romsonic Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Dzień dobry.Ponieważ zaczął się sezon małolotny [jesień -zima] mam w zamiarze odnowić parę modeli zwłaszcza po stronie zewnętrznej. Moje pytanie : Jak oklejać model balsowo-sklejkowy nową folią,którego konstrukcja drewniana jest ,,posmarkana" a niekiedy przesiąknięta olejem z paliwa nitro ? Pozdrawiam .Roman B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 2 godziny temu, romsonic napisał: Jak oklejać model balsowo-sklejkowy nową folią....... tak samo jak i stara tylko ten cały syf trzeba usunąc...może preparat do mycia hamulców pomoże. aceton czy zmywacz(karoseryjny) siloconu. Kiedyś były gaśnice tetrowe...robiły swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romsonic Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Dziękuję... z. kilku wspomnianych,,może" nie działa [benzyna extrakcyjna,aceton, zmywacz hamulcowy] , olej z paliwa wżera się głęboko w balsę i mimo czyszczenia różnymi rozpuszczlnikami wyłazi neutralizując klej z nowej folii. Zapytam o jeszcze jedno może .Może ktoś z kolegów modelarzy miał do czynienia z takowym wyzwaniem i wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Jak drewno wsiąkło olej to już go nie odda. Możesz spróbować najwyżej z wierzchu zdjąć tyle ile się da i zagruntować przed klejeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Ja kiedyś oklejalem na celon japonką a potem kladlem folie.Efekt nawet zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi