adam.trzaskowski Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 7 hours ago, Ares said: Co do Lijon potwierdzam opinie Grześka. Do napędów elektrycznych w modelach średnio się nadają. Raczej nie ma sensu w to brnąć. Nie nadaja sie do MALYCH modeli elektrycznych. Do duzych modeli jak najbardziej. Ja sie w pelni na li-ion przesiadlem - moje EDFy maja stosunek mocy do masy powyzej 1 i czas lotu ponad 7min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 3 godziny temu, adam.trzaskowski napisał: moje EDFy maja stosunek mocy do masy powyzej 1 a jak przeliczasz waty lub kilowaty na kilogramy ? czy ciąg na kilogramy ? czy maja więcej niż 1kW/kg czy więcej niż 1kG/kg ? liczone do masy modelu ? jak % wypada masa pakiety / masa modelu ? co do nienadawania się li-ion do małych modeli -mój najmniejszy model na 2celach li-ion 18650 ważył około 220g gotów do lotu. ale to margines zastosowań ... alternatywą był pakiet 7celi ni-cd cadnica 500... i li-ion wypadł lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 12 minutes ago, latacz said: a jak przeliczasz waty lub kilowaty na kilogramy ? czy ciąg na kilogramy ? czy maja więcej niż 1kW/kg czy więcej niż 1kG/kg ? liczone do masy modelu ? jak % wypada masa pakiety / masa modelu ? Nic nie przeliczam, liczy sie praktyka - jesli postawiony pionowo leci do gory, to ma powyzej 1 ;D Przyklad tu (12 ogniw Molicel P45B): Dla dokladniejszego pomiaru uzywam wagi - model pionowo w dol i gazu Moze wyraziem sie nieprecyzyjnie. W malych modelach jesli celem jest dlugi lot to Liion sie nada. Ale jesli chce sie uzystac wysokie osiagi to juz ciezko. W duzym modelu latwiej zmienic konfiguracje, zeby z li-ion dostac dobry wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 czyli określasz ciąg do masy. swoją droga fajnie to wygląda. a czy model mały czy duży to max moc w stosunku do wagi zawsze wyjdzie kilka x gorzej niż dla polimerów. Za to pojemność może wyjść sporo lepiej -jeśli za bardzo nie przeciążasz ogniw. Konfiguracja nie ma nic do rzeczy - zawsze ogniwo da tyle ile może a max moc będzie sumą mocy ogniw... masz 12 "większych" (21700) ogniw -każde w sensowny sposób może dać z 90W ( 20A może 25A ) więc zasilanie z 12 ogniw da ponad 1kW -już dość słuszna moc. Ale... podobną moc można wycisnąć z dość małego poniżej 250g wagi li-pol To co piszą w specyfikacjach "max dopuszczalny prąd" to tylko taka bajka -prąd który nie zniszczy ogniwa. Ale że przy większych prądach napięcie klęknie i "połowa pary pójdzie w przysłowiowy gwizdek" -czyli energia będzie grzać ogniwa zamiast zasilać silnik -to już producenci zapominają napisać... Sprawą kluczową jest opór wewnętrzny ogniw -niestety wyraźnie większy dla li-ion niż dla i-pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 29 minutes ago, latacz said: masz 12 "większych" (21700) ogniw -każde w sensowny sposób może dać z 90W ( 20A może 25A ) więc zasilanie z 12 ogniw da ponad 1kW -już dość słuszna moc. To co piszą w specyfikacjach "max dopuszczalny prąd" to tylko taka bajka -prąd który nie zniszczy ogniwa. Ale że przy większych prądach napięcie klęknie i "połowa pary pójdzie w przysłowiowy gwizdek" -czyli energia będzie grzać ogniwa zamiast zasilać silnik -to już producenci zapominają napisać... Sprawą kluczową jest opór wewnętrzny ogniw -niestety wyraźnie większy dla li-ion niż dla i-pol To juz przeszlosc Molicele P45B daja 50A bez wiekszego spadku napiecia, a 80A z duzym spadkiem O ile dasz jakikolwiek przeplyw powietrza i nie trzymasz gazu 100% non stop to temperatura bedzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 co oznacza "bez większego spadku napięcia" ? tzn jakie konkretnie masz napięcia pakietu 12s pod obciążeniem 50A ? ile z nominalnej pojemności pakiet oddaje pod taki obciążeniem ? trochę "siedzę" na forum o pojazdach elektrycznych -robiłem jakieś rower, hulajnogi, ponton i wydajność ogniw wydaje się zbyt piękne żeby było prawdziwe... wydają się wydajniejsze od Samsungów 40T... na forum pojazdów el jest sporo osób -ale raczej te konkretnie cele nie są wykorzystywane -ja nie trafiłem na opisy. znalazłem Twoje wcześniejsze posty o tych ogniwach -brzmi ciekawie -gdzie haczyk ? bo nie chce się wierzyć, że nikt nie wypróbował tych ogniw w pojazdach jeśli są dobre. zwłaszcza te wydajności prądowe wydają się zawyżone (większe od znanych ogniw samsung, panasonic tesla itp...) - stąd pytanie o realne napięcie pod obciążeniem. chyba, że to obciążalność chwilowa na kilka sekund a realna w locie jest sporo niższa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 19 hours ago, latacz said: co oznacza "bez większego spadku napięcia" ? tzn jakie konkretnie masz napięcia pakietu 12s pod obciążeniem 50A ? ile z nominalnej pojemności pakiet oddaje pod taki obciążeniem ? trochę "siedzę" na forum o pojazdach elektrycznych -robiłem jakieś rower, hulajnogi, ponton i wydajność ogniw wydaje się zbyt piękne żeby było prawdziwe... wydają się wydajniejsze od Samsungów 40T... na forum pojazdów el jest sporo osób -ale raczej te konkretnie cele nie są wykorzystywane -ja nie trafiłem na opisy. znalazłem Twoje wcześniejsze posty o tych ogniwach -brzmi ciekawie -gdzie haczyk ? bo nie chce się wierzyć, że nikt nie wypróbował tych ogniw w pojazdach jeśli są dobre. zwłaszcza te wydajności prądowe wydają się zawyżone (większe od znanych ogniw samsung, panasonic tesla itp...) - stąd pytanie o realne napięcie pod obciążeniem. chyba, że to obciążalność chwilowa na kilka sekund a realna w locie jest sporo niższa ? Zerknij na ten test: RC Groups - View Single Post - Battery Load Test Comparisons A tutaj Wojtek polecial na nich Freewingiem Avanti 300km/h: Jesli juz, to Molicel zanizyl specyfikacje tych ogniw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi