art_c Opublikowano 27 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Cześć Parę lat temu od Kolegi z Forum kupiłem kolejny stary szybowiec, który wart jest dla mnie naprawy. Admirál 2 jest znaną i popularną w swoim czasie w ówczesnej Czechosłowacji konstrukcją Radoslava Čížka. Szybowiec Admirál 1 został zaprojektowany około 1971 roku i następnie był udoskonalany w kolejnych wersjach przez kilka lat. Admirál 2 pochodzi z roku ok. 1974-1975. Plany szybowca w różnych wersjach były opublikowane i są dziś łatwo dostępne. https://www.lmk205kz.cz/admiral-2/ Mój egzemplarz wykonano dokładnie zgodnie z projektem. Posiada on charakterystyczne detale m.in. w postaci metalowego ogranicznika wychylenia steru kierunku oraz kołeczek przy sterze kierunku prawdopodobnie dla mocowania gumki ściągającej ster, co pozwala się domyślać, że z początku model był wyposażony w bardzo prosty, nieproporcjonalny system sterowania jaki stosowano w latach 70. Być może więc ten egzemplarz pochodzi z końca lat 70 lub początku 80. Kilka słów o konstruktorze: Radoslav Čížek jest legendarną postacią modelarstwa w swoim kraju. Urodzony w 1921 roku opracował od lat 40 do 90 mnóstwo udanych i popularnych konstrukcji. Był zawodnikiem, konstruktorem, popularyzatorem i wychowawcą. Uhonorowany m.in. medalem FAI. Dla zainteresowanych poniżej link do znakomitej i bardzo bogatej w informacje strony klubu modelarskiego w Kamenných Žehrovicach. https://www.lmk205kz.cz/radoslav-cizek/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. art_c Opublikowano 28 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 Prace nad kadłubem 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2023 Model w stanie do kapitalnej renowacji ale znając Ciebie po remoncie będzie wyglądał jak nowy. Powodzenia . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Ster kierunku i statecznik poziomy. Statecznik poziomy ma konstrukcję przypominającą małe skrzydło z kesonami z balsy gr. 0,8 mm. W ciekawy sposób są wykonane końcówki statecznika i skrzydeł - oprofilowane nie papierem japońskim, ale cienką balsą, dzięki czemu są sztywne i lekkie. Statecznik poziomy był nieuszkodzony, ale pokrzywiony prawie jak śmigło i dlatego wymagał wymiany kesonów i listew spływu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Pamiętam jak budowałem modele w technologii balsa +japonka: zawsze stresowało mnie oklejanie i cellonowanie bo zawsze pomimo mocowania elementu na desce montażowej gdzieś papier pociągnął i zaraz wyhodziła krzywizna. Pod tym względem folie są zdecydowanie łatwiejsze, ale jeśli chodzi o kadłub i elementy skorupowe np. płaty styro+balsa pokrycie z japonki + dobry lakier jest na lata. Nie do zajechania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Skrzydła na warsztacie: . Zdjęcie pokrycia. Prawe skrzydło nie było uszkodzone - do renowacji i małych poprawek Lewe skrzydło było połamane. Naprawę wykonano "na szybko": nie sklejono złamanego dźwigara głównego, a w zamian wzmocniono dżwigarek pomocniczy. Trzeba wymienić kesony i naprawić dżwigar. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Naprawa dźwigara i kesonów: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Skrzydła naprawione, zagruntowane, przeszlifowane - gotowe do pokrycia. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. art_c Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Korekty geometrii relacji: płat - statecznik poziomy zajęły sporo czasu, ale wreszcie jest wystarczająco symetryczny. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Podkład-baza cieniutką warstwą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1410 Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Co to za podkład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zwykły akryl. Pomysł na wykończenie jest taki, że model będzie pokryty bezbarwną, przezroczystą folią. Malowanie konstrukcji ma jedynie ujednorodnić odcienie elementów i jednocześnie zachować i pokazać rysunek włókien drewna i ślady napraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1410 Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Super wyszło, także myślałem o takim podkładzie pod folię transparentną. A dokładnie jaka farba, mocno rozcieńczałeś, czym malowałeś, aerograf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Nie malowałem aerografem, chociaż to rozważałem. Malowałem zwykłym sprayem w puszce. Zrobiłem trochę próbek. Szybowiec będzie w klasycznym malowaniu retro, żółto-czerwonym. Kadłub będzie czerwony z żółtym akcentem. Konstrukcja skrzydeł i usterzeń: żółta z czerwonymi krawędziami natarcia. Chciałem by kolor żółty na szkielecie nie był oczywisty: jest z dwóch kolorów: RAL1023 uzupełniony żółtym fluoroscencyjnym na końcówkach i węzłach szkieletu. Dodatkowo żółty jako podkład ładnie rozjaśni czerwony, co potwierdziła próbka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. art_c Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Gotowy do pokrycia skrzydeł i stateczników. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. art_c Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Bezbarwny Oratex light 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Pięknie no i moje ulubione sztandarowe kolory. Większość moich modeli ma malowanie czerwono żółte i to się świetnie sprawdza. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. art_c Opublikowano 4 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Pokrycie gotowe. Wyposażony jako motoszybowiec waży 950 g. Do dokończenia jeszcze kilka istotnych drobiazgów i w powietrze:) 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 5 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Super Ci to wyszło.Kawał dobrej modelarskiej roboty. Z łezką w oku przypominają mi się moje pierwsze elektryki Elektra i Moskito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 5 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 28 minut temu, Dariusz Dudzik napisał: Super Ci to wyszło.Kawał dobrej modelarskiej roboty. Z łezką w oku przypominają mi się moje pierwsze elektryki Elektra i Moskito. Elektra? Czyżby ta? Bauanleitung_6423.pdf Elektra_Hegi.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi