diabolo Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Fajny model, ale pazur pokazuje dopiero na 4S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 16 minut temu, dariuszj napisał: Zobacz jakie są w tym "dobrym" i ustaw takie same lub zbliżone w tym, który chcesz zastosować lub po prostu kombinuj z ustawieniami. Chodzi oczywiście o timing No powiem ci że nie sądzę abym sobie z tym poradził, nie mam doświadczenia z programowaniem regulatorów , gdzies tam kiedyś się zdarzyło pamiętam że coś zmieniałem w regulatorze z poziomu nadajnika z instrukcją i pomoca forumowiczów , ale raczej nic z tego nie zapamiętałem. Spróbuję jeszcze jutro z regulatorem 25A, choć przyznam nie jestem optymistycznie nastawiony. Ewentualnie można spróbować zastosować regulator z przeznaczeniem do śmigłowca a ten akurat przynajmniej nieźle działa , a czy w połączeniu z tym silnikiem będzie miał kiepską charakterystykę gazu? to tego nie wiem, jedynie jak sięgnę pamięcią to on tak oddawał moc że nie wiele się działo w zakresie od 30% do 80% wychylenia drążka gazu a na ostatnich 20% wychylenia drążka gazu miałem kumulację mocy. No chciał bym rozwiązać problem niedostatku mocy w tym modelu ale , nawet nie wiem od czego zacząć, może sprawdzę ile Amper jest pobierane z pakietu na 40 amperowym regulatorze i pełnej mocy gdzie silnik ledwie ciągnie 700g na pewnym i wydajnym akumulatorze, a z tym też będzie problem bo mój miernik mierzy do 20A a nic innego do pomiaru nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Kalibrację pełnego gazu na regulatorze robiłeś? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 1 godzinę temu, a2j napisał: Kalibrację pełnego gazu na regulatorze robiłeś? Nie , nie robiłem. Dzięki za pomysł, po powrocie z pracy zabiorę się za kalibracje w pierwszej kolejności A jeszcze potwierdź czy dobrze pamiętam jak sie to robi? 1. Włączam nadajnik 2. Wychylam drążek gazu na max 3. Podłączam akumulator do regulatora 4. Przesuwam drążek gazu na minimum I gotowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Weź instrukcje do regulatora i ustawiaj. Nie jest to jakaś czarna magia. Z kartą do programowania jest oczywiście łatwiej, ale z nadajnika też da się wszystko bez problemu poustawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 2 godziny temu, enter1978 napisał: 1. Włączam nadajnik 2. Wychylam drążek gazu na max 3. Podłączam akumulator do regulatora Tu czekasz do pierwszego piknięcia i po tym gaz w dół. Po tym znowu będzie piknięcie kończące kalibrację. Jak za długo byś wstrzymał gaz w górze to przejdzie w tryb programowania poprzedzając to jakąś melodyjką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 24 minuty temu, a2j napisał: Jak za długo byś wstrzymał gaz w górze to przejdzie w tryb programowania poprzedzając to jakąś melodyjką Problem rozwiązany, to było to , przyczyną braku mocy był nieskonfigurowany gaz na regulatorze. Uruchomiłem model na wklejonym regulatorze w model na którym był oblot robiony , i który z resztą chodził najgorzej bo wczorajszy pomiar pokazał 700g ciągu gdzie model waży 800g. A dzis było tak że drążek max do góry i było tylko pipczenie , więc ustawiłem trymer na środek bo był sporo do dołu przesunięty i jeszcze raz próba programowania. Za drugim razem nie zdjąłem gazu po jednym piknięciu tylko zdążył zagrać jakieś tra la la , po czym zdjąłem gaz na minimum i znowu coś zagrał , później popikał ilość cel , dłuższy dźwięk że gotowy , test że silnik chodzi i wyłączyłem zasilanie. Włączyłem ponownie zasilanie i pomiar ciągu i...... 1300g, czyli OK. Zrobiłem też pomiar na pakiecie zippy na którym był oblot no i też nie ma dramatu bo pokazał ponad 1100g a model i latał na tym pakiecie i testy na stole robiłem , tak że w sumie to na nim dało by się przelecieć od biedy pewnie jak bym go naładował . A na pakiecie gens też zrobiłem pomiar i wypluł 1100g ale nim zdążyłem odczytać wynik to ograniczył moc że ledwie się śmigło kręciło mimo że ładowarka pokazuje 4,10v na celę , czyli ten akumulator to juz trup. Tak że problem z głowy , jest moc , teraz model będzie latał, tylko niech przyjdą nowe akumulatory. A jeszcze mam pytanie , czy w tym modelu macie lotki na osobnych kanałach? czy na kablu Y, ba ja mam na kablu Y i nie mierzyłem tego ale mam wrażenie że lotki do dołu wychylają się więcej niż do góry i mam wolne dwa kanały to chyba zrobię lotki na osobnych i je ustawię poprawnie, bo mam wrażenie że nie wychylają się tak jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Dzis model poleciał ponownie , ale z dziś nie mam nagrania. Więc tak: nowe akumulatory przyszły ale policzyli sobie za wysyłkę a miała byc gratis. Po skalibrowaniu regulatora teraz jest dobrze, jest moc i można latać , model i wisi na śmigle i nieźle odchodzi z zawisu. Jeszcze minimalna korekta SC bo delikatnie ciąży na dziób i można się będzie pobawić. No można się pobawić takim modelem tylko trzeba się w niego wlatać , ale jak Rafał wspominał wcześniej , w wersji 1,25m jest więcej magii i w ogóle więcej modelu, ten yaczek to taki maluszek jest , ale do polatania w koło nogi się nadaje. Teraz potrzebuję kilka godzin aby się w niego wlatać, i dopiero będę wiedział czy to model w moim guście , ale wszystko wskazuje na to że to całkiem fajny model. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi