mar_io Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Witam, Chciałbym Was prosić o pomoc. Skończyłem oklejanie mx'a. Jest oklejony w barwach breitlinga. Czyli żółto/czarny z dużymi napisami jak tutaj. https://www.google.com/search?q=mx+2+aircraft+breitling&sxsrf=ALiCzsbPaoUBvw_PF1PKJOhYQ-jVAO6CpQ:1671360831230&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwid_IulgIP8AhXTmosKHY1bC70Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1600&bih=757&dpr=1#imgrc=E7qm2o998LjLpM Jestem teraz na etapie projektowania napisów. Chcę je zaprojektować w autocad czyli w plikach dwg lub dxf. W tym mam jakieś tam małe doświadczenie jeśli chodzi o rysunek na płaszczyźnie. Największe napisy będą miały wymiar 25x20cm w przybliżeniu, reszta to już gdzieś ok 10/7cm oczywiście. Jednak z związku z powyższym mam do znawców tematu kilka pytań: 1) czy może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony, prosty sposób aby napisy z plików dxf czy dwg przekształcić na pliki wektorowe (jakbym zdecydował się na wycinanie w jakiejś drukarni) ewentualnie jakiś program do tego celu polecić? 2) czy może mi ktoś z Was doradzić czy np oracal będzie odpowiedni jaki materiał do wycinania? chodzi o benzynę itd, ewentualnie zastosuję folię, którą model oklejałem, 3) może ktoś z Was zlecał takie wycinanie jakiejś firmie zewnętrznej i może podzielić się doświadczeniami? ewentualnie kogoś polecić? rozrzut cenowy w drukarniach jak dzwoniłem jest kosmiczy od paru złotych za literę do parudziesięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 1. Każda normalna firma korzysta głównie z Corela lub Illustratora a one importują dwg lub dxf. Ewentualnie zapisz je w jakiejś niższej wersji. 2. Zasadniczo unikam gównianej folii niższych serii Oracala czy Avery i pracuję na wylewanych. Drogie, ale nie ma z nimi problemów. W moim wątku o Green Gościu masz pokazane oklejenie z takiej folii. Nie widzę oklejenia całego modelu taka folią. Tylko dodatki: duperele i napisy. Nie ciąłem jeszcze na ploterze dedykowanej folii do modeli, ale to z lenistwa, bo na 100% się da. Wylewka wytrzymuje benzynę. 3. Nie dziw się, że ktoś czasem wyskoczy z ceną, że kapcie Ci spadną, bo dobra folia + zawracanie gitary musi kosztować ?. Pracując w CDR i AI, oraz czasem w CAD uważam, że robienie ich w CAD to najgorsza z tych wszystkich wersja ich zarobienia...ale to moje zdanie ? Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zapisz/wyeksportuj do pdf, z dwg i dxf też nie powinno być problemów ale pdf to uniwersalny format. Folia barwiona w masie praktycznie każda się nada, jedne są bardziej plastyczne, mają mocniejszy klej - kwestia ceny. Jeśli wydruki na folii to tylko z laminatem ale są prawie 2x cięższe. Przyślij jak chcesz, to ci wycenie u nas w firmie z folii standard, tylko kwestia jakie dokładnie kolory. Aczkolwiek ja szukałbym na miejscu bo lepiej wszystko można uzgodnić no i powinno być szybciej ? Edyta: Hotpoint był szybszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Dziękuję chłopaki za pomoc. Dotychczas sam wycinałem z oracoveru napisy. Ale wiadomo jaka to praca. Tutaj jest ich dużo, także wolałbym się w to nie bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi