ziaja Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Witam kolegów. Kupiłem ostatnio aparaturę FlySky Paladin 18 Pl , następną generację mojej pierwszej FS-i6x .Mam sporo odbiorników zainstalowanych w modelach i pomyślałem,że dokupując moduł FS-RM003 (z AFHDES 2A) z przejściówką FJR2 , będę mógł je wykorzystać z nowym nadajnikiem. Niestety , próby bindowania modułu z nadajnikiem się nie udały, pomimo działania zgodnie z instrukcją (dioda bindowania się nie zapala ). Czy to w ogóle zadziała z Palladinem ? Może ktoś z was wie o co tu chodzi ? Proszę o jakieś wskazówki . Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Nie wiem jak to jest w Paladinie 18 ale zasada zapewne taka sama jak w innych nadajnikach. Skoro przejściówka dedykowana do nadajnika to musi pasować. W nadajniku gdy uruchamiam zewnętrzny moduł RF( na ON)to wyłączam wewnętrzny ( na OFF). Transmisja danych z nadajnika do zewnętrznego modułu ustawiona na PPM. Reszta normalnie - na module wciskasz BIND i włączasz nadajnik. Po zbindowaniu wyłączam nadajnik i odbiornik za chwilę włączam i już jest OK. Tak robię w TARANISACH i podobnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 15 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 Witam ponownie. Na szczęście wszystko działa. Zwiódł mnie opis bindowania w instrukcji. Jako sukces bindowania zewnętrznego RF miał być ciągłe świecenie diody bindowania w module RF. Tymczasem dioda migała szybko , no i ciągły komunikat głosowy o błędzie lub braku RF. Podaję więc dla zainteresowanych sposób uruchomienia zewnętrznego modułu RF FS-RM003 z protokołem AFHDES 2A (drugiej generacj) w nadajniku FlySky Paladin 18PL . 1.Wyjąć moduł wewnętrzny RF FS-RM301 , po odkręceniu zaślepki zabezpieczającej. 2.Włożyć adapter JR , FJR2 , przykręcić 4 wkrętami do obudowy nadajnika (uwaga , antena nie powinna dotykać do metalowej rączki obudowy ) 3.Włożyć moduł RF FS-RM-003 do gniazda adaptera , uważając aby piny trafiły do gniazda . 4.Przycisnąć przycisk bindowania zewnętrznego modułu RF i jednocześnie włączyć zasilanie nadajnika (pamiętajmy o podwójnym włączniku zasilania). 5.Przycisnąć na ekranie nadajnika przycisk wł transmitera 6.W ustawieniach RF nadajnika wybrać PPM na wyjściu 7.Dioda LED modułu zacznie szybko migać , sygnalizując bindowanie 8.Wyłączyć nadajnik 9.Odbiornik FlySky z systemem AFHDES 2A podłączyć do zasilania , zewrzeć zworą styki bindowania (dioda LED odb szybko miga) 10. Włączyć nadajnik , transmisję i na module zewn RF przycisnąć szybko , trzy razy przycisk bindowania .Dioda LED odbiornika zaświeci się ciągłym światłem sygnalizując koniec procesu bindowania.Dioda modułu zewnętrznego zaświeci się ciągłym światłem na potwierdzenie zbindowania. Zdjąć zworę bindowania. 11. Wyłączyć odbiornika a następnie nadajnik . Normalna praca : 1. Włączenie zasilania nadajnika , włączenie transmisji .Dioda LED zewn. RF miga szybko . 2. Włączenie zasilania odbiornika 3. Dioda LED zewn RF powinna na chwilę zaświecić ciągłym światłem . Połączenie nawiązano Jeśli dioda na module zewnętrznym miga powoli (co może się też zdarzyć), nacisnąć szybko 3 razy przycisk bindowania , połączenie zostanie nawiązane . Po ustawieniu połączenia i dalszej pracy nadajnika , dioda LED nadajnika gaśnie. To tyle .Przepraszam kolegów, że tak szczegółowo to opisałem , ale chciałem oszczędzić kolegom, którzy nabyli ten nadajnik niepotrzebnego stresu. Adapter do zewnętrznego RF daje możliwość wykorzystania Palladina z zewnętrznymi modułami RF różnych producentów, co może zainteresować wielu modelarzy, posiadających już odbiorniki w różnych standardach i protokołach transmisji . Mirek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Dziękuję że tak to szczegółowo opisałeś. Mam flysky i10 i w przyszłości myślę o paladinie. Twój opis mi bardzo pomaga.Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 16 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Cieszę się ,że mogłem pomóc koledze. Swoją drogą, warto wspomnieć że Paladin 18PL wart jest szerszego zainteresowania . Posiada bardzo precyzyjne gimbale z czujnikami Halla , z czytelnym , kolorowym wyświetlaczem dotykowym i dość przejrzystym ,prostym i funkcjonalnym oprogramowaniem . Całość dobrze wykonana , z dobrych materiałów , nie ustępując apkom znanych producentów ale w umiarkowanej cenie (nie płacą mi za reklamowanie ?). Aktualizacje dostępne online . Firma odpowiada na emaile w sprawach technicznych w ciągu tygodnia (w moim przypadku) . Widać też że zależy jej bardziej na promowaniu nowego standardu transmisji tj AFHDES 3 (co zrozumiałe) ale wyraźniej powinna informować o możliwości wykorzystania odbiorników poprzednich generacji z nadajnikiem Paladin . Całe szczęście że w praktyce , choć nieśmiało wspiera takie rozwiązanie. To tyle dywagacji na temat Paladina 18PL . Polecam się na przyszłość . Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Jeszcze jedna uwaga. Dla każdego z modeli należy w setupie RF ustawić transmisję PPM i zbindować odbiornik . Ustawienia będą wtedy zapamiętane i przełączanie modeli nie będzie wymagało późniejszych zmian ustawień. Oczywiście po odpięciu modułu zewnętrznego i powrocie do używania wewnętrznego modułu RF FRM301 w najnowszym systemie AFHDS3 należy ustawić go w setupie RF . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Witam Mirku Przeczytałem Twój temat o ...Paladin 18PL, którego też jestem właścicielem i tu mam pytanie, czy do tych aparatur potrzebne są dwa "wtyki" FS-WTM01 ? aby korzystać z możliwości uczenia. Kolega z lotniska też ma tą apke. FS-WTM01 to uczeń-mistrz, bez kabla! Pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi