Skocz do zawartości

Który odbiornik wybrać ??

mmarko25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sezon się zbliża a ja niemam jeszcze odbiornika do mojej Katany (Katana Profile 3D 40 V2)

http://www.nastik.pl/katana-profile-brak-p-63.html

Poprzedni odbiornik wysiadł... (nigdy więcej Hitec'a). Padły 2 kanały i żeby było śmieszniej 2 i 6 czyli lotki. Nie musze chyba dodawać że stało się to podczas lotu... Co było dalej to już chyba wiecie..:)

Zastanawiam się teraz nad dwoma odbiornikami do tego modelu:

- Graupner R16Scan 35MHz/35MHz-B

http://www.nastik.pl/graupner-r16scan-35mhz35mhzb-p-2056.html

- Futaba R-137F 35MHz

http://www.nastik.pl/futaba-r137f-35mhz-p-1729.html

Który byście wybrali ?? (aparatura Sanwa VG6000).

Futaba jest droższa (razem z kwarcem o około 40zł).

A może jakiś inny odbiornik by się nadał.

Moim priorytetem jest niezawdność... Proszę o rady i opinie.

pozdrawiam

Opublikowano

Do Sanwy VG6000 polecam ten odbiornik (Hitec HFD-08). To w zupełności wystarczy, żadnych kompletnie problemów z współpracą z tym nadajnikiem. Użytkuję trzy sztuki z tą aparaturą.

Posiadam też odbiornik który zaproponował Bojler - mniejszy, zgrabniejszy lecz pojedyncza przemiana. Nie wiem z jakiego powodu na tym odbiorniku od czasu do czasu notuje "szarpnięcie". Co prawda nigdy z tego powodu nie straciłem modelu - udało mi się nawet jedno z takich szarpnięć zarejestrować. Co może być przyczyną nie mam pojęcia.

Opublikowano

No właśnie to "TEN" odbiornik (Hitec HFD-08) tak strasznie mnie zawiódł... Jeszcze nigdy czegoś takigo nie widziałem, żeby w powietrzu zamarły nagle równocześnie dwa kanały... i to jeszcze lotki.

W związku z tym Hitec'a już raczej nie użyje, chyba że do jakiegoś drewniaka lub deproniaka - elektryka. Zresztą mam takiego małego Hitec HFS-05MS, wylatał w ubiegłym sezonie ponad 40h na szybowcu domowej roboty 1,5m i zero problemów.... ale spalina to chyba co innego.

Chciałbym jednak teraz coś z wyższej pułki więc podtrzymuję pytanie: Graupner czy Futaba ?

PS. Czy istnieje możliwość "zdalnego" zniszczenia odbiornika (np. przez jakiś silny sygnał radiowy)?

pozdrawiam

Opublikowano

Jesteś pierwszą osobą która krytycznie odniosła się względem tego typu odbiornika :) no nic - zdarzyło się.

Na temat zaproponowanych przez Ciebie odbiorników nic Ci nie poradzę bo ich nie znam. Jeżeli nie będziesz nadal posiadał opinii na ich temat a zależeć Ci będzie na sprawdzonym odbiorniku to mogę jedynie przypomnieć że w pewnej z rozmów na podobny temat chwalony był jeden z odbiorników Corony między innymi przez Hubert_Tata. No ale to ani Graupner ani Futaba :)

Opublikowano

Ja mam tego graupnera i jestem z niego zadowolony.

Kupiłem go właśnie dlatego, że szukałem czegoś niezawodnego. Spełnia swoje zadania, polecam

Opublikowano

mmarko25

z czystym sumieniem moge tobie polecic ten odbiornik :

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=276&osCsid=b323dd426f98bc2d4aa360cbab5f1857

mam taki i u nie wspolpracuje z Graupnerem MX-12 bardzo dobrze oczywiscie do niego kwarc Jeti pojedyncza przemiana.Moj ma za soba caly zeszly sezon w akrobacie i nic przykrego ani zlego nie zauwazylem wiec za cene ktora chcesz przeznaczyc masz 4 takie odbiorniki.Naprawde kupilem go bez przekonania zachecila mnie cena ale jest jak najbardziej trafna decyzja z mojej strony.Ale to wybor nalezy do Ciebie.

PS.Poczytaj recenzje na stronie ktora ci dalem (link)

Opublikowano

Dzięki za rady, chyba zdecyduję się jednak na tego Graupnera.

A co do E-sky (Grzesiek) mysle że kiedys sie skusze, ale nie do spaliny... :)

I jeszcze jedno pytanko. Czy odbiornik z syntezą będzie normalnie współpracował z nadajnikiem bez syntezy (z kwarcem) ??

Jeszcze nigdy takiej kombinacji nie robiłem, wiec wole sie upewnić:)

pozdrawiam

Opublikowano
I jeszcze jedno pytanko. Czy odbiornik z syntezą będzie normalnie współpracował z nadajnikiem bez syntezy (z kwarcem) ??

Musi działać. Testowaliśmy taki układ z Tomkiem :wink: .

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Potwierdzam że Hitec też mnie zawiódł.

W modelu z balsy i sklejki spisywał się dobrze. Tylko 2 kanały.

W modelu z węglowym kadłubem nie było opcji. Tracił zasię i wyczyniał cuda na lotkach.

Samoczynne wychylenia i wogóle.

Po zmianie na Coronę z sytezą wszystko ustało, model lata pięknie.

Niestety teraz wodowałem Coronę i straciła zasięg ale to już inna bajka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.