RomanJ4 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Pomyślałem, że pomysł może się przydać w pracach tokarskich nad częściami do niektórych modeli. (i nie tylko) Sama idea wykonania takich elementów jest prosta, i dobrze zilustrowana zdjęciami, więc chyba nie potrzeba tu szczegółowego komentarza, ale oczywiście jestem do dyspozycji w razie wątpliwości.. Średnica toczonej "kulki" zależy od średnicy wymiennej wkładki wykonawczej("noża") wykonanego z okrągłego pręta HSS (stalki), i jest powtarzalna, co ma znaczenie w toczeniu powtarzalnych elementów do modelu... Taki typ "noża" jest łatwiejszy do wykonania w domowym warsztacie niż wykonanie właściwego profilu o odp. średnicy w kształtowym nożu płytkowym - zależy od średnicy zastosowanego wiertła węglikowego do HSS, lub ewentualnego roztoczenia otworu. (można ew. wiercić znacznie tańszym wiertłem do szkła z wkładką węglikową) Nie mając typowego wrzecionka szlifierskiego do tokarki, powierzchnie stożkową wkładki HSS można w prosty sposób zaszlifować mocując skośnie na sankach poprzecznych suportu tokarki niewielką szlifierkę stołową. Oprawkę trzymającą wkładki można zrobić z obciętego trzonka np wytaczaka. https://www.homemadetools.net/forum/mini-ball-lathe-tool-66946#post109053 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Czyli chcąc mieć kulkę średnicy 6mm robimy otwór 6mm? Stalka chyba nie musi być okrągła, tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Tak, dokładnie, bo promień toczonej kulki jest w każdym kierunku jednakowy, więc otworu ustawionego pod kątem do osi obrotu kulki "noża" nie trzeba "rozciągać". Stalka nie musi być okrągła, ale okrągłą łatwiej zamocować w 3 szczękowym uchwycie, i łatwiej wykonać okrągły niż inny otwór w oprawce dla jej zamocowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 No dobra... To już mam patent jak wytoczyć kulki na dogbone'ach. Ale czym wywiercić otwór w HSS? Naostrzona widia? Niby Adam Maszynotwór pokazywał taką sztuczkę z twardymi materiałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Spróbuj wiertłem VHM, co prawda ja frezuje frezami złamane gwintowniki w materiale i nawet daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Typowe wiertło(lub frez) VHM do metali utwardzanych jest najlepsze do tego zadania, ale trzeba uważać na ich kruchość przy małych średnicach(nie lubią wyginania na boki) i stosować w sztywnych obrabiarkach. Kiedyś nawet przeostrzonym klasycznie wiertłem widiowym do betonu taka sztuka mi się udała przy chłodzeniu naftą. Wiertła do szkła (z płytkami widiowymi) też się do tego nadają, zresztą takiegoż użył autor. Są one mniej kruche od typowych VHM bo ich ostrze VHM jest krótkie a trzonek jest z bardziej ciągliwego metalu. np https://allegro.pl/oferta/wiertla-do-szkla-plytek-frez-otwornica-gresu-7-szt-10919255107 https://e-technik.pl/zestaw-wiertel-do-metalu-19-sztuk-10-mm-wiertla-silver-12112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi