mar_io Opublikowano 18 Grudnia 2022 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Witam, Chciałbym Was prosić o pomoc. Skończyłem oklejanie mx'a. Jest oklejony w barwach breitlinga. Czyli żółto/czarny z dużymi napisami jak tutaj. https://www.google.com/search?q=mx+2+aircraft+breitling&sxsrf=ALiCzsbPaoUBvw_PF1PKJOhYQ-jVAO6CpQ:1671360831230&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwid_IulgIP8AhXTmosKHY1bC70Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1600&bih=757&dpr=1#imgrc=E7qm2o998LjLpM Jestem teraz na etapie projektowania napisów. Chcę je zaprojektować w autocad czyli w plikach dwg lub dxf. W tym mam jakieś tam małe doświadczenie jeśli chodzi o rysunek na płaszczyźnie. Największe napisy będą miały wymiar 25x20cm w przybliżeniu, reszta to już gdzieś ok 10/7cm oczywiście. Jednak z związku z powyższym mam do znawców tematu kilka pytań: 1) czy może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony, prosty sposób aby napisy z plików dxf czy dwg przekształcić na pliki wektorowe (jakbym zdecydował się na wycinanie w jakiejś drukarni) ewentualnie jakiś program do tego celu polecić? 2) czy może mi ktoś z Was doradzić czy np oracal będzie odpowiedni jaki materiał do wycinania? chodzi o benzynę itd, ewentualnie zastosuję folię, którą model oklejałem, 3) może ktoś z Was zlecał takie wycinanie jakiejś firmie zewnętrznej i może podzielić się doświadczeniami? ewentualnie kogoś polecić? rozrzut cenowy w drukarniach jak dzwoniłem jest kosmiczy od paru złotych za literę do parudziesięciu.
Hotpoint Opublikowano 18 Grudnia 2022 Opublikowano 18 Grudnia 2022 1. Każda normalna firma korzysta głównie z Corela lub Illustratora a one importują dwg lub dxf. Ewentualnie zapisz je w jakiejś niższej wersji. 2. Zasadniczo unikam gównianej folii niższych serii Oracala czy Avery i pracuję na wylewanych. Drogie, ale nie ma z nimi problemów. W moim wątku o Green Gościu masz pokazane oklejenie z takiej folii. Nie widzę oklejenia całego modelu taka folią. Tylko dodatki: duperele i napisy. Nie ciąłem jeszcze na ploterze dedykowanej folii do modeli, ale to z lenistwa, bo na 100% się da. Wylewka wytrzymuje benzynę. 3. Nie dziw się, że ktoś czasem wyskoczy z ceną, że kapcie Ci spadną, bo dobra folia + zawracanie gitary musi kosztować ?. Pracując w CDR i AI, oraz czasem w CAD uważam, że robienie ich w CAD to najgorsza z tych wszystkich wersja ich zarobienia...ale to moje zdanie ? Powodzenia.
Elvis Opublikowano 18 Grudnia 2022 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zapisz/wyeksportuj do pdf, z dwg i dxf też nie powinno być problemów ale pdf to uniwersalny format. Folia barwiona w masie praktycznie każda się nada, jedne są bardziej plastyczne, mają mocniejszy klej - kwestia ceny. Jeśli wydruki na folii to tylko z laminatem ale są prawie 2x cięższe. Przyślij jak chcesz, to ci wycenie u nas w firmie z folii standard, tylko kwestia jakie dokładnie kolory. Aczkolwiek ja szukałbym na miejscu bo lepiej wszystko można uzgodnić no i powinno być szybciej ? Edyta: Hotpoint był szybszy ?
mar_io Opublikowano 18 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2022 Dziękuję chłopaki za pomoc. Dotychczas sam wycinałem z oracoveru napisy. Ale wiadomo jaka to praca. Tutaj jest ich dużo, także wolałbym się w to nie bawić.
Rekomendowane odpowiedzi