Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lukaszjb Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Witajcie. Trochę mnie tu nie było, a chciałbym wam zaprezentować Herculesa od Avios rc które robi modele dla hobbyking. Jest to mój drugi model tej firmy pierwszy był Bushmule. Model nabyłem z 2 lata temu, czasu nie miałem to tak spędził ten czas w kartonie. Jakie było moje zdziwienie kiedy zacząłem go składać i przyglądać się szczegółom. Jakość pianki fatalna, bardzo podatna na uszkodzenia zarysowania, mnóstwo delikatnych wgniotek i rys, farba odchodząca płatami. Ster kierunku i wysokości pracował jak chciał albo nie chciał(potem okazało się że 90% modeli miało tą wadę). Dodam że nabyłem wersję v2 bo z tym modelem od początku były problemy i spadały na ziemię nie z przyczyn zależnych od pilota. Nasi mali przyjaciele ze wschodu słabo się przyłożyli do pracy, nie powklejali zawiasów sterów, stąd były luzy albo całkiem się blokowały. Z racji rozmiarów modelu 1600 rozpiętości spodziewałem się "porządku" w elektronice, tymczasem wszystko było wrzucone luzem na "kupe" w miejscu podwozia głownego niczym nie osłoniętego między miejscem na pakiet, a strefą cargo... Latanie takim modelem po wyjęciu prosto z pudełka to raczej proszenie się o kłopoty i ból głowy. Ale jednak to Hercules :), jakby nie było kawał historii, piękny i budzący respekt na niebie samolot. Postanowiłem, że na pewno będzie latał w polskich siłach powietrznych i z doborem maszyny długo się nie zastanawiałem ponieważ w 2018 roku maszynę o numerach 1504 pomalowano okolicznościowo na 100lecie sił powietrznych. Malowanie upamiętnia setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości i stulecie utworzenia polskiego lotnictwa wojskowego. Co do samego malowania, wiem że w środowisku rozpętała się dyskusja na temat wyglądu orła, nie mi to oceniać ja zrobiłem zgodnie z oryginałem, sam samolot widziałem na żywo i wrażenie robi ogromne. Na dzień dzisiejszy przy malowaniu w większym stopniu posłużyłbym się szablonami aniżeli kalkomanią gdyż po kalkomanii( na żywo zjawisko jest mniejsze) na zdjęciach zostaje odbłysk papieru niezadrukowanego i kolor rzeczywisty odbiega trochę od oryginału. Być może też wynika to z moich błedów gdyż grafikę jak i samą kalkomanię robiłem sam. Poza malowaniem i oczywiście poprawieniem tego czego chińczyki nie zrobiły dodałem dodatkowe oświetlenie beacon pod kadłubem, oświetlenie sygnalizacji otwartej rampy, oświetlenie kabiny pilotów. Wydrukowałem płytkę na elektronikę i odseparowałem od podwozia i wydrukowałem bufor dla strefy cargo coś ala taka skrzynia by nic tam się na zaplątało podczas jej używania. Do tego wymieniłem serwo rampy na mocniejsze i trwalsze oraz poprawiłem mocowanie samej rampy, zrobiłem coś ala teleskop z rurki i pręta węglowego. Model jest duży efektowny, przy nakładzie odrobiny pracy przykuwa uwagę. Z niewielu rzeczy za które można pochwalić producenta to klapy fowlera, które rzeczywiście działają jak w oryginale. Z najbardziej irytującej rzeczy jakiej niestety nie udało mi się naprawić, jest błąd sekwencji podwozia po pierwszym uruchomieniu. Lepiej jest przed każdym lotem co najmniej 2,3 razy zamknąć je i otworzyć i sprawdzić czy wszystko jest tak jak być powinno, ponieważ potrafi być tak że otworzą się klapy a nie wysuną się golenie, albo przód się otworzy a tył zostanie, albo otworzy się a przy zamykaniu zatrzaśnie w połowie i dalej nic. Także z tym trzeba uważać i przed każdym lotem sprawdzić dokładnie. Więcej nie zanudzam jak ogarnę film z oblotu to podzielę się samym lataniem. Pozdrawiam Dane od producenta Rozpiętość skrzydeł: 1600mm Długość: 1195mm Waga lotu: 2400g (z baterią) Moc: 4 silniki bezszczotkowe 2627 1000KV Kontrola prędkości: 4 x 18A bezszczotkowy ESC BEC: 5V/3A Serwa: 14x9g Śmigła: 4 x skala 6,5x5 "4-ostrze 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Gratulacje ...wygląda pieknie a co do tej błyszczącej kalkomanii, to istnieje cos takiego jak matowy werniks- mozna tym potraktować ewentualnie akryl mat w aerozolu, sprawdza się 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Super wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 No nie super rzeczywiście robi wrażenie czekam na film z lotu a co do podwozia podejrzewam jakiś mikrokontroler pewnie ma problemy z sekwencją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EPLL Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Mega malowanie. I detale! Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Dzięki za opinie. Z kronikarskiego obowiązku film z oblotu. Niestety miałem tylko kamerę na czapce więc próbowałem wykrzesać co się da z tego nagrania, jednak pogoda zrobiła swoje. Co do odczuć z latania. Odbyłem 2 loty jeden na pakiecie 3700 drugi 3400, ogólnie producent zaleca 2200, ale to chyba mało zważywszy że na tych jakoś długo nie latałem. Opinie był takie, że wielkość pakietu oczywiście w granicach rozsądku nie wpływa znacząco na zachowanie modelu i problemy ze środkiem ciężkości. Chociaż mi wydawał się model ociężały w locie, ale może dlatego że 3 lata nic nowego nie oblatywałem, byłem mega zestresowany i być może to tylko moje subiektywne odczucia. Model po kilku kliknięciach trymerów latał jak po sznurku, fajnie wygląda w powietrzu lata wydaje mi się troche za szybko, chciałoby się bardziej makietowo, ale myślę że to kwestia wlatania się w model. No i najważniejsza sprawa-lotnisko. Niestety do tego typu samolotów najlepiej żeby był to beton, ewentualnie super nisko skoszona równa trawa. W miejscu gdzie latałem było świeżo skoszone ale nie równo i gdyby nie dodatkowe zbiorniki paliwa które amortyzowały wyboje, zaraz by było po śmigłach. No i świeża skoszona trawa zapychała podwozie przez co i rozbieg wydawał mi się długi. Lądowanie trochę nerwowe pierwsze za szybko, drugie za długo wytrzymywałem i spadł tak z ok pół metra może więcej na szczęście bez strat w sprzęcie. Jak zatrudnię kamerzystę wrzucę ciekawsze ujęcia mniej nerwowe z elementami desantu Aha jeszcze dopytam o ten werniks na allegro znalazłem coś takiego Nada się? https://allegro.pl/oferta/werniks-polysk-spray-akryl-wodny-300-ml-mtn-color-9936387585 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Szybki, może na mniejszym pakiecie bo ciezar a co do filmu mało było widać ale ok nie miałeś kamerzysty to rozumiem i dość daleko latasz ogólnie fajny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Godzinę temu, lukaszjb napisał: Aha jeszcze dopytam o ten werniks na allegro znalazłem coś takiego nie, taki... https://allegro.pl/oferta/werniks-matowy-spray-akryl-wodny-300-ml-mtn-color-9936317342 lub taki https://www.sklepplastyczny.pl/werniksy-do-farb-akrylowych/25743-werniks-matowy-do-farb-akrylowych-liquitex-spray-400ml.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 ładna zabawka - gratuluję udanych lotów ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi