rosik Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 WITAM Szanownych Kolegów modelarzy. Od dość dawna posiadam leżący w/w moduł oraz osprzęt do niego. Posiadam 2szt nadajników FUTABA FC-16 35MHz (mam jakiś sentyment do tego radyjka) i jeden z nich postanowiłem przerobić za pomocą tego modułu na 2,4GHz z przełącznikiem na 35MHz. Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach są o wiele prostsze sposoby na pracę w systemie 2,4GHz, no ale skoro leży już tyle lat to chciałbym spróbować go wykorzystać. I teraz do sedna - czy w takim układzie w/w moduł współpracuje tylko z odbiornikami Jeti DUPLEX, czy może współpracować też z odbiornikami 2,4GHz innych firm - producentów? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Poniżej zdjęcia tego, co posiadam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Tylko Jeti 2,4GHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Dzięki za odpowiedź. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Witam ponownie. Jeszcze jedno pytanie. Może któryś z Kolegów dysponuje schematem podłączenia w/w modułu TU z w/w przełącznikiem SWTU2 do Futaby FC-16, lub chociażby samego przełącznika do modułu TU? W sieci jest sporo przykładów jednak dotyczą one głównie modułu TU2. Czy ten przełącznik może wogóle współpracować z modułem TU i z FC-16? Samo dostosowanie nadajnika FC-16 i modułu TU do pracy w systemie 2,4GHz bez przełącznika zmiany częstotliwości nie stanowi problemu. Jednak chciałbym mieć możliwość przełączania między 2,4GHz a 35MHz. Pytam ponieważ elektronika nie jest moją najmocniejszą stroną. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Ten włacznik wpinasz w biale wolne sloty na module duplex natomiast kablami podpinasz moduł 35MHz.Czyli zasilanie + - i ppm.Mialem gdzieś rozpiske z rc przegladu jak przerobić graupnera mx-16.Zreszta tak przerabialem swojego Mx 12.Ale to było z 15 lat jak nie więcej temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Dięki za szybki odzew. Sam moduł bez możliwości przełączania można podłączyć w sposób pokazany poniżej. Teraz pytanie - czy przełącznik można wpiąć w to lewe wolne gniazdo, czy inaczej? Poniżej zdjęcia modułu z obydwu stron. Przełącznik ma trzy gniazda. Takie oznaczenia z obydwu stron ma przełącznik. W tych wszystkich kompletach były takie oto przewody. Jeden czterożyłowy, drugi trzyżyłowy. Trzeci, czterożyłowy zakończony z jednej strony gniazdem. I jak to rozgryść? Podpowie ktoś? Wiadomo niechciałbym zniszczyć nadajnika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Pewne jest jedno ze pod wyłącznik a raczej przełącznik musisz podpiąć oba moduły.Przełącznik przełącza zasilanie na modułach,w zależnosci ktory załączysz to pojawi się na nim sygnał PPM.Natomiast 3 wyjscie z przełącznika to podpinasz pod płytke w.cz nadajnika.Ale niech sie moze wypowiedą inni.Ja tobie podałem jak to na logike powinno wyglądać.Jak nie pozamieniasz plusów z minusami i PPM z powyzszymi nić nadajnikowi jak i modulom się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo_old Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Jest wszystko w manualu: W załączniku manual. Przełącznik przełącza sygnał PPM i zasilanie pomiędzy modułami. Miałem podobne rozwiązanie w Graupnerze MC-19 z modułem FrSky. Niestety podczas lotu bezwiednie przełączyłem z 2,4 Ghz na 35 Mhz. Skutek wiadomy. Nie polecam - jak da się przełączyć fizycznie w czasie lotu to na pewno to się kiedyś zdarzy. manual-208731-jeti-tu2-24-ghz-hf-module-1-pcs.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Witam ponownie. Dzięki za kolejne podpowiedzi - z pewnością przybliżają temat do celu. Niestety choróbsko trochę mnie rozłożyło i jakoś ubyło,, weny,,. Ale już wracam do tematu. Co do przełącznika, to akurat ten aby go przełączyć, trzeba pociągnąć dźwignię lekko do góry - odpada przypadkowe przełączenie. A teraz wracam do modułu. Czy może któryś z Kolegów opisać konkretnie jak to połączyć? To znaczy po prostu, który z tych przewodów z którego gniazda przełącznika w które konkretnie gniazdo modułu i nadajnika? Jak już pisałem - nie jestem elektronikiem i te wszystkie symbole niewiele mi mówią? a nie chciałbym czegoś,, spartolić,,. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Witam I jak? Bez odzewu? Może jednak ktoś, coś podpowie? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 W dniu 15.03.2023 o 21:08, Bobo_old napisał: Jest wszystko w manualu: W załączniku manual. Przełącznik przełącza sygnał PPM i zasilanie pomiędzy modułami. Miałem podobne rozwiązanie w Graupnerze MC-19 z modułem FrSky. Niestety podczas lotu bezwiednie przełączyłem z 2,4 Ghz na 35 Mhz. Skutek wiadomy. Nie polecam - jak da się przełączyć fizycznie w czasie lotu to na pewno to się kiedyś zdarzy. manual-208731-jeti-tu2-24-ghz-hf-module-1-pcs.pdf 4.39 MB · 22 pobrań No już jaśniej chyba się nie da. TX coder do płytki nadajnika RF moduł 35MHz RF moduł duplex TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 27 Października Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października WITAM po przerwie. Moduł Jeti ostatecznie dało się zamontować w FC-16. Sprawdzone z odbiornikiem Jeti - działa prawidłowo. Przełącznik 35MHz/2,4GHz również się sprawdza. Tak że nadajnik pracuje zarówno w systemie 35MHz jak również w 2,4GHz. Jako że wszystko się starzeje - sprzęt również, to musiałem też wykonać nową membramę programatora nadajnika. Nadajnik oczywiście ,,ten drugi,, - rezerwowy. A tak to wyszło: Manipulator programatora nadajnika przed i po wymianie. Membrama powstała z kilku warstw ploterowej folii samoprzylepnej. Elementy membramy programatora jeszcze podczas składania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi