co i rozbieg wydawał mi się długi. Lądowanie trochę nerwowe pierwsze za szybko, drugie za długo wytrzymywałem i spadł tak z ok pół metra może więcej na szczęście bez strat w sprzęcie. Jak zatrudnię kamerzystę wrzucę ciekawsze ujęcia mniej nerwowe z elementami desantu Aha jeszcze dopytam o ten werniks na allegro znalazłem coś takiego Nada się? https://allegro.pl/oferta/werniks-polysk-spray-akryl-wodny-300-ml-mtn-color-9936387585
Marek_Spy Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Szybki, może na mniejszym pakiecie bo ciezar a co do filmu mało było widać ale ok nie miałeś kamerzysty to rozumiem i dość daleko latasz ogólnie fajny model
d9Jacek Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Godzinę temu, lukaszjb napisał: Aha jeszcze dopytam o ten werniks na allegro znalazłem coś takiego nie, taki... https://allegro.pl/oferta/werniks-matowy-spray-akryl-wodny-300-ml-mtn-color-9936317342 lub taki https://www.sklepplastyczny.pl/werniksy-do-farb-akrylowych/25743-werniks-matowy-do-farb-akrylowych-liquitex-spray-400ml.html
mirolek Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 ładna zabawka - gratuluję udanych lotów ms
Rekomendowane odpowiedzi