Damianos51 Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Witam mam problem z aparaturą Hitec Aurora 9x a mianowicie problem polega na tym, że nie łączy się z odbiornikami. Po ostatnich lotach aparatura została odłożona na półkę a gdy teraz przyszło do lotów nie chciała się połączyć z odbiornikami (dioda w odbiornikach cały czas miga nie przełącza się w ciągłe świecenie), próbowałem na nowo zbindować jeden z odbiorników ale aparatura nie wykrywa go. Również po otwarciu obudowy brak jakichkolwiek wizualnych uszkodzeń elementów na płytkach, po podłączeniu do zasilacza laboratoryjnego aparatura pobiera 370 mA. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Tak, bywało jak opisujesz. Nawet mam jeden odbiornik, który "odmówił" ale nie chciało mi się go bindować. Po tej operacji zawsze wszystko wracało do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 z jakimi odbiornikami ? bo piszesz w stylu "mam fiata i na paliwie nie chce mi zapalić i -dlaczego ? " jakie odbiorniki -producent/typ ? czy te odbiorniki wcześniej działały z tą aparaturą ? czy cokolwiek przestawiałeś aktualizowałeś itp -zarówno w aparaturze jak i w odbiornikach ? mam od wielu lat aurorkę i miałem kilka innych hitec -i nigdy takich cyrków.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Witek, skoro kolega, napisał że latał to chyba mówimy tylko o Optimach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 albo o minimach albo o maximach albo o jakiś zamiennikach innych firm... albo na odbiornikach slt też innych firm... a napisał, że latał na aurorze nie pisał, że z tymi odbiornikami które nie chcą współpracować... najczęstszy problem (poza niekompatybilnymi lub awaryjnymi tańszymi zamiennikami innych firm) to niewłaściwie ustawiony protokół transmisji nieobsługiwany przez odbiornik -lub błędnie przeprowadzona aktualizacja... -ewentualnie mocno różne wiekiem wersje oprogramowania nadajnika i odbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos51 Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Odbiorniki na których latam to oryginalna minima 6S i optima D. Wygląda na to, że problem leży po stronie minimy cały czas dioda miga jak również odbiornik nie chce przełączyć się w stan bindowania. Optima się poprawnie zbindowała i zaczęła działać. Z minimą nic nie było robione cały czas była w modelu i po ostatnich lotach już nie chciała się połączyć, w aparaturze również jakichkolwiek zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 przełącz protokół na informację jednostronna (bez telemetrii) . jak masz ustawioną dwustronna pod optimę -to nie zbinduje minimy. i odwrotnie -jeśli ustawisz w nadajniku na komunikacje jednostronną (czyli bez telemetri) to nie zbinduje optimy. optima i minima pracują na różnych protokołach . jeśli używasz obu rodzaju odbiorników -to musisz za każdym razem przełączać protokoły nadawania.... aurora9x ma to chyba z poziomu menu, bez x to odpowiednio trzymając przycisk na module... ja mam tylko odbiorniki optima -więc ustawiłem raz i zawsze jest dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 20 godzin temu, latacz napisał: przełącz protokół na informację jednostronna (bez telemetrii) . jak masz ustawioną dwustronna pod optimę -to nie zbinduje minimy. i odwrotnie -jeśli ustawisz w nadajniku na komunikacje jednostronną (czyli bez telemetri) to nie zbinduje optimy. optima i minima pracują na różnych protokołach . jeśli używasz obu rodzaju odbiorników -to musisz za każdym razem przełączać protokoły nadawania.... aurora9x ma to chyba z poziomu menu, bez x to odpowiednio trzymając przycisk na module... ja mam tylko odbiorniki optima -więc ustawiłem raz i zawsze jest dobrze... Nigdy tego nie robiłem, nawet nie wiedziałem jak. Optimy i minimę bindowałem zawsze w ten sam sposób z instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 z instrukcji żeby zbindować to na aurorze 9 naciskasz ileś tam sekund przycisk na module aż dioda ma odpowiedni kolor i odpowiednie miganie a w 9x wybierasz z menu i to każdorazowo zmienia protokół wykorzystywany przez moduł. ... aurora 9 (bez x) przy zmianie rodzaju odbiornika musisz zmieniać transmisję modułu. w 9x aparatura komunikuje się z modułem z poziomu oprogramowania -i może zmienia to automatycznie -nie wiem. przy bindowaniu wybierasz z menu. Ja od dawna mam tylko optimy. .. nie ma co dyskutować -trzeba sprawdzić w praktyce - niech Kolega Damian spróbuje przestawić -i napisze czy pomogło... zachowanie radia może zależeć od konkretnej wersji oprogramowania/ aktualizacji 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi